Reini Reitsch ehk Camo ja Markus Wagner ehk Krooked on Eestis käinud korduvalt, kuid Grind Festi pooleteist tundi kestnud plaadikeerutamine on nende sõnul üks erilisemaid olnud. “Eestisse on alati tore tulla, siin on palju pühendunud drum & bassi fänne ja vastuvõtt soe,” ütleb Markus. “Kuid seekord oli tegemist millegi väga erilisega,” lisab ta.

“Mängisime eelmisel aastal Beach Grindil ja see oli eriti tore, seega ootasime tagasi tulemist väga,” muljetab Reini pärast esinemist.

“Ma olen positiivselt üllatunud. Peaaegu kõikidel lugudel, mis me mängisime, laulsid inimesed kaasa. See oli väga tugev show meie jaoks,” avaldab Markus publiku suhtes tunnustust. “Me ilmselt räägime sellest ka kuu aega hiljem, et näe, milline show Grind Festil oli.”

“Kui näiteks võrrelda eesti publikut suurbritannia omaga, siis suurbritannias on palju keerulisem rahvale meele järgi olla. Sel peab mängima midagi uut ja rahvas on hard to please. Eestis on aga fännid, kes naudivad ka vanemat muusikat hea meelega. Nad on kohale tulnud, et sinu muusikat kuulata,” iseloomustab Markus eestlasi.

Mis on kõige erilisemad hetked kontserditel? “Kui mängid uut materjali ja rahvas läheb täiega kaasa, siis mõtled, et hei, sellest loost saab ilmselt midagi suurt,” ütleb Reini.
Camo & Krookedi uus album tuleb välja septembris ja ka Grind Festi publikule lubati paar eksklusiivset pilguheitu uuele materjalile. Uus plaat tõotab nihutada seniteada piire drum & bassi maailmas, tuua uusi helimaastikke ning näidata, milleks austrialased kõige paremini suutelised on – mängu muutmiseks. “See pole tavaline drum & bass, vaid väga erinevate mõjutustega,” kergitab Reini saladuseloori. “Drum & bass võib väga kergelt käia sama rada, olla ühetaoline. Seda me tahtsimegi muuta uue albumiga. Proovida väga erievaid asju, kuid žanriks jääb ikkagi drum & bass.”

Vahepeal ühineb intervjuuga Foreign Beggarsi MC Metropolis vestlusega. Ta räägib, kuidas teda pidevalt aetakse sassi Block Party liikmega. Näiteks Glastonbury festivalil tulid inimesed ta juurde “Sa oled see tüüp Block Partyst, eks”. “Ma edaspidi ütlen, et ma olen see mustanahaline tüüp Camo & Krookedist. Ma olen kolmas liige ‘&’,” on Metropolise sõnad edasi liikudes. “Me oleme ka tegelikult mustanahalised, aga kuna veedame nii palju aega stuudios, siis oleme valgeks muutunud,” lisab Markus.

Kui päikese loojudes rahvas lava ette koondus, ei osatud niivõrd rajut show-d ilmselt enamus oodata. Teada-tuntud peosütitajad Camo & Krooked olid tõenäoliselt ühed oodatumatest esinejatest Grind Festil. Rahvas oli pidurdamatus hoos ja reivis üksmeelses kollektiivses eufoorias, õhates energiat, mis mitte ühelegi asjaosalisele märkamatuks ei jäänud. Austerlaste plaadikeerutamise ajal käisid lava peal Dynamite MC-le seltsi pakkumas ka Ayah Marar, kes laulis ‘Cross The Line’ile vokaali nagu originaalis ja Foreign Beggarsi MC Orifice Vulgatron.

Ilma lisalugudeta esinejaid lavalt minema ei lastud. Suured naeratused nii Camo & Krookedi, lava peale tantsima ja kaasa elama tulnud inimeste, stage manageri, publiku – isegi kaugemates ridades ja turvameeste näol. Üks parimaid pidusid, nentisid nii mõnedki. Üks on kindel: Camo & Krooked korraldasid Grind Festil midagi erilist ja sellist, mida päris sõnadesse panna ei saa. Vaid nendest on kahju, kes sellest osa ei saanud.