Paraadipäev ei alanud tegelikult eestlastele sugugi paljulubavalt - meie Moskvas resideeruvate ajakirjanike ja miilitsate ühisinfo peale valitud vaatluskohas on vaid ülipaks rahvamass ja mitte ühtegi vähegi sõjaväelist masinat. Massi ohjasid silmnähtavalt närvilised OMONi värvides miilitsad. Ka Publik saab omal nahal kogeda, mis tähendab pahas tujus võimuesindaja viha.

Teraskotkad ja raudsaurused

Kuid just siis eestlaste õnn käändub. Suvalisse tänavanurka päikesevarju keerates kostub kõigepealt kõrvu kopterimürin. Seejärel avaneb aga täies hiilguses esmalt õhuväe defilee. Siuuh! Üle inimeste peade suhisevad järjest suuremad lennukid, tiibadel väiksemad hävitajad saatmas.

Sümfoonikud on aga leidnud endale rahva seas heatahtliku onkli, kes vene keeli üritab ilusatele tüdrukutele selgeks teha, millised teraskotkad just madalalt üle peade tuhisesid. Tema jutu kohaselt on osadel neist rahvasuus hellitusnimed: nagu näiteks transpordilennukid Must Kobra või
Black Jack. Massiivsed terastiivad tuhisevad üle nii madalat, et autoalarmid kukuvad üürgama, kuid aknaklaasid ei klirise. "No on pilotaaž! Võimas! hindab helilooja Sven Lõhmus tehnikajanuse noormehena vaatepilti.

Kuid paraad on alles hoogu sisse saamas. Üksteise järel tulevad kindraleid täistopitud villiste järel tankid, mandritevahelisi tuumarakette kandvad veokid ja veidi veel hiiglaslikke, ähmase otstarbega soomustatud sõjamasinad. Tänav vappub. Eesti euromeeskonna juht Heidy Purga raputab vastikuses pead. "Sõda on vastik. Milleks see?" Sama arvavad ka veidi eemal paraadi vaatavad vene näitsikud. Neile on vaatepilt on uhke, aga ka hirmus.

Georgi lint - kõigi langenute auks

Venemaa ja eriti selle pealinna Moskva jaoks on 9. mai pea üks tähtsamaid aastapäevi, mil inimesed kaunistavad oma rinnaesiseid ja ärid musta-oranžikirju Georgi lindikesega ja kingivad igale ordeniga seeniorile lilli. Samas ei maksa Georgi linti võõriti suhtuda. Nagu siin Venemaal kõikjal kinnitatakse, siis see tähistab kõigi sõjas langenute mälestust. See, millisel poolel hukkunud sõdisid, ei oma mingit tähistust. Neid pakutakse sooja naeratuse saatel, mis eestlastes aga siiski veidi võõristust tekitab.

Kohalikele on aga see lindike tänasel päeval Moskvas moeaksessuaar nr 1. On täiesti põnev, kui loomunguliselt seda sättida osatakse. Patsipaelteks? Igav. Lipsuks? Kah nähtud. Vööks, kaelaehteks, kunstipärasteks rosettideks rinnas - miks ka mitte.

Massiline veteranidele lillede kinkimine olevat aga üsna uus komme. Kohalikud teavad rääkida, et veel mõned aastad tagasi polevat veteran võidupühal mingi erilist tähelepanu pälviv nähtus, et teda peaks tormama kohe lilletama. Ju nüüd aga on Teises maailmasõjas käinud piisavalt
haruldasteks muutunud, et neid tähele panna...

Linnatänavaid aga ootab peale paraadi põhjalik puhastus. See on osa aastapäeva fluidumist - esmalt mürisev tehnika ja hingemattev tankikütuse-ving. Seejärel aga nelja-viiekordselt puhtaksuhutud tänavate niiske hingus, mis seguneb magusalt just-just õidepuhkenud toomingatega.