Lummav afropop vokaalansambel Zap Mama on olnud Jazzkaare üks unistusteartiste juba ammu ning paari viimase aasta jooksul on bändi nimi figureerinud Jazzkaare esialgses kavas. Seoses eilse ootamatu teatega Mariami haigestumisest tuli kiirelt vääriline bänd leida, kes paneks publiku silmad särama ja jalad tantsima, oleks nii afro kui ka samal ajal värske ja moekas. Zap Mama on seda kõike kahtlemata. Tallinnas on jazzkaare avapeol laval kolm lauljat ja neli muusikut. Kaasas hea tuju ja tuntud lugude kõrval ka värske kava „Flashback to the Present!“ laule.

Zap Mama on oma loomingulise tee jooksul pannud kokku mineviku ja tuleviku helisid, aafrika folkloori ja euroopalikku klubimuusikat ja loonud sellest haarava uue terviku.

Ansambli keskne kuju on Zairist pärist lauljatar ja helilooja Marie Daulne. Esialgu esines ta sooloartistina, kuid pärast ansambli Zap Mama loomist on ta selle esisolist. Ansambli esimene album ilmus 1991. aastal ja sai suure menu osaliseks. Zap Mamat hakati kutsuma nii jazzi kui maailmamuusika suurtele festivalidele ning publik on kõikjal nautinud nende suurepärast vokaali ja haaravat lavashow’d. Kui Marie käest küsiti, miks on ansamblil selline nimi, siis ta vastas, et armastab Z tähte, sest sündis Zairis, mis hiljem sai nimeks Kongo. Zap tähendab tema jaoks seda, et ansambel tahab kergelt ja loogiliselt erinevaid kultuure ühendada eesmärgiga luua sild Euroopa ja Aafrika muusika vahele ning tuua need kaks suurt kultuuriruumi üksteisele lähemale.

Zap Mama laulustiil on miksitud nii hip-hopi kui R&B-ga, kasutatakse ka Aafrika pille, ent põhirõhk on siiski häälel. „Hääl on inimese esmane muusikainstrument. See on kõige hingelisem ja vahedam pill,“ ütleb Marie Daulne. Kriitikud kiidavad, et Zap Mama muusika inspireerib kujutlusvõimet, paneb kuulajad tantsima, laulma ja laseb hingel vabalt lennata. Zap Mama kontsert viib kuulajad unustamatule teekonnale ümber maailma ja kaugemalegi, juba sel reedel.

Kuid mis siis juhtus aga Amadou & Mariamiga? Teisipäeva, 17. aprilli hommikul jõudis Jazzkaareni teade, et Amadou & Mariami uue plaadi „Folila“ esitlustuuri kontserdid järgmisteks nädalateks on tühistatud, sealhulgas ka Jazzkaare avakontsert 20. aprillil Tallinnas Merepaviljonis. Ametliku info kohaselt on bändi solistil Mariam Doumbial viimasel ajal olnud terviseprobleeme, mis 13. aprilli Londoni kontserdil tipnesid tema kokkukukkumisega. Muusik viidi kiirabiga haiglasse ning toimetati nädalavahetusel tagasi Prantsusmaale. Arstide sõnul vajab ta taastumiseks aega ja ravi ning seetõttu ei reisi ega esine ansambel Amadou & Mariam lähiajal. Olukorra tõsidust arvestades ei ole võimalik hetkel ka kokku leppida uut võimalikku Eestis esinemise kuupäeva. Agentuuri teatel on muusikud äärmiselt kurvad, sest ootasid väga esmakordset kohtumist Tallinna ja Jazzkaare publikuga.

Amadou & Mariami kontserdile ostetud piletid kehtivad Zap Mama kontserdil. Soovijatel on võimalus piletid tagasi müüa Piletilevi müügipunktides kuni 30. aprillini.