Tartu kontserdil esitab "Apocalyptica" muuhulgas live'esiettekandena oma äsjasalvestatud ja sügisel ilmuva heliplaadi lugusid.

Läbirääkimisi bändi toomiseks Eesti kuulajate ette alustas Tartu Elava Kultuuri Ühing juba sügisel, toona oli kõne all kontsert Vanemuise Kontserdimajas. Korraldajad on aga veendunud, et heavy-metal'it esitaval akadeemilisel ansamblil on siin fänne rohkemgi.

Aastal 1993 tulid neli noort soome tšellisti mõttele hakata mängima muusikat, mis neile lisaks klassikale meeldis - heavy metal’it - ja sedapuhku tšellodega. Nad debüteerisid ühel keelpillilaagri õhtusel ballil. Edaspidi tuli "Metallica" töötlusi juurde ja jätkusid esinemised enda ja teiste lõbustamiseks. 1995 aasta detsembriks oli sõnum selle kummalise bändi kohta jõudnud ka Soome rock’iringkondadeni, kust saabuski kutse mängida ühe Helsingi heavy-klubi metal-õhtul. Õhtu kordaminekule viitas nädal hiljem plaadikompaniist "ZenGarden" tulnud telefonikõne, milles tehti ettepanek albumi salvestamiseks. 1996. aasta kevadel välja antud debüütplaadile "Plays Metallica By Four Cellos" on järgnenud 100 kontserti rohkem kui 20 riigis. Albumi läbimüük ulatub juba 350 tuhandeni.

"Apocalyptica" on endale eesmärgiks seadnud tšellomängu tehnikate arendamise, mis hõlmab täiesti uusi heliefekte ja uusi üllatavaid kõlasid. Selle töö tulemusena on välja antud album "Inquisition Symphony", mis peale "Metallica" sisaldab ka "Sepultura", "Pantera" ja "Faith No More" laulude cover’eid.