Olav, miks sa valisid kutsekooli ja ehitusviimistluse eriala?
Kutseõpe oli minu jaoks loogiline valik, alates 13. eluaastast olen käinud kõik suved ehitusel tööl. Ehituseriala on minu peres olnud alati väga oluline, sest mu isal on ehitusfirma. Aga huvi ehitust õppima minna oli ikkagi mul endal, kuna tulevikus sooviksin jätkata isa jälgedes. Ehitusviimistleja palk on hea ja tööd leiab alati. 

 
Milline on üks hea ehitusviimistleja?

Kindlasti peab ta olema korrektne ja kannatlik. Need kaks omadust käivad käsikäes, alati tuleb anda endast maksimum, et tulemus oleks hea ja ilus. Viimistlus on see, mida me kõik hindame ja näeme.

 
Tänaseks oled Rakvere Ametikooli vilistlane. Palun meenuta oma õpinguid, kuidas õppetöö välja nägi?
Esimesel aastal oli rohkem ainetunde, kus tuli päevast päeva istuda ja kuulata. Järgmised kaks aastat läksid nagu linnutiivul, sest enamus ajast oli praktika.
Teisel aastal läksime juba välispraktikale ja kooli tulime tagasi alles detsembris. Teooria ja praktika suhe oli üldjoontes väga paigas – enne olid teoreetilised tunnid, sellele järgnes praktika.
Kolme aasta jooksul sai ehitusviimistlusest õpitud kõike, alates müüriladumisest kuni tapeetimiseni, sest õppekava oli väga lai. Õpetajatele jäin silma väga heade oskustega plaatimises, mis viisid mind Eesti meistrivõistlustele ja sealt juba Brasiiliasse maailmameistrivõistlustele. 

Kus sa käisid praktikal?
Palju praktikaid oli koolis, kus sai algsed teadmised ja oskused. Ettevõtte praktika läbisin isa firmas ja tänu kutsekoolile sain võimaluse teha praktikat ka välismaal. Sihtkohaks oli Taani, linn nimega Viborg, kus viibisin ühe kuu.
Muljed ja mälestused on siiani väga enneolematud. See, kuidas sealne elu toimub ja kuidas seal tööd tehakse, on ikka väga vinge. Juurde õppisin ehk kõige rohkem seda, kuidas saan hakkama võõras keskkonnas ja hoopis teiste töövõtetega kui Eestis. Sealne töökultuur on hoopis midagi muud kui meil, minu suurimaks üllatuseks mõtlevad sealsed tööandjad väga palju töömehe tervisele ja tootlikkusele. Seal olid väga toredad ja sõbralikud juhendajad, kes iga asjaga aitasid. Soovitan taolist kogemust kõigile, kellel selline võimalus avaneb.

Kus sa töötad ja kuivõrd saad oma töös kasutada kutsekoolis omandatut?
Hetkel töötan ma K-Rautas müügikonsultandina ja suunan inimesi õigeid oste tegema. Töös saan kasutada väga palju kutsekoolist saadud teadmisi, sest inimesed ikka soovivad asju, millest neil endal täpset ettekujutust pole, aga tänu minu teadmistele saame lõpuks õige asja kätte. Samuti küsivad inimesed nõu, kuidas midagi teha, nõustamisega saan ka alati hakkama.


Augustis esindad Eestit ülemaailmsetel kutsemeistrivõistlustel WorldSkills, milline on sinu senine võistluskogemus?

Olen kahel korral käinud Eesti kutsemeistrivõistlusel Noor Meister plaatimas. Enne esimest võistlust nokitsesin etteantud jooniste ja mõõtude järgi plaatide hunnikust mitmeid proovitöid, mis läksid aina paremaks. Kuna sealne melu oli päris võimas ja minu jaoks uudne kogemus, saavutasin viienda koha, kolmandast kohast jäi väga vähe puudu.
Teist korda võistlesin plaatimises eelmisel aastal. Kohapeal tuli valmistada majakas, mis kukkus väga ilusti välja ja sain teise koha. Olin ise väga rahul.


Maailmameistrivõistlusteni on jäänud vaid mõned nädalad, kuidas oled sel korral end nii suureks võistluseks ette valmistanud?

Olen väga uhke, et saan esindada Eesti riiki. Valmistan võistluseks nii vaimselt kui ka füüsiliselt. Hetkel harjutan Tallinna Ehituskooli juhtõpetaja Meeta Heinaste käe all. Teeme korduvalt läbi võistlustööd, mida ühiselt hindame ning leiame vead ja arutame, kuidas neid vältida, sest oma vigadest on kõige parem õppida. 

 
Milline on võistlusülesanne, mida sa Brasiilias tegema pead?
Brasiilias võistleb plaatimises 24 riiki. Kõik võistlejad peavad 22 tunni jooksul plaatima kaks seina ja põranda. Ühel seinal tuleb 3D-s plaatida Brasiilia Lunastaja Kristuse kuju, teisel seinal peab asetsema lipuvärvides Brasiilia riigi kontuur ning põrandal kiri „BR 2015”. Kõike seda tuleb teha rahvusvahelise žürii hindava pilgu all.
Võistlustöö juures on kõige raskem planeerida enda aega, et jõuaks kõik asjad õigeks ajaks valmis. Hästi palju on keerulisi lõikeid ja pisikesi plaaditükke. Kindlasti on keeruline Kristuse 3D kujutise plaatimine.
Kerget ei ole midagi. Eks lihtsalt plaatide seinapanemine ole kergem, aga võistlused ongi selleks, et saada uusi kogemusi ja ennast proovile panna. Kindlasti on nii suurtelt võistlustelt saadav kogemus meeletu.

Kas teadsid, et
11.-16. augustini toimuvad Brasiilias Sao Paulos ülemaailmsed kutsemeistrivõistlused WorldSkills 2015, kus ligi 50 riigist panevad oma oskused proovile 1200 kutseõppurit. Nende seas on ka üheksa vaprat Eesti noort, kes võtavad mõõtu mehhatroonikas, restoraniteeninduses, maastikuehituses, plaatimises, veebidisainis, IT-s ja tisleritöös. Noorte osalemist rahvusvahelistel võistlustel koordineerivad Sihtasutus Innove ning Haridus-ja Teadusministeerium.