Rokifestivalide äri paistab õitsevat, vähemalt väliselt. Suured müüakse kiiresti läbi ning keskmisi-väiksemaid festivale erinevale maitsele jagub igale poole ning igasse nädalavahetusse. Kel tahtmist ning ressursse, sellele on kogu maailm valla. Enamik eestlastest rokisõpru piirdub aga harilikult pigem kodumaiste, Baltikumi või Euroopa festivalide väisamisega - teistel mandritel toimuvatel turneedel või populaarsust koguvatel laevakruiisidel rokkimine on siiski vähestele jõukohane.

Üks asi on kindel kui pühapäevane kirikuskäik ja see on 1.-2. juulini Vana-Vigalas toimuv Hard Rock Laager 2016, mis sai Eesti rokihuvilise kalendrisse raiutud juba mõnda aega tagasi. Tänaseks väljakuulutatud nimed sisaldavad esinejaid nagu Borknagar, Blaze Bayley, Cruachan jt. Elevusega oodatakse 8.-9. juulini Tartumaal Vasulas toimuvat Amme Rocki.

Eestlaste vaimustus Läti Positivuse suhtes näib olevat raugemas ning ega sealt ka sel aastal rokisõbrale palju loota ole. Hiljuti peaesinejate nimistusse lisandunud Iggy Pop aga paneb siiski mõtlema ning kui festivaliprogramm võimaldab, siis võiks ju teel samal ajal Leedus toimuvale Devilstone'i festivalile ka Salacgrivas peatuse teha. 14.-17. juulini Leedus Anykščiai linnas toimuv Devilstone pole selle aasta esinejaid veel välja hõiganud, kuid selle populaarsus eestlastest raskema roki fännide seas tõuseb iga aastaga. Kena kant ja õhustik nagu koduses Hard Rock Laagris. Ja ärgem siis ka Riias toimuvat Black Sabbath’i ning Kaunase Iron Maiden’i suviseid etteasteid unusta.

Skandinaaviasse piiludes on eestlastele hooaja avavaatusena silma jäänud Sweden Rock, edasi suvine linnafestival Tuska ning Provinssirock. Viimase peaesinejateks on sel aastal Rammstein, Flogging Molly, Five Finger Death Punch, Biffy Clyro ja Bring Me The Horizon. Toimumisajaks 30. juuni - 2. juuli ja kohaks 360 kilomeetrit Helsinkist asuv Seinäjoki. Hard Rock Laagriga samal ajal toimuv Tuska meelitab muusikahuvilisi selliste nimedega nagu Ghost, Avantasia, Anthrax, Behemoth, Gojira, With The Dead, Myrkur, Mantar jt. Ehk viib mõne eelnimetatu tuuritamise teekond ka läbi Vana-Vigala ? 8.-11. juunini toimuva Sweden Rocki eripärasemateks esinejateks on paar päeva varem Tallinna väisav Queen + Adam Lambert, The Hellacopters, King Diamond, Foreigner, Shinedown, Lita Ford, Satyricon, King Cobra, Loudness, Uncle Acid & The Deadbeats, My Dying Bride, Diamond Head, Tribulation jt. Igatahes muljetavaldav nimekiri.

Euroopa suurimad tõmbenumbrid ja eestlaste seas populaarsed festivalid Hellfest, Wacken, Graspop, Download, Masters Of Rock, Brutal Assault leiavad traditsiooniliselt aset ka sel aastal. Paljudel on kahjuks pääsmed ametlikult juba välja müüdud, kuid võimalusi tasub otsida reisikorraldajate juurest, näiteks kodumaine Metal Travel Agency võiks abiks olla. Bändidest niipalju, et paljudel Euroopa suurtel festivalidel peaesinejad kattuvad, vastavalt sellele, kes parajasti tuuritab, plaadi valmis on saanud või oma kes-teab-mitmendat hüvastijätutuuri teeb. Nii on võimalik suure tõenäosusega suvel ära näha Black Sabbath, Iron Maiden, Rammstein, Megadeth, Slayer, Ghost, Anthrax, Disturbed, King Diamond jt. Maitseid on aga erinevaid ning seetõttu määravad lõpliku otsuse festivali osas sageli B-lavade vähem tuuritavad lemmikud. Ja muidugi reisiseltskond!

Kes otsib lisaks muusikale ka õlle- ja keskajafestivali melu, peaks minema 4.-8. augustini Saksamaal toimuvale Wackenile, mille trumpideks superkorraldus, lai muusikastiilide valik ning bändid üle maailma. Ka Eestis toimub sel aastal Wacken Metal Battle, mille võitja augustis Wackenile esinema saadetakse.

Raskema muusika austajale on kindlapeale minek 17.-19. juunini Prantsusmaal Clissoni nimelises linnakeses toimuv Hellfest, millelt leiab nii lisaks eelnimetatud pealavadel kattuvatele bändidele ka maailmatasemel death, black, doom, stoner jt metalmuusika stiile viljelevaid punte nagu näiteks Deicide, Abbath, Napalm Death, Fu Manchu, Walls Of Jericho, Down, Goatsnake, Windhand, Monolord, Paradise Lost, Gojire jt. Valik on maitse asi, sest kokku esineb Hellfestil ligi 160 bändi seitsmel laval. Kulutuste taseme kohta võib öelda mõlema eelnimetatud festivali osas, et kõige kallim on kohalesaamine ja festivalipääse - söök ja jook on mõistliku hinnaga, seega edasine on juba puhtalt enda timmida.

Kuhu plaanid Sina minna? Jaga kommentaariumis oma kogemusi ja soovitusi!