Ürituse korraldajad vestlesid kontserdi eel Tube & Bergeri liikmete Arndt Rörigi ja Marco Vidoviziga, et uurida kuidas jõudsid kaks punkbändi liiget house-muusikani, mis on elektroonilise muusika tulevik ning mida oodata nende esinemiselt Kultuurikatlas.

Uurin esmalt teie artistinime kohta – mida „Tube“ ja „Berger“ tähendavad?

Tube tuleneb Arndti perenimest „Rörig“, mida saab inglise keelde tõlkida kui „Tube“. „Berger“ on võrdlemisi suvaline sõna, mida meile noortena kasutada meeldis.

Te olite kaks noormeest, kes mängisid punkbändides. Kuidas juhtus, et teist said house-muusika produtsendid?

Läksime esimestele techno pidudel metal head’idena (metal muusika austajatena – toim.) ja väljusime sealt reivijatena. Ühtlasi oli see 90ndatel väga eriline skeene – reivi rahvas riietus neoonvärvidesse, kandis kreisid soenguid ja võttis kõiki väga soojalt vastu. Tundsime, et avastasime siis selle „oma asja“, meie kutsumuse.

Teie tähelend sai alguse 2004. aastal, mil „Straight Ahead“ edetabeleid vallutas ning pole siiamaani lõppenud. Mis selle ajaga muutunud on?

Elektrooniline muusika on aja jooksul väga palju arenenud. Me oleme erinevaid žanre läbi käinud praeguseks peaaegu 15 aastat ja usume, et muutus on alati hea. Vahest küll juhtub, et me ei mõista mingit stiili või ei teki sellega seda õiget vaibi, aga kui tekib, siis oleme me stuudios, tegusad ja õnnelikud.

Kas tahaksite ajas tagasi minna ja midagi teistmoodi teha?

Minevikus on palju vigu tehtud, tõsi, aga me ei teaks kunagi, mis oleks olnud lõpptulemus kui me poleks neid vigu teinud. Usume, et on oma vigadest õppimine on oluline, õigem oleks vist isegi öelda, et tänu neile kasvatakse. Aga selle all ei pea me loomulikult silmas kogu poliitikas toimunut ja ajaloolisi sündmuseid.

Kes on teie kõige lähedasemad inimesed?

Meie perekonnad, eriti meie lapsed ja abikaasad.

Mis on teie varjatud anded?

Marco: Arndt on superosav aktsentide jäljendaja.
Arndt: Marco saab numbritega hästi läbi ja on eriti silmapaistev kõiksugu trikiga matemaatilistes ülesannetes. Kahe peale saaks meist ilmselt päris naljaka kalkulaatori kokku.

Kus on house-muusika 15 aasta pärast?

Ühes kiiresti areneva tehnoloogiaga kirjutavad laulud end ilmselt kusagil inimtühjas Bitcoini talus ise valmis. Ei, tegelikult huvitab see meid sama palju kui sind. Ilmselt äratatakse minevik taas ellu ning skeene võtab üle renessanss-disco.

Aga kus on sel ajal Tube & Berger?

Me oleme 15 aasta pärast kindlasti muusikatööstuses tegevad ja ilmselt võitleme muusikas kastutatava AI (tehisintellekt – toim.) vastu. Või tantsime oma diskoliibukates Kool & The Gangi järgi!

See on teie esimene kord Eestit külastada. Mis on teie ootused?

Uue riigi külastamine on meile alati seiklus. Meile meeldib tutvuda uute inimestega ja saada teada riigi ja linna ajaloo kohta. Vaatamisväärsustega tutvumine on ka alati meie lemmik!

Mida võib publik teie tänaselt ülesastumiselt Kultuurikatlas oodata?

Palun ärge oodake midagi, aga olge valmis üllatuma!