Saksamaal kolme edukaima bändi hulka kerkinud Vanilla Ninjasse on nii Eesti plaadifirma TopTen kui ka sakslased investeerinud mitu miljonit krooni, et ansamblit Saksamaal tuntuks teha, kirjutab Eesti Päevaleht.

Projekt teenib juba kasumit, sest Ninjade plaate müüakse sadade tuhandete kaupa. Miljonites kroonides arvutatav kasum on väidetavalt voolanud otse bändi endise konfliktse produtsendi sakslase David Brandese taskusse. Eestlased ei ole Ninjade pealt oluliselt teeninud, ent näevad perspektiivi seda teha.

Ninjade plaati “Traces of Sadness” on Saksamaal müüdud juba 200 000 eksemplari. TopTeni tegevjuhi Toomas Viilo sõnul on firma seni teeninud “Traces of Sadnessi” plaadi müügist Eestis ligi 300 000 krooni. Arvestades juurde tulu singlitelt ja DVD-delt, Ninjade Balbiino jäätiselt ja muult promomaterjalilt, siis küünib ansamblilt saadud tulu üle miljoni krooni. Mullusuvine lauluväljaku kontsert jäi napilt kahjumisse.

“Kui asi läheb paika nii nagu peab, siis peaks meie tulu Ninjade pealt kasvama vähemalt kümme korda,” ütles Viilo, viidates lähikuude olulistele muudatustele Ninjade majandusasjade korraldamises Saksa turul. Praegu käivat jagelemine, kellele kuuluvad ansambli õigused Brandese mängust kõrvale puksimise järel.

Ninjad tegid Saksamaal debüüdi 2003. aastal. Eesti Artistide Agentuur ning TopTen investeerisid selleks kokku 1,8 miljonit krooni. Bros Music ehk siis Brandese firma aga mitu korda rohkem. Riskid jagati kahe firma vahel, seega ka tulud. Kokku läks bändi Saksa turule viimine maksma paarkümmend miljonit krooni.

Nüüdseks on TopTeni viis omanikku ära ostnud Eesti Artistide Agentuuri õigused Ninjadele .

Brandes on Ninjade autoritasudega teeninud juba miljoneid. Ta on Ninja viimase kahe ingliskeelse plaadi lugude autor. Samuti on plaadimüük olnud äraütlemata edukas. Autoritasudest teenivad ka Ninjad Piret ja Lenna, kes viimasele plaadile kolme loo sõnad kirjutasid.

TopTenil oli Viilo sõnul sakslastega kaks varianti: kas firma jääb tuluta, ent maailm on bändile avatud või firma hoiab oma rahakotisuud kinni ja bänd ei jõua kusagile.

Näiteks lepingus Brandesega on punkt, et TopTen teenib väikese osa ka Ninjade Saksamaa-plaadi müügilt. Ligi 300 000 krooni, mis selle klausliga järelikult saama pidanuks, on siiani saamata. 2004. aastal teenis TopTen 13 miljoni kroonise käibe juures 1,5 miljonit kasumit.

Ninjad võiksid Viilo sõnul kontsertidega teenida palju rohkem, kui Brandes poleks nende hinda nii kõrgeks ajanud

Küll aga on iga tüdruk teeninud 2004. aasta esimesel poolel näiteks 100 000 krooni plaadimüügist. Arvestades, et sama aasta teisel poolel oli müük veelgi edukam, peaksid nad selle eest teenima veel mitusada tuhat krooni puhtalt kätte.

Ninja Katrin ei soovi bändi rahaasju kommenteerida. Ninjad teenivad iga kontserdi pealt eraldi ning poole aasta tagant saavad suurema summa plaadimüügilt.

“Elame oma unistustes ja kuigi on tõsi, et paari aasta võib meie edu kustuda, siis võib-olla teeme 30 aasta pärast comeback’i. Küll aga on väga tõenäoline, et naaseme mõne aasta pärast Saksamaalt koju miljonäridena, kui meil maailmas hästi läheb,” räägib Katrin.

Eelmise mänedžeri ja produtsendi David Brandese vallandanud Vanilla Ninja kuulub viimaseid päevi Bros Musicu alla. Kas tüdrukutebändi õigused pärib uus mänedžer Sebastian Lang või kodumaine TopTen, on veel segane.

Veel ei ole teada, kes bändile nüüd laule kirjutama ja neid produtseerima hakkab. “Natuke vara on veel sellele mõelda. Meil just tuli plaat välja. Ise tahame ka kirjutada. Lenna ja Piret juba tegid kolm laulu, mis viimasele albumile mahtusid,” räägib Triinu.