Pidulik ooperiõhtu sai alguse Eesti Kontserdi, Saaremaa valla ja Poola Suursaatkonna Tallinnas ühisest vastuvõtust, mida väisasid paljud nimekad kultuurisõbrad eesotsas presidendipaari Alar ja Sirje Karise ning nende kultuurinõuniku, dirigendi ja helilooja Rasmus Puuriga.

Vastuvõtul tunnustas Poola suursaadik Grzegorz Kozłowski Eesti Kontserdi juhti Kertu Orrot Maria žabooga. Auhinna asutas Poola saatkond 2018. aastal, mil möödus 100 aastat Eesti iseseisvumisest ja Poola taasiseseisvumisest ning millega tõstetakse esile naisi, kes erilise pühendumusega kannavad hoolt Eesti ja Poola suhete arendamise eest ning propageerivad Eesti kunagise esileedi Maria Kruszewska-Laidoneri eeskujul Poola kultuuri ja pärandit Eestis. Esimene žaboo anti Eesti iseseisvumise sajanda aastapäeva puhul üle Eesti Vabariigi presidendile Kersti Kaljulaidile. „See on suur tunnustus nii mulle kui ka kogu meeskonnale tänu kellele Saaremaa ooperipäevade sedavõrd kõrgetasemeline korraldamine on üldse võimalik,“ ütles Orro auhinda vastu võttes.

Õhtu kulminatsiooniks oli Poolast pärit Sileesia ooperiteatri lavastus „Romeo ja Julia“, lavastajaks ooperimaailmas nimekas Michał Znaniecki. Etenduses lõid kaasa ka kaks Eesti last, noort Juliat kehastanud Katariina Orro (11) ja noort Romeot mänginud Simon Kildjer (12). Kui president Karis hiljem noortelt päris, kas näitlejatöö on ka tasuv, andis Simon väärika vastuse: „Me ei eeldagi siit mingit tasu, vaid oleme tänulikud selle meile antud võimaluse eest!“ Eestlastest lööb poolakate lavastuses kaasa veel ka Rahvusooper Estonia laulja Juuli Lill, mängides nii lavastuses „Chopini oodates“ kui ka lastelavastuses „Parvemees“.

15. Saaremaa ooperipäevad kestavad Kuressaares pühapäevani, neljapäevaõhtu on pühendatud Ukrainale – ettekandele tuleb ka Mozarti reekviem –, reedel näeb lossihoovis legendaarset „Traviatat“ (piletid paraku välja müüdud) ning laupäeval toimub pidulik ooperigala, mis on alati olnud armastatud õhtu paljude kultuuri- ja äritegelaste jaoks. Reedel ja laupäeval toimub Kuressaares ka kõigi Eesti kunagiste kultuuriministrite traditsiooniline kogunemine, kust mõistagi ei puudu ka vastne kultuuriminister Piret Hartmann.

Ooperipäevade avapäeval allkirjastas Eesti Kontsert ka koostöölepingu järgmiste, 2023. aasta ooperipäevade peaesinejaga, milleks on Maria Biesu nimeline Moldova rahvusooper- ja ballett. Järgmisel aastal näeb ooperipäevadel tõelist haruldust, võimekas teater toob Saaremaale Verdi suurejoonelise „Aida“. Lisaks tulevad esitusele Puccini „Turandot“ ja „Boheem“, Tšaikovski „Luikede järv“ ning pidulik ooperigala. Järgmised ooperipäevad toimuvad 25.–30. juulini 2023.