Hooaeg saab avapaugu 23. septembril, kui toimub rahvusvaheline etenduskunstide hackathon, mis toob kokku Eesti ja Prantsuse-Belgia trupid (Eestist Vaba Vorm ja teater Kelm ning Prantsusmaalt Kobal’t). Nädala jooksul lavastatud etenduskunstide lühivormid tuuakse publiku ette Vaba Lava ja Telliskivi loomelinnaku etenduspaikades. Hackathon tipneb 23. septembril kell 14–17 toimuva avaliku showing’uga, kus presenteeritakse kolme etenduskunstide lühivormi. Sellise kunstilise katsepolügoni eesmärk on tuua kokku Eesti ja väliskunstnikke, et sünniksid uued koostööprojektid, mida nii sel hooajal kui loodetavasti ka tulevikus publiku ette tuua.

Vaba Vorm on sotsiaalsete teemadega tegelev väike teatrikompanii, mis toob La Muu jäätisekohvikus välja humoorika lühilavastuse ebaõnnestumistest „Asjad, mis ei tulnud välja” ja mis on inspireeritud Vaba Lava suursponsori Elisa teemast “Elu on elamust väärt”. Vaba Vormi etendustiimi kuuluvad Siim Tõniste, Piret Jaaks ja Kaisa Selde (NUKU). Teater Kelm toob Telliskivi loomelinnakus välja installatsioonilise lavastuse „Clean and Back Again: A Robot's Tale“, mis räägib sellest, mis juhtub, kui masinad omapäi jäävad. Kelmist osalevad Karoliina Kull ja Karl Koppelmaa.
Vaba Vormi liikmed Kaisa Selde, Siim Tõniste, Piret Jaaks ja Madlen Siniallik.
Prantsuse truppi Kobal’ti kuulub 3 näitlejat ja 2 lavastajat, kes õppisid koos Avignoni Konservatooriumi lavakunstikateedris ja jätkasid õpinguid Pariisi Rahvuslikus Konservatooriumis. Tallinnas teevad nad oma nägemuse Shakespeare’i „Hamletist” ning kaasavad mitmeid vabatahtlikke etendajaid Eestist. Kobal’tist osalevad hackathon'il Mathieu Boisliveau ja Thibault Perrenoud.
Etenduskunstide
hackathon
23. septembril on publikule tasuta ja seda toetab Elisa.

Sügisel jätkavad oma mängukordi ka eelmise hooaja kuraatoriprogrammi tuntud ja armastatud lavastused nagu „Teisitimõtleja“ (lavastaja Andri Luup), „Öö lõpp“ (lavastaja rainer Sarnet) ja „Enne meid oli veeuputus“ (lavastajad Jaak Kilmi ja Kiur Aarma), millest viimane on koostöölavastus NUKU teatriga teatrisarjas „Sajandi lugu“ ja jutustab 1980. aastatest Eestis. Samuti on võimalus näha Eesti Heliloojate Liidu ja Vaba Lava koostöölavastust „Keres” (koreograaf-lavastaja Teet Kask, heliloojad Timo Steiner ja Sander Mölder).

Detsember on märgiline kuu, kuna 1. detsembril avatakse uus Vaba Lava Narva teatrikeskus. Ava- mispäeval on projektiteatri R.A.A.A.M. ja Vaba Lava koostöölavastuse esietendus „TRANSIIT. Peatage muusika“ (lavastaja Dmitri Jegorov, Venemaa) – dokumentaallavastus eesti estraadi- ja rokitähtede gastrollidest Nõukogude Liidus. Vaba Lava Narva teatrikeskuse avamisnädalal 1.–11. detsembrini toimuvad etendused Eesti ja välisteatritelt, kontserdid, töötoad, seminarid ja kohtumised.

12. veebruaril 2019 esietendub Vaba Lava Tallinna teatrimajas kuraatoriprogrammi uuslavastus „Pilveooper ehk Dido probleem“, mis sünnib lavastuskunstnik Liina Keevalliku, lavastaja Mart Kampuse ja etenduskunstnik Christina Batmani (Prantsusmaa) koostöös. „Pilveooper“ räägib inimeseks olemisest olukorras, kus pea kohal on taevas täis informatsiooni.
Stseen lavastusest "Pilveooper ehk Dido probleem".
Kogu „personaalpilvedesse“ ehk „cloud’idesse“ salvestatud infohulk on sama kontrollimatu nagu ilm ise ja iga kell võib sealt kohatul hetkel midagi alla sadada. Etenduses astuvad üles Christina Batman (autor, laul), Liina Vahtrik (Von Krahli teater, laul), Louis Arlette (muusika ja heli- kujundus), Jérôme Dupont (video), lavastus sünnib koostöös Tallinna ülikooli BFMiga.

Märtsis 2019 esietendub Vaba lava kuraatoriprogrammi raames Vaba lava Narva teatrikeskuses Narvast pärit Venemaal tuntud näitlejalavastaja Julia Augi lavastus „Minu Eesti vanaema“, mis on koostöölavastus projektiteatriga R.A.A.A.M.

9. aprillil 2019 toob prantsuse-belgia lavastaja Armel roussel koostöös eesti näitleja Jarmo Rehaga Vaba Lava Tallinna teatrikeskuses välja uuslavastuse „Elagu elu, mis põletab rinda“, mis võrdleb sajanditaguseid tabusid praegusaja omadega nii Euroopa kultuuriruumis kui ka mujal maailmas. Prantsuse päritolu belgia teatrilavastaja Armel roussel on tegev teatrikompaniis [e]utopia3, Belgia rahvusteatris ja Brüsseli teatris Théâtre Les Tanneurs ning samuti on ta teatripedagoog Belgia riiklikus etenduskunstide kõrgkoolis (INSAS). Armel Roussel on eesti teatripublikule juba tuttav, sest 2018. aasta kevadel esietendus Vabal Laval „Kevadine ärkamine“ F. Wedekindi samanimelise näidendi põhjal. rousseli „Kevadine ärkamine“ on nomineeritud Belgia teatriauhindadele parima lavastuse ja parima meesnäitleja kategoorias. Rousseli ja Reha uuslavastus „Elagu elu, mis põletab rinda“ märksõnadeks on armastus, iha, religioon, seks ja surm. Samuti on see osa Rousseli uuslavastusest „Kevadine ärkamine 2.0“ (kaasprodutsendid [e]utopia / Armel roussel, Vaba Lava ja Théâtre Les Tanneurs Bruxelles), mille esietendus on planeeritud 2019. aasta lõpul Théâtre Les Tanneursi ning seejärel Vabale Lavale.

4. mail 2019 etendub Vaba Lava kuraatoriprogrammi raames prantsuse imelapseks peetud Julien Gosselini külalisetendus „Elementaarosakesed“, mis on tehtud M. Houellebecqi samanimelise teose põhjal.
Stseen Julien Gosselini lavastusest "Elementaarosakesed".

Prantsuse fookusega kaheaastase kuraatoriprog- rammi ja käesoleva hooaja lõpetab 23. mail 2019 teatrikompanii Plexus Polaire, kes kandideeris oma lavastusega „Pime ruum“ („Chambre Noire”) Vaba Lava kuraatoriprogrammi. Rahvusvahelist menu saavutanud ehe, kriipiv-valus ning tundlik teos portreteerib Valerie Solanast, popikooni ja radikaalset feministi, naist, kes kirjutas skandaalse „SCUM Manifesto“ ja üritas tappa Andy Warholi. Valerie Solanast, lavastuse peategelast, etendab elusuurune nukk. Lisaks on laval näitleja ja nukujuht Yngvild Aspeli ning löökpilli- mängija Ane Marthe Sørlien Holen.

Sel hooajal jätkab Vaba Lava koostööd NUKU teatriga ning visuaalteatri tipplavastus „Pime ruum“ on ka NUKU teatri korraldatud rahvusvahelise visuaalteatri festivali NuQ Treff 2019 programmis.

Jaga
Kommentaarid