Homme Vene Teatris ettekandele tulev Laibachi uusima kauamängiva albumi muusika sündis algselt Sloveenia Anton Podbevšeki teatri lavastusele, mis põhineb saksa filosoofi, teadlase ja poeedi Friedrich Nietzsche romaanil „Also Sprach Zarathustra“ ("Nõnda kõneles Zarathustra"). "Zarathustra" on ülemlaul uutest väärtustest, aga ka rõõmulaul vanade väärtuste purustamise ekstaasist. Absoluutse tõe tunnetamise võimalikkuses kahelnud ning võimujõudu ülistanud filosoofi teos on metapoliitilise satiiri viljelejast Laibachile ideaalne materjal.

„Lääne tsivilisatsioon on kahtlemata allakäigutrepil, Euroopa mõraneb ja selles pole mingisugust nostalgiat. Küsimus on, kas me suudame seda seda liikumist ümber suunata, seda üritades ei ole meil mitte midagi kaotada, välja arvatud see tsivilisatsioon ise. Mis on nagunii üks ülehinnatud värk,“ tõlgendab Laibachi juhtfiguur ja ideoloog Ivan Novak Nietzsche läänemaise tsivilisatsiooni allakäigu käsitlust värskes Rada7.ee intervjuus.

Täna õhtul avaneb kõigil huvilistel võimalus veelgi rohkem teada saada üliinimese sündi kuulutanud Nietzsche tähtteosest, sellel põhinevast Laibachi albumist ning muusika ja poliitika põrkumisest. Kell 18.00–19.00 toimub KuKu klubis tasuta ja kõikidele huvilistele avatud vestlus Laibachi liikme Ivan Novaki ja filmikriitik Tristan Priimägi vahel.

Juba 1980ndatel Jugoslaavias tegutsemist alustanud ja korduvalt esinemiskeelu all olnud Laibachi liikmed on tuntud oma manifesti-mõõtu sõnavõttude poolest, millest peegeldub nii iha kui põlgust võimu vastu. Muuhulgas on nad imaginaarse riigi Neue Slowenische Kunst kaasrajajad, vastutades ühtlasi selle muusikaosakonna tegevuse eest. Totalitaar-militaristliku stilistika ja wagnerliku kõla tõttu on Laibachi peetud neonatsideks ning süüdistatud nii äärmuslikus vasakpoolsuses kui äärmuslikus parempoolsuses. Filosoof Slavoj Žižek on aga öelnud, et Laibach mitte ainult ei muiga parem- või vasakradikaalse ideoloogia üle, vaid näitab kunstiliste liialduste kaudu, kuidas diktatuuri on mingil määral igas riigivormis ja inimeses.

Laibachi „Also Sprach Zarathustra“ kontsert Tallinnas Vene Teatris toimub homme, kolmapäeval, 15. novembril. Uksed kontserdile avatakse kell 19.00, kontsert algab kell 20.00.

Viimased kontserdi piletid hinnaga 49–59 eurot on müügil Piletilevis.