1. Limonaad. See on vana tõde, et limonaadides on palju suhkrut, aga kas tead, kui palju seal tegelikult seda on? Näiteks pooleliitrises Pepsis on 55 grammi suhkrut ehk enam kui tosin teelusikatäit. Ekslik on aga arvata, et kontsentraadist valmistatud mahl on kuidagi tervislikum kui limonaad. Näiteks Põltsamaa õunamahla liitrises pakis on 107 grammi suhkrut.

2. Väherasvane maapähklivõi. Spetsialist soovitab jätta väherasvase variandi ja süüa tavalist maapähklivõid, kuid piirata kogust. Tavalises maapähklivõis on tervislikud rasvad. Väherasvasest variandist on rasvad eemaldatud ja selle asemele on lisatud suhkrut ning muid aineid. See on kokkuvõttes aga kahjulikum.

3. Margariin. Mõned usuvad, et see on tervislik alternatiiv võile, kuid tegelikult sisaldab see transrasvu, mis on kehale kahjulikud. Näiteks võivad need aja jooksul põhjustada südame-veresoonkonna haiguseid. Margariini asemel on mõistlik kasutada väikeses koguses südamele kasulikke õlisid nagu neitsioliivõli ja kookosõli.

4. Konserveeritud puuviljad siirupis. Puuviljad on tervisele kasulikud, kuid loeb see, kuidas neid süüakse. Konserveeritud puuviljad on sageli siirupis, mis sisaldab meeletult suhkrut. Niisiis pole neid süües tervisele erilist kasu. Eelista parem värskeid puuvilju siirupita.

5. Mahlapulgad. Need on head, külmad ja odavad. Tundub nagu parim kaaslane palavale suveilmale? Tegelikult sisaldavad paljud mahlapulgad aga meeletult suhkrut. Ei saa aga väita, et kõik mahlapulgad oleksid halvad. Uuri poes olles pakendilt, kui palju sisaldab toode suhkrut ja eelista seda, milles on suhkrut kõige vähem.

6. Suhkruvatt. Kes poleks käinud loomaaias või lõbustuspargis ja ostnud endale ühe suure suhkruvati? Nii nagu nimigi ütleb, on see valmistatud täielikult suhkrust. Ühes suhkruvatis on keskmiselt 28 grammi suhkrut. Suhkruvatt on suussulav ja tundub kerge maius, kuid hammastele mõjub see laastavalt. Inimene, kes tarbib päevas 1500 kilokalorit, võiks ideaalis tarbida kõige rohkem 38 grammi suhkrut. Suhkruvatt pole seda väärt.

7. Glasuur. Jah, see muudab koogi, saiakese või sõõriku välimuselt väga isuäratavaks. Eriti siis, kui glasuurile on lisatud värvilisi terakesi. Keskmiselt on aga koogitükil olevas glasuuris 18-19 grammi suhkrut. Ühe koogitüki kohta on tegemist üpriski suure kogusega.

8. Kohvijoogid. Siin pole mõeldud tavalist hommikukohvi, millesse lisad lusika suhkrut. Kohvijookide all peame silmas kõiksuguseid magusaid joogikesi, kuhu on lisatud ohtralt siirupit, šokolaadi, vahukoort jne. Eelista parem tavalist kohvi.

9. Valge sai. Ühel viilul saial on kohutavalt vähe toiteväärtust. See sisaldab vähe kiudaineid ja üsna pea on kõht jälle tühi, sest see sisaldab kergesti seeditavaid süsivesikuid, mis lõhustatakse maos kiiresti. Valge sai tekitab pigem suuremat söögiisu, aga kindlasti pole ta kasulik.

10. Valge šokolaad. Kui oled lugenud, et šokolaad on moel või teisel tervisele kasulik, siis valge šokolaadi kohta see ei kehti, sest selles on palju rohkem suhkrut ja muid tervisele kahjulikke aineid.

11. Juust. Tegemist on suurepärase valguallikaga, mis sisaldab ka kaltsiumit. Samas on juustu rasvasisaldus üpriski kõrge. Kui tarbid juustu paar viilu päevas, siis on kõik korras. Kui teed aga sõbrannadega pidevalt veiniõhtuid, mille kõrvale näksid palju erinevaid juuste, siis kosud kiiresti.

12. Vorst. Peamiselt on vorstis väärtusetud ained. Mõistlikum on tarbida kanafileed, sest selles on palju rohkem kasulikke aineid. Väldi ka viinereid ja proovi hoiduda ka rasvasest sealihast ning eelista pigem loomaliha, kui soovid kilosid kaotada.

13. Rämpstoit. Asi pole selles, et tegemist on burgeriga. Loeb see, kuidas see on tehtud. Enamasti sisaldab rämpstoit väga palju rasvu ja vähe kasulikke toitaineid. Lisaks hävitab rämpstoidu söömine olulisi soolebaktereid, mis mängivad rolli saleda figuuri säilitamises. Kui burger meeldib, siis tee seda parem kodus tervislikul moel. Valmista kotlet näiteks väherasvasest veisehakklihast ja eelista täisterakukleid. Rämpstoidu alla käivad ka kõiksugused krõpsud, sibularõngad, nagistad ja muu taoline.

Allikas: rd.com