Kui Slash ja Duff läksid napsutamisega liiale

Aastal 1990 toimunud Ameerika muusikaauhindade jagamisel jäi Slashi ja Duff McKagan ülesandeks võtta vastu kõik auhinnad, mis bänd võita võiks. Tundub ju lihtne — tulla kohale, süüa tasuta toitu ning võtta mõne kena sõnaga vastu auhinnad. Probleem on aga selles, et mehed jõid end maani täis ning lavale astudes olid nad silmnähtavalt purjus ja ropendasid. Slash ja Duff läksid lausa nii kaugele, et võtsid käraka lavale kaasa.


Kui kontsert võttis kaks elu

80ndate lõpus toimunud Donington Monsters of Rock festivalil tabas bändi ja nende fänne suur tragöödia. Kontserdil oli nii palju rahvast, et kaks inimest pressiti Guns N’ Rosesi esinemise ajal surnuks. Bänd polnud küll juhtunuga kursis, ent hiljem tabas neid kontserdi lõpuni viimise pärast siiski kriitikatorm. Saatuslik show võeti ka liniti ja paljudele fännidele jäi vale mulje. Tegelikult polnud rokkarid tragöödiast teadlikud ja poleks vastasel korral esinemist jätkanud.


Kui rahval sai villand

90ndatel ja 2000ndate alguses said Guns N’ Rosesist ja mäsust sünonüümid. Sellest sai peaaegu bändi traditsioon: sõud alustati väga hilja (tavaliselt peeti seda nende ninamehe Axl Rose’i süüks) ja pahane publik alustas mäsu. Montreal oli aga eriline juhtum. See oli osa hiigeltuurist, kus Guns N’ Roses jagas lava Metallicaga. Kontserdil sai aga Metallica ninamees James Hetfield pürotehnikalt põletada, mistõttu jäi nende etteaste üürikeseks. Rahvas oli pahane ja olukord halvenes, kui ka Guns N’ Roses otsustas varem päkad teha. Miks? Pärast Hetfieldi vigastust kulus neil lavale astumiseks kaks tundi. Slash oli juba varem hoiatanud väljaannet Montreal Gazett, et Axl Rose’il on häälepaeltes auk. Rose, kellel on karjääri jooksul olnud mitmeid kurguoperatsioone, oli tervise tõttu võtnud aja maha. Pärast 55 minutit rokkimist otsustas bänd mängimise lõpetada ja lahkuda. Tulemuseks oli mäss ja üle poole miljoni ulatuses kahjum. Politsei ilmus kohale ja kasutas umbes 2000 protestija peal pisargaasi (kohal viibis 53 000 inimest). Imekombel keegi surma ega tõsiselt vigastada ei saanud, kuid bänd naases Montreali alles aastal 2010.

Kui bänd keeldus lavalt lahkumast

Isegi viimastel aastatel on suutnud Guns veel kõmu tekitada. Aastal 2010 oli bänd Reading Festivali avapäeva peaesinejaks ja kuigi juba nädal varem hoiatati neid hilinemise eest, astusid rokkarid lavale siiski tund pärast ettenähtud aega. Algul ei saanud nad vedama ja siis enam pidama — kell lähenes keelutunnile ja festivali promootor pidi sõna otses mõttes tõmbama juhtme seinast. Bändi hurjustati lavalt lahkuma, kuid muusikud keeldusid, sest ei tahtnud oma traditsioonilist lõpulugu “Paradise City” jätta mängimata. Guns N’ Roses istus lavale maha ja kuna helisüsteem oli kinni keeratud, improviseerisid nad laulu koos rahvaga.

Kui bänd oleks laval peaaegu laiali läinud

Aastal 1989 oli Guns N’ Roses maailma tipus. Ansambel soojendas tuuril The Rolling Stonesi, keda nad idoliseerisid ja kellega mitmed muusikakriitikud neid võrdlesid. Kahjuks olid narkootikumid ja alkohol bändi juba raskelt haavanud. Kuigi asjad läksid aina kehvemaks (90ndate keskpaigaks oli Slash napilt eluga pääsenud ja Duff McKaganit tabas alokoholist tingitud pankreatiit), nägi Axl Rose probleeme juba kaugel ning võttis end kokku. Tema bändikaaslased jätkasid aga enesehävitamist ja Los Angeleses toimunud tuuri avakontserdil teatas Rose, et kui tema kaaslased ei lõpeta heroiini pruukimist, jääb antud tuur bändi jaoks viimaseks. Publik oli šokeeritud ja intsident pandi meedia kihama, kuid kuidagi jäi Guns N’ Roses siiski kokku.

Foto: Scanpix

Kui Izzy Stradlin “väljendas ennast”

Võib öelda, et iga Guns N’ Rosesi liige on korda saatnud vägitegusid. 1989. aasta augustis viibis Izzy Stradlin koos ülejäänud bändiga pausil. Axl oli andnud neile hoiatuse: kui te tahate, et see ansambel püsiks, siis võtke ennast kokku. Paraku ei võtnud hoiatust tõiselt pundi kaasasutaja Stradlin. Kitarrist oli lendamas oma kodukohast Indianast L.A-sse ja ta oleks peaaegu isegi sinna jõudnud, kuid Arizonases tõsteti ta lennult maha. Miks? Izzy otsustas end purju juua, läidata sigaret, sõimata stjuardessi ja urineerida kõigi oma kaasreisijate ees lennuki vahekäiku. Kuulduste kohasel ärritas muusikut järjekorras ootamine, pressiesindaja sõnul ta lihtsalt “väljendas ennast”. Stradlin lahkus bändist pärast albumi “Use Your Illusion” ilumist ja võttis ennast viimaks kokku, kud alates 2000ndate keskpaigast saati on ta korduvalt ka oma vana sõbra Axli ja bändi praeguse koosseisuga üles astunud.

Kui hotellid peksti segi

Mida on üks rockbänd väärt, kui nad pole üht hotellituba rüüstanud? Guns N’ Roses hävitas nii palju hotellitube, et nende peod said kurikuulsateks. Axl Rose viskas kunagi hotelli akna all viibinud reportereid tooliga ja selle eest löödi tal käed raudu — tegemist on vaid ühega tema kümnetest arreteerimistest. Guns N’ Roses peksis hotellitube segi ka aastal 2006, kui maani täis Rose purustas kell 8 hommikul ühes Stockholmi hotellis peegli ja sattus asutuse turvamehega kähmlusesse. Rose olevat turvameest jalast hammustanud ning ta arreteeriti taas. Kui politsei sündmuspaika jõudis, oli Rose purjus ja agressiivne ning kuna ta oli ülekuulamise jaoks liiga napsune, jäeti ta terveks ööks vanikongi. Rose sai 5500 dollarit trahvi ja turvamehele tuli tal maksta 1360 dollarit.

Foto: Scanpix

Kui Nirvanaga keerati tülli

“Axl, Axl, kus sa oled Axl?” Fännid sattusid 1992. aastal MTV videoauhindade galal Nirvanat jälgides segadusse. Miks ta hüüdis laval Axli nime? Hiljem selgus lava taga, et Kurt Cobaini abikaasa Courtney Love tegi Guns N’ Rosesi laulja pihta sarkastilisi kommentaare. Axlile omasel moel käskis tal Cobainil “oma eite rihma otsas hoida”. Sellest piisas, et kahe bändi vahele tüliõun visata. Sõu ajal läksid Duff McKagan ja Krist Nocolselic kisklema, Dave Grohl mõnitas Axlit laval, mõned GnR’i liikmed üritasid Nirvana haagise, milles Cobaini tütar parasjagu magas, ümber lükata ja Cobain sülitas süntesaatorile, mida pidas Rose’i omaks. Hiljem selgus, et tegemist oli hoopis Elton Johni pilliga.

On ringlemas ka teooria, et Rose oli pahane, sest Nirvana keeldus tema bändi soojendamast, kuid hiljem nimetas ta end Guns N’ Rosesi suureks fänniks. Courtney Love pälvib ka kõige kuulsamate rokkarite kõrval siiski suurema osa süüst.

Kui võeti salve “Rocket Queen”

Adriana Smith oli 19-aastane strippar, Guns N’ Rosesi fänn ja trummar Steven Adleri tüdruksõber, kui temast sai 1987. aastal killuke muusikaajalugu. Kättemaksuks teise naisega üle aisa löömise eest, heitis Smith linade vahele Adleri bändikaaslase Axl Rose’iga. Ansambel oli parasjagu New Yorgis salvestamas oma debüütalbumit “Appetite for Destruction”, kui Smith hüppas stuudiost läbi ja Axliga sängi. Muusik tegi ettepaneku seksida heliputkas ja kasutada hiljem salvestust nende loos “Rocket Queen”. Smith küll esialgu kõhkles, kuid pudel Jack Danielsit rääkis ta nõusse. Muusikutele lähedaste allikate sõnul polnudki Adler oma sõbra ja pruudi peale väga pahane. Nimelt uskus mees, et Adriana tegude taga oli üllas eesmärk ehk bändi heaolu.