34 aastat lõppematut tuuri

Legendaarsel UB40'l on ette näidata üsnagi muljetavaldavad numbrid - erinevate koosseisudega on maha müüdud umbes 70 miljonit plaati, mis arvestades asjaolu, et neid väljaspool Inglismaad tuntakse pea kõikjal, teeb nendest brittidest ühe oma aja edukama ja kuulsama muusikalise koosseisu. Liiatigigi, arvestades asjaolu, et tegu on külma ja kõleda Inglismaa ja helge ning lõõgastava reggae-muusikaga, mis kuigi loogiliselt omavahel kokku ei käi!

"Jaa, me oleme lõppematult tuuril!" hõiskab Brian Travers. "Vabalt võib öelda, et meie kodu on seal, kus mantel ripub." Bänd on reisinud terves maailmas, Eestisse pole nad aga veel sattunud, mis aga ei tähendab, et nad meist midagi ei tea. "Me oleme alati tahtnud Eestisse tulla," ennetab Travers järgnevat küsimust. "Jumal tänatud, et te enam Nõukogude Liidus pole, sest siis polnud teieni jõudmine lihtsalt võimalik. Raudne eesriie ju siiski!" üllatab ta ajalooliste teadmistega.

Eesti huvitab juba pikemat aega

Edasi selgubki, et ansambel oli 80ndatel nii Moskvas kui Peterburis tihedaks külaliseks ning huvi Eesti vastu kasvas aastatega üha suuremaks. Kõik liikmed on seetõttu vägagi kursis siinsete briti poissmeestepidude, kauni vanalinna, odavate hindade ja ilusate tüdrukutega. "Seetõttu võtsimegi kätte ja otsustasime tulla juba homme (teisipäeval toim.), et vaadata, mis teil seal toimub," lubab Travers.

Loominguteemalisse vestlusse laskudes jutustab Travers, et kõige uhkem on UB40 selle üle, et on noori muusikuid oma loominguga palju mõjutanud. Kuna ka UB40 on teinud palju kavereid, peab ta omanäolistest heliseadetest lugu. "Juhtusin just hiljuti kuulma trummi ja bassi versiooni "Red, red wine'ist" ja see oli täiesti vapustavalt hea," kirjeldab ta. "Meie teeme ka uut muusikat, kuid ma arvan, et teile Saku Suurhallis mängime seda, mida publik ootab." Ehk siis vanu hitte? "No jah, aga natuke ka uut musa!" naerab ta.

Harjutamine kestab siiani

Selgub, et 52-aastaselt harjutab Travers endiselt iga päev tundide viisi ja leiab, et õppimine ei saa iial otsa. Nii tema  kui teised mängivad mitmetes teistes ansamblites, mis sugugi reggae-muusikat ei viljele. "Ometi on Jamaica meie kõigi lemmikkoht. Seal on superhea elada ja lugusid kirjutada," selgitab ta lisades juurde, et on enamuse lugude autor koos trummar Jimmy Browni ja solist Robin Campbelliga.

"Meie muusikaline ideaal on mängida oma muusikat südamest, anda endast kõik ja olla aus. Publik on väga tundlik aususe osas. Kui neile valetad, saadakse kohe aru ja kõnnitakse minema," tõdeb ta. Aastate jooksul on kogetud ka negatiivset tagasisidet, mille järgi oma loomingut ja esinemisi korrigeerida. "Oleme täna paremad kui iial varem!" lõpetab Travers.

8-liikmeline ansambel UB40 esineb Saku Suurhallis neljapäeval, 19.jaanuaril kell 20.00! Pileti hind alates 32 EUR. Soojendajaks on Bombillaz.