Mis on bluus?

Tahaks väga sellele küsimusele vastata ja lugeja selguse radadele aidata, kuid viimase aja vestlustest, lugemistest ja mõtlustest olen leidnud vaid, et taoline klassifitseerimine on puhtvõimatu. Miks siis paljud suured „bluusikuningad” on eneses tõe leidnud ja kuulutanud valjult oma arusaama bluusi olemusest? Son House väidab, et bluus on vaid mehe ja naise vahelise armastuse kõrvalnäht ja saadus, ja kurdab, et noored teevad bluusi kõigest, alates autodest ja lõpetades alkoholiga.

Igaühe enda mõttele ruumi jättes võib öelda Jüri Rosenfeldi sõnadega: „Bluus on tool — istumiseks, mitte teistele näitamiseks.”

Tartu deltabluus
Kuigi bluus sündis Ameerikamaal ja sai tuntuks just Mississippi deltast tõusnud žanrina, kohtab teda ehedas vormis ka siinsel maakerapoolel ja veel küllaltki külmal laiuskraadil.

Tartus juuretab päris oma Emajõe deltabluus, mis kannab nime Bullfrog Brown. Kolm meest selle nime taga on Andres Roots slide-kitarril, Üllar Kärt suupillil ja Alar Kriisa tegemas lauluhäält — igaüks omal alal kvaliteetne ja vägagi ehedana mõjuv, mis on antud žanris eriti oluline.

Oma liikuvuse ja n-ö lava valdamise kunsti hea tundjana paistab ehk enim silma Alar. “Razor blades for breakfast”, nagu tema häält on kommenteeritud — oma kvaliteedilt ja lavaolemuselt kahtlemata vokalist, kelle sarnast kohalikus muusikaelus harva kuuleb.

Andres Roots on Eestimaa üks väheseid slide-kitarri spetsialiste, kel ka sõnajooks heliloomele alla ei jää. Tema on Bullfrogi rütmi selgroog ja enamiku laulutekstide autor. Andres on läbi käinud arvukatest bändidest ning mänginud kõikmõeldavaid žanre, alustades pungist ning lõpetades vabadžässiga.

Bullfrogi toonile paneb punkti Üllari lampvõimendusega suupilli-sound. Suupilli juurde jõudis Üllar üpriski huvitaval moel — nimelt võttis ta Andreselt kitarritunde, kui ühtäkki oli Andresel oma uude ansamblisse tarvis mitte kitarristi, vaid suupillimängijat. Nõnda ongi Üllarist saanud tänase Eesti üks kahest bluusisuupilli mängijast.

Bullfrog Brownist saad rohkem lugeda värskest novembri Muusast!