“Laulukirjutajate poolelt üllatas muidugi Sven Lõhmus, kes pääses eurolaulufinaali koguni kolme looga. Esitajate poolelt oli aga üllataja Eha Urbsalu — lahe 70. aastate stiilis diskolugu,” kommenteerib Pihlamägi lauluvõistluse eelkonkursi tulemusi SL Õhtulehele.

Eksmiss Eha Urbsalule kirjutasid laulu Priit Pajusaar ja Glen Pilvre. “Sain Ehaga tuttavaks juba ülemöödunud aastal, kuid see, et ta päev enne eurolaulude esitamise lõpptärminit Tallinnas juhtus olema, oli puhas juhus,” tunnistab Pajusaar. “Aga ma ei kujuta ette, mul pole vähimatki aimu, kuidas me temaga koostööd korraldame. Praegu on ta ju juba Ameerikas!”

Eha on Miamis ning ta hääl telefonitorus kõlab nagu rõõmus kevadine vetevulin. Mis sest, et muusikaärimees Peeter Kaljuste oli ajalehereporterist ette jõudnud, finaalipääsemisest teavitanud ja õnnegi soovinud. “Hästi armas! Mul on hästi hea meel! No kohe juhtus, et kuud ja tähed sattusid nii, et see lihtsalt pidi nii minema…”

Pilvre ja Pajusaar kirjutanud imekiiresti laulu, Maian Kärmas sõnad ning pühapäeva õhtul maandus Eha stuudios. Kadi Toom jagas veidi kasulikke näpunäiteid ning kahe tunni pärast oli laul valmis. Ja tulemus on Eha meelest fantastiline. “Elamus, mille ma stuudios Pajusaare ja Pilvrega sain, oli äärmiselt meeldiv. Selle laulu tegemine oli üks mu elu toredamaid momente.”

“Väga rõõmustav,” ütleb Sven Lõhmus, kuulnud head sõnumit. Ta ütleb, et kirjutas loo “Moonwalk”, nagu oli varem lubanud, raadiojaama Sky Plus eurolauljavõistluse võitjale Laura Põldverele, “Let’s Get Loud” samalt võistluselt silma jäänud tüdrukutest loodud ansamblile Suntribe ning oli kaas-autor Narva tüdrukule Julia Bomanile kirjutatud laulu.

“Väga, väga, väga lahe,” ei suuda õhtul solfedžotunnis viibiv Laura Põldvere rohkem sõnu leida. “Ma ei ole suutnud veel sellele kontsentreeruda, aga hakkan nüüd kindlasti hoolega harjutama. Laul pole lihtne, minu jaoks hoopis erinev žanr, poplugu, seal kehtivad teised reeglid.”

Žüriiliikme Olavi Pihlamäe sõnul olid Lõhmuse lood seekord kõik nii erineva käekirjaga, et kõrva järgi teda tuvastada polnud paari laulu puhul võimalikki. “Mitu erinevat Lõhmust. Julia Bomanile kirjutatud lugu oli nagu valss, kuid jättis väga hea mulje.”

Üllatajaks oli Pihlamäe sõnul veel ka Bard Eirik Hallesby Norhem, Eestis pikemat aega elav norralane. “Väga ilus ballaad. Sihuke norra stiilis,” kiidab ta. Samuti leiab ta vaid kiidusõnu Ivar Männiku kirjutatud ja Airi Ojametsa esitatud laulule: “Hispaaniapärane, seda saab väga vaatemänguliselt lavastada. Huvitav ja hästi lauldud lugu.” Pilvre-Pajusaare laul “11” kuulus aga võistluse omapärasemate palade ritta. Pihlamäe sõnul on see põnevalt konstrueeritud vaimulikust laulust ja oriendi rütmidest.

“Töö oli sel aastal jõledamalt raske,” ütleb Pihlamägi. “Iga inimene mõtles omamoodi ja väga suurt üksmeelt meil žüriis polnud. Ja tegelikult — ega sellist lugu, mida kuulates ütled kohe: oh, see on Eurovisioni võidulugu — sellist siiski polnud.”

“Arvasin, et see töö on lihtsam,” räägib žürii esimees Jaagup Kreem, “sest häid asju oli palju. Polnud midagi nii, et oh, kuulan läbi ja otsustan. Just see otsustamine oli päris keeruline.” Kreemi sõnul vaidles žürii tuliselt kuni viimase hetkeni: “Ühed eelistasid üht, teised teist.”

Eurolaulu peaprodutsendi Juhan Paadami on samuti esialgu küsitav, kas valiku hulgas leidub aastahitt. “Seda on veel vara öelda. Muusikat oli seinast seina, pungist latiinoni ja ballaadidest tavalise tuttava popini.”

“Potentsiaali Kiievis edukalt esineda on,” väidab seepeale Jaagup Kreem.”

“Eurolaul 2005” finaalilood

“11” — autorid: Priit Pajusaar, Glen Pilvre, Aarne Lauri — demo esitaja: Aarne Lauri ja Cardinals

“Break the Ties” — autorid: Peeter Kaljuste, Elmar Liitmaa, Marta Piigli, Ketlin Hoel — demo esitaja: Glow

“Dream” — autorid: Raul Veeber, Asko-Rome Altsoo — demo esitaja: Glow

“Dream in a Dream” — autorid: Ivar Männik, Mario Kivistik — demo esitaja: Airi Ojamets

“Gotta Go” — autorid: Priit Pajusaar, Glen Pilvre, Maian Kärmas — demo esitaja: Eha Urbsalu

“Let’s Get Loud” — autorid: Sven Lõhmus — demo esitaja: Suntribe

“Look in My Eyes” — autorid: Meelis Leis, Margus Lattik — demo esitaja: Sobe

“Moonwalk” — autorid: Sven Lõhmus — demo esitaja: Laura

“Nevermore Island” — autorid: Sven Lõhmus, Mario Kivistik, Margus-Koit Kivistik — demo esitaja: Julia Boman

“Set Me as a Seal” — autorid: Bard Eirik Hallesby Norheim — demo esitaja: Bard Eirik Hallesby Norheim