"Päästeamet külastab aastas üle 20 tuhande kodu, paljudes kohtades avanev vaatepilt on koduohutuse seisukohalt väga halb ning inimesed oma turvalisusele käega löönud. Igapäevaselt otsime koostööpartnerite ja omavalitsustega lahendusi, kuidas seda olukorda leevendada, et kodud ei põleks ja inimesed ei hukkuks. Kui ühel hetkel Revalsi lugusid kuulsime, saime aru, et nad laulavad ju samadest probleemidest ja inimestest ning otsustasime ansambliga ühendust võtta ja koostöövõimalusi uurida," kirjeldas Lääne päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Viktor Saaremets kuidas ühistegevuseni jõuti.

Et viia muusikud reaalsusele veelgi lähemale, käisid Revalsi liikmed eelmisel nädalal koos päästjatega oma kodukohtades, mis suuresti asuvad Eesti väiksemates punktides, kodunõustamistel. Koos Nõmme, Assaku, Tõrva, Häädemeeste ja Suure-Jaani kutseliste päästjate ning Rõuge vabatahtlike päästjatega paigaldati vingu- ja suitsuandureid, tulekustuteid ning nõustati inimesi tuleohutusealaselt.

Peale nõustamisi olid ansambliliikmete emotsioonid vahetud. "Kodunõustamistelt koju jõudes, ei jõudnud ma jopetki seljast võtta, kui asusin andurite patareisid vahetama. Oleksin soovinud minna kohe kõikide oma sõprade ja lähedaste koju suitsuandureid ja ohutusnõudeid kontrollima. Teen seda kindlasti ajapikku," rääkis Merlin Purge, ansambli laulja.

Ansambli viiuldaja, Liis-Marii Vendt on veendunud, et igaüks saab panustada sellele, et ühiskond oleks turvalisem. "Rääkida tuleohutusest lastele ning oma tuttavatele. Nähes, kedagi, kellel on vaja abi, sellest teada anda. See ei ole kaebamine, vaid aitamine kui kellelgi on kodus mingid puudused," rääkis Vendt ja lisas, et annab kindlasti enda poolt kõik, et info kodunõustamistest jõuaks võimalikult paljude sõprade ja tuttavateni.

"Oleme püüdnud oma muusikasse lisaks emotsioonidele nagu armastus ja sõprus kokku koguda ka nähtut ja kogetut, mis sageli ei ole ilus ja meeldiv, vaid karm reaalsus," kirjeldab ansambli laulude saamislugu nende autor Martin Saaremägi ja lisab, et midagi ei muutu, kui me seda vaid ootame.

"Päästjad teevad oma tööd kirega ja nendega koos olles sai selgeks, et nad tõesti tahavad, et asjad muutuks ning tegutsevad selle nimel. See pole neile vaid töö, mida nad teevad. Märgake päästjaid, kes ohverdavad enda elust ja ajast rohkem, kui me ülejäänud nõus oleks andma. Ärge keelake neil siseneda, et su kodu tuleohutust kontrollida. Kutsuge nad pigem sisse, kuulake neid ja aidake neil ka oma naabri või lähedase jaoks elu turvalisemaks teha," soovitas Saaremägi.

Ansambel Revals andis hiljuti välja ka uue loo. "Oleme püüdnud oma muusikasse lisaks emotsioonidele nagu armastus ja sõprus kokku koguda ka nähtut ja kogetut, mis sageli ei ole ilus ja meeldiv, vaid karm reaalsus," kirjeldab ansambli laulude saamislugu nende autor Martin Saaremägi ja lisab, et midagi ei muutu, kui me seda vaid ootame ja ise midagi ei tee.

"Kirjad Ääremaalt" on justkui loogiline jätk ülimenukale ja ühiskonnakriitilisele loole "Jumal elab pealinnas". Sotsiaalse tundlikusega teemad ei jõua sageli rutiinse teavitusega kuigi kaugele. Rahvalik muusika on aegade algusest peale kirjeldanud sündmuseid meie ümber."" räägib Revalsi solist Rait Sohkin.

Ansamblil algab 2. veebruaril plaadi "Kirjad ääremaalt" esitlustuur, mille käigus esinetakse ansambliliikmete kodukohtades, milleks on Rõuge, Tõrva, Viimsi, Häädemeeste, Aruküla, Nõmme ja Suure-Jaani.

Ansambel Revals mänedžer ja bassimängija Danel Pandre lisas, et tuuri kontsertidel on võimalik lisaks hea muusika kuulamisele toetada ka kohalikke abivajajaid. "Heategevusliku tulemi eest soetatakse vinguandureid, mis päästeametnike kaasabil jõuavad nende inimesteni, kel puudub sageli võimalus end ise aidata," ütles Pandre.

"Kirjad ääremaalt" on nimilugu veebruaris ilmuvalt ansambli teiseltselt minialbumilt, mille esitluskontserdid toimuvad 2. veebruaril Rõuges, 3. veebruaril Tõrvas, 9. veebruaril Arukülas, 10. veebruaril Häädemeestel, 16. veebruaril Viimsis, 17. veebruaril Suure-Jaanis ning 23. veebruaril Nõmmel.