Festival tahab propageerida näppepille kui meloodiapille, mis sobivad suurepäraselt pärimusmuusika mängimiseks.

Lisaks traditsioonilistele kontserdikohtadele Kirsimäel, Kaevumäel, Kultrahoovis, Saku Telgis, Rohelisel Laval, Jaani kirikus ja Suures Toas lisandub vastvalminud Pärimusmuusika Aidas kaks suurepärase akustika ja spetsiaalselt pärimusmuusika jaoks loodud saali.

Tulemas on ka Õpitoad, Maakonnakontserdid, Laulupesa, Käsitööhoov, Muinasjututuba, Näitus ja Pillilaat. Plaanis on laiendada programmi pakkudes rohkem tegevust lastele. Uudisena sel aastal Tantsutuba ja Pärimusmuusika Ööülikool.

Enne festivali toimub noorte pärimusmuusikute laager Eesti ETNO ning pooleteist päevane Viljandi Pärimusmuusika Festivali kitarrikursus kogenud meistrite juhendamisel.

Eesti Pärimusmuusika Keskus korraldab koostöös Eesti Kirjandusmuuseumiga sel suvel üleriigilise pärimuskultuuri kogumisaktsiooni. Oodatud on töökorras pillid ning vahvad fotod pillidest ning pilli mängivatest inimestest.

Kogumisaktsiooni käigus annetatud pille hakatakse kasutama õppetööks August Pulsti Õpistus — Eesti Pärimusmuusika Keskuse juures tegutsevas vabahariduskoolis, mis pakub huvilistele võimalusi pilliõppeks.

Kogutud fotod leiavad koha keskuse juurde loodavas Pärimusmuusika Teabekogus.

Suurem kogumisaktsioon leiab aset Viljandi Pärimusmuusika Festivali ajal, 24.-27. juulini kell 11.00-15.00.