Festivali Jõulujazz 2018 avas täna Alexela Kontserdimajas EV100 muusikaprogrammi suursündmus „9 hümni vabadusele“, millega meenutatakse 100. aasta möödumist Vabadussõja algusest. Publikuni jõudnud uudisteoste autoriteks on 20 Eesti jazzheliloojat. Heliloojad ammutasid teoste kirjutamisel inspiratsiooni neile olulistest väärtustest Eesti olemisloost.

„Muusika ja vabadus on läbi põimunud meie ajaloost. Vabadussõja alguse 100. aastapäeval kõlas saja Eesti muusiku esituses hümnide sari, mis on inspireeritud vabadusest,“ sõnas Riigikantselei EV100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu. „Tõeliselt erakordne jazzteos on võimas kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks,“ lisas Kasterpalu.

Kontserdil astusid lisaks jazzmuusikutele lavale Politsei- ja Piirivalveorkester, orkester Ventum, Collegium Musicale ja teiste žanrite tuntud muusikud. Erinevates teostes oli laval korraga 100 muusikut. Suursündmuse seadis üheks tervikuks lavastaja Eva Koldits ja kontserdi muusikaline juht on Siim Aimla.

Kontserti „9 hümni vabadusele“ salvestab ERR ning televaatajad saavad sündmusest osa ETV vahendusel täna kell 22:05.

Jõulujazz 2018 toimub 28. novembrist kuni 14. detsembrini Tallinnas, Tartus, Viljandis, Pärnus ja Haapsalus. Jõulujazzi peaesinejateks on Ameerika vokaaljazzi tipp Lizz Wright ning Portugali laulja-laulukirjutaja Salvador Sobral. Vaata kogu kava www.jazzkaar.ee

2018. aastal möödub 100 aastat Eesti Vabariigi loomisest. Lähem info juubelisündmuste kohta on leitav veebilehelt www.EV100.ee.

Jõulujazzi kuldsponsor on Danske Bank. Festivali peasponsorid on KAFO, Jazz Pesulad ja Eesti Päevaleht, aastasponsorid My City Hotel, BMW, Tallink, Aktaprint. Jõulujazzi toetavad Reval Café, Haage Vesi, Tallinna linn, Kultuurkapital ja Kultuuriministeerium, Eesti Vabariik 100, Ungari Instituut, Kuninglik Norra Saatkond, Goethe Instituut Eestis.