Tuuli Roosmaa perele külla sõitnud Iraani sõprade seiklustest Eestis valminud neljaosaline sari "Meie suvi iraanlastega", mis täna Kanal2 vahendusel esmakordselt eetrisse läks, paljastas aga nii mõndagi eurooplasele nii tavalist, iraanlasele lausa šokeerivat. Mis on need asjad, mille peale Iraanist saabunud proua pea minestusse langenud oleks ja mille peale ärev-kohmetud kilked saabusid?

Kass = koletis

Jah, seda, et on riike, kus ei peeta koduloomi sa varem teadsid, aga seda, kuidas reageerivad toas kassi nähes inimesed, kelle koduriigis seda ei tehta, ilmselt pigem mitte. Kui Fatemeh Roosmade pere kass Käpikut kohtas, käitus naine kui multifilmis hiirt näinud vanadaam, kes siia-sinna jooksis ja diivanile peitu hüppas, ärevil ja äkilise kassi eest end varjata püüdes. Ta veel ei olnud teada saanud, et kass järgneks talle julgelt sinna ja paljudesse ootamatumatesse kohtadesse ka. Lõpuks tuli Roosmal kass rõdule panna, et kauge külaline veidigi end vabalt tunda saaks, loomakese tuppa pääsedes aga jant jätkus ja paistab, et sugugi mitte esinemise, vaid tõesti hirmu pärast, mida Fatemeh küll varjata naeratuse taha püüdis.

Seal, kus kuningaski jala käib...

...tabas kaugeid külalisi järgmine ootamatus. Kui Tuuli ja Arbo kodu muidu on kaunis värviline ja lihtne, siis nende kirev tualettruum sisaldab nii high-tech-tualetipotti, et isegi vanalinna miljonipeldik jääb varju. Kui tavaline eestlanegi oleks tuulekuivati ja tagumikuloputiga potist veidi hämmingus, ent jätaks targu talitades nupud näppimata ja ajaks oma asju nagu harjunud, siis kükitades hädasid tegema harjunud iraanlased kuulavad Arbo kasutusõpetust ja vaatavad ruumi kui UFOt, mis äsja maandunud. Isegi eraldi WC-susse pole siin Euroopas meil.

Võib aga öelda, et suurim WC-üllatus tabab iraanlasi hoopis Tuuli kodust väljaspool, kus nende peakestesse ei mahu esialgu sugugi mõte, et tualetis käiakse ära ja siis hõõrutakse "jäägid" paberiga laiali - vähemalt sellisena tõlgendavad nemad paberiga pühkimist. Iraanlased pesevad. Alati. Ja nii satub Roosma pere suve jooksul korduvalt olukordadesse, kus tuleb leida ka kuivkäimlas tagumikupesuks vett, kas või pudelist.