Rangete žanrimääratluste asemel keskendub Üle Heli festival heliülestele tasanditele, muusika tähendusväljadele ning seostele teiste kunstivaldkondadega. Kui mulluse festivali keskseks teemaks oli "maailmade loomine", siis tänavu on märksõnaks "nulltasand", mis tähistab üksikisiku või nähtuse uuele tasandile jõudmist.

Nii on festivali programmi kaasatud hulk otsingulisi artiste, kes on oma loomingus kas otsustavale teelahkmele või uuele tasandile jõudnud. Esitlusele tulevad mitmete kohalikul avangardsel muusikatandril tegutsevate muusikute uued albumid – post-pop produtsendi ja vokalisti Mart Avi „Rogue Wave“, improvisatsioonilise kitarristi ja helilooja Rainer Jancise „Hibernatus“ ja eksperimentaalmuusiku Mihkel Kleisi projekti Edasi "Fake Wheel". Rahvusvaheliselt edukas folgiuuendaja Maarja Nuut ühendab oma akustilise luubimaailma Cubus Larvikust tuntud Hendrik Kaljujärve elektrooniliste helidega, diibikuningas Ajukaja ehk Raul Saaremets esitab esmakorselt ambientse rütmivaba laivkava, Abstraktsioonide Orkester vihjab ulmerealismi uutele tähistele, Mauno Meesit rändab koos Joosep Tormise ja Tiit Kikasega "Varjudemaa" radadel ning Taavi Tulevi rütmimuusikaprojekt Hape üllatab Üle Heli publikut täiesti uue kava ja tehniliste lahendustega.

Festivali kavas on esindatud ka mitmed eksootilist päritolu artistid – teiste seas Berliinis resideeruv Türgi juurtega avangardmuusik Nene Hatun ja Aserbaidžaanist pärit vokalisti Zuzu Zakaria ning Soome skweee skene pioneeri Mesaki tandem Ya Tosiba. Briti helilooja ja ooperilaulja Kirsten Morrison saabub festivalile oma albumi "Prosperine's Gold" põhineva soolokavaga; Üle Heli klubiöö täidavad aga tantsulise eksperimentaaldžässi duo Juju & Jordash Hollandist ning elektroonikaprodutsent Eomac Iirimaalt oma uut albumit "Bedouin Trax" tutvustava kraamiga.

Modulaarsüntesaatorite manipulaatorina tuntud Ekke Västrik loob koos oma õe Helen Västrikuga Pika Jala torni kogu festivali vältel avatuks jääva installatsiooni "Kontakt", mis põhineb kontaktmikrofonidega salvestatud helimaastikel ning kontaktfotograafial, vihjates võimalusele kogeda ümbrust harjumuspärasest erineval moel. Visuaalkunstnik, lavastaja ja kultuurikorraldaja Erik Alalooga loob Üle Heli puhuks iseehitatud masinate toel uue teose, mis seob mehhaanilisi helisid vene avangardluuletaja, tööteaduse teoreetiku ning futuristi Aleksei Gastevi tekstidega.

Programm on täienemisel.

Kolm päeva vältav Üle Heli festival toimub erinevates Tallinna paikades nagu Kultuurikatel, Katariina kirik, Punane maja, Lekker, MimStuudio ja Pika Jala torn.

Piiratud kogus festivalipasse soodushinnaga 20 € tuleb Piletilevis müügile täna, 4. oktoobril kell 10:00.