Pori Jazzi selgrooks on Jazzi tänav Kokemäen jõe ääres ning südameks romantiline Cafe Jazz selle keskel. Pori Jazzi aegsed Cafe Jazzi kontserdid on ammu ette välja müüdud, siin kestavad varaste hommikutundideni
jam
-sessioonid — paljude eri maade muusikute ühine pidu, kus elamus on garanteeritud.

VAATA FOTOSID:

Kolmandat aastat avatud Otava factor on saanud uue džäss-
lounge
ilme. Kogu suur saal on täidetud väikeste laudade ja toolidega, kus saab mõnusalt nautida head muusikat. Näiteks Poolast pärit juba 67-aastane Stanko Tomasz oma uue kvintetiga. Üks maailma originaalsemaid trompetiste lõi bändi endast kordades nooremate põhjamaa muusikutega — trummar ja pianist on Soomest aga bassimees ja kitarrist taanlased.

Mitmed bändid annavad kaks kontserti — ühe väiksemal laval, teise Kirjurinluoto Arenal. Stanko Tomasz kvintett on ainus, kelle esinemist pealaval sel aastal vihm segab. Mitmete auhindadega pärjatud pianist Alexi Tuomarila on sunnitud klaverikaane lausa kinni panema, kui paduvihm sinna rabinal peale sajab. Võluv samethäälne José James esineb koos pianisti Jef Neve´ga duos For All We Know ning samal õhtul hiljem ka koos Timo Lassy Orkestriga.

Tantsupaigana on aga alles LP45!, mis on tuntud Kirjurinluoto Arena jätkupeopaigana. Tänavu on selle saali kolme õhtu peaesinejateks Gotan Project, Sharon Jones&The Dap-Kings ning väljamüüdud The Roots, kes hullutas Poris publikut ka kolm aastat tagasi.

Kirjurinluoto Arena on Soome suurim vabaõhulava, siin algavad kontserdid kell kolm ja saavad enamasti kella üheksaks, kui algavad siseüritused, läbi. Kõikidel lavadel väikseimast suurimani on igal õhtul mitu esinejat. Muusikaline valik ei piirdu ainult džässiga, nimetataksegi ju Pori Jazzi nüüd džässi ja rütmimuusikafestivaliks.

Laupäeva õhtu lõpetavadki N.E.R.D. ja Massive Attack, kes ilmselt reklaami ei vaja. Võib öelda vaid, et noored möllavad rajumalt kui kolm aastat tagasi The Rootsi kontserdi ajal ja kümned paksudest plankudest pingid ei näe järgmist päeva ühes tükis.

Kirjurinluoto Arenal esinenud Melody Gardot lugu on muinasjutuliselt dramaatiline. 19aastase kunstitudengina sattus ta autoavariisse, mille tulemusel pidi uuesti nii rääkima kui kõndima õppima. Arstil ei olnud lootust täielikku paranemisse. Uurinud välja, et Melody oli varem baarides klaverimänguga raha teeninud, soovitas ta klaveri harjutamisega jätkata — muusikateraapiast võib abi olla. Selle soovitusega saadeti tütarlaps, kes istudagi ei saanud, koju. Selili lamades suutis ta harjutada vaid kitarril ning salvestas lugusi, sest tal oli probleeme ka mäluga.

Nüüdseks on Melody imeliselt paranenud, õnnetuse tagajärjel tekkinud valgusülitundlikkuse tõttu kasutab ta pidevalt tumedaid prille ja käib kepiga, kuigi viimane tundub olevat vaid šikk aksessuaar. Vaimukas blond kaunitar on kokku saanud fantastilise bändi ning välja andnud kolm sensuaalset plaati.

Kuulsa Fela Kuti noorim poeg Seun Anikulapo Kuti käib oma isa jälgedes ja esineb koos tema bändiga Egypt 80. Ta laulab malaaria, korruptsiooni, rõhumise ja reostamise vastu ning marihuaana poolt. Kuigi Afro-beat’i isa suri AIDSi võitleb Seun malaaria vastu, väites, et see haigus tapab Aafrikas rohkem inimesi ja on kirjutanud laulugi “Mosquito song”.

Energiseeriva vitamiinisüsti annab Sharon Jones&The Dap-Kings´i kontsert. Sharon Jonesi ei nimetata ilmaasjata nais-James Browniks. Vana kooli funk elab selles bändis edasi, kuigi lood on uued ja originaalsed. Ja oh yes, she can dance!

Tundub, et üks paremini hoitud saladusi on Pori puuvillatehase ketrusvabrikusse loodud Ultra klubi, kuhu piletite saamisega raskusi ei ole. Siin saab kuulata modernset ja free jazzi ning kohati muutuvad kontserdid performansiks. Meeldiva elamuse andis neljapäevaõhtune norrakate Per Jørgensen&Terje Isungset esinemine.

Trummaril oli kaasas terve hulk kellukesi, lehmakelli, pambuskeppe ja muid kõrinaid, aga mulle meeldis kõige enam, kuidas ta kasutas kive: koksis väikesi kive kokku ja hõõrus lamedate kiviplaatide peal. Nende muusika on tehtud tuulest, lumest ja kivisest kaljust. Äärmiselt laheda kontserdi andis Claudia kvintett. Üsna haruldane kooslus — vibrafon, klarnet, akordion, trummid ja bass loob elavat, mängulist muusikat. Nende esituses kõlab innovatiivne jazz kergelt ja õhuliselt.