Üks maailma armastatumaid operette oli Estonia laval viimati 15 aastat tagasi. Uuest lavastusest tõotab tulla viimaste aastate üks suuremaid kassamagneteid. Etenduse piletid olid juba enne esietendust kuni aasta lõpuni praktiliselt välja müüdud.

Imre Kalmani operett on maailmas tuntud ka nime all „Tshardashivürstinna“ ning see esietendus Viinis aastal 1915. Sellest teosest on pärit maailmakuulsad laulud nagu „Teeme pesa endale“ ja „Jah, ilma naisteta on kurb maailm“.


Mart Sanderi lavastajadebüüt

Mart Sanderile, kes alustas Estonia teatris kooriartistina tööd juba 18aastaselt, ei ole see küll esimene lavastus, kuid lavastajadebüüt koduteatris. Ta on lisaks ka etenduse lava- ja kostüümikunstnik ja uue libreto autor.

"Eelarvele praktiliselt piire ei seatud, seetõttu sain ellu viia kõik oma ideed," ütleb Sander Publikule. Nii lavakujundusest kui kostüümidest on tunda tõesti raha lõhna.

Laval võluvad Silvad
 
Etenduse peaosas säravad Janne Sevchenko (1. esietendus) ja Helen Lokuta (2. esietendus).

„Janne näol on tegu ainulaadse artistiga,“ ütleb lavastaja. „Ta on üks neid väheseid kunstnikke mitte üksnes Eestis vaid ilmselt kogu maailmas, kes suudavad selle raske rolli laulmise kõrval jääda väga täpseks ja emotsionaalseks näitlejaks ning ka ülimalt veetlevaks daamiks."

Sander sõnab, et on viimasel ajal vaadanud väga palju „Silva“ etendusi või salvestusi. "Pean ütlema, et ma ei ole tänapäeva lauljate hulgas ühtegi sellisel tasemel, nii veenvat ja kaunist Silvat näinud. See on riskantne roll – kogu etendus keerleb selle naise ümber, kogu aeg räägitakse, kui kena ja võluv ta on. Kui laval on tüüakas vanem daam, siis kaob see illusioon kiirelt ning etendusest saab pigem farss. Eesti publikul on kohutavalt vedanud, sest nii Janne kui Helen on äärmiselt võluvad noored naised.“

"Vana kaardivägi" astub üles

Etenduses osaleb ka mitmeid „vana kaardiväe“ artiste, kes ametlikult enam Rahvusooperi palgal ei ole. Suurepärased rollid loovad laval näiteks Väino Puura, Tõnu Kilgas ja Raivo E. Tamm, samuti viimasel ajal draamanäitlejana tuntust võitnud Pirjo Levandi.

Mart Sander on ka ise kavalehele märgitud kui üks peaosalistest, ütleb aga, et tuleb rolliga välja alles talvel.

"Ei tahtnud küll keskenduda lavastamise kõrval muule. Kõigepealt magan ennast välja, ja siis asun rolli omandama," ütleb ta.

Etenduse proovid algasid juba maikuus ning esietendus Estonias algab kell 19.00. Tegu on pika ja uhke lavastusega, mis lõpeb alles kell 22.40.