Stress ja läbipõlemine annavad endast märku veidrate asjadega, mida nende seisunditega ei seostaks. Näiteks kas teadsite, et ootamatu hamba- ja lõualuuvalu ning peavalugi võib anda märku kogunevast stressist? Ka see, kui tekivad ootamatult seedeprobleemid ja kõhus keerab, võib olla märk lähenevast läbipõlemisest. Samuti viitab samadele põhjustele see, kui naisel muutub menstruatsioon ebaregulaarseks. Kõik need võivad olla stressisümptomid.

Kas magad palju või mitte üldse?

Ühelt poolt ei lase muremõtted ja ärevus magada, peas keerlevad kõiksugused ideed, taagad ja nii edasi. Vaatad lakke ja püüad uinuda, kuid tund tunni järel aeg lihtsalt möödub. Teiselt poolt võib stressile viidata ka see, kui ainult tahaks magada ja voodis olla. Kui esimese puhul on tegemist ärevusega, siis teiselt poolt juba depressiooni või vähemalt selle algega. Mõlema puhul on vaja kohe reageerida.

Unega on seotud ka unenäod ja stressile viitavad nende veidrused. Enamik inimesi ei mäleta oma unenägusid, sest stressivaba une korral ei ole peas teemasid, millega ööselgi vaja tegeleda. Aga stressis aju maadleb infoga, mis eelmisel päeval toimus, ja annab sellest tegevusest meile teada veidrate unenägudega. Kui hakkate nägema unes sea seljas lendavat Ringo Stari, kes mängib kajakakaelal Beethoveni 2. sümfooniat, on aeg juhe seinast tõmmata!

Kaalutõus ja huvilangus

Uuringud on näidanud, et 2/3 stressis inimesi hakkab selle tõttu rohkem sööma ja ülejäänud söövad hoopis vähem. Igal juhul on tagajärg kaalumuutus, mis enamasti tähendab ikkagi selle kasvu. Stressihormoon glükokortikoid reguleerib meie isusid ja selle meie vereringest kadumine võtab tunde aega. See ongi tihti põhjus, miks me ka õhtuti liiga palju ja rikkalikult sööme. Pange seda ka enda puhul tähele!

Stressile viitab ka asjaolu, kui varem rõõmu pakkunud tegevused ja kogemused tunduvad nüüd ületamatute raskustena. Stressiolukorras mõjutavad teatud hormoonid meie ajus retseptoreid, mille ülesandeks on rõõmu tundmine. Seetõttu võibki sõpradega õhtustamine ja perega ajaveetmine ebameeldiv tunduda. Ärge muretsege, teie aju keerab teile käkki, aeg on puhata!

Riskantsed tegevused

Stressist nüristunud ajule ja kehale emotsioonide pakkumiseks soovib inimene võtta ette midagi nii adrenaliinirikast, et oleks ikka kogu olemises tunda. Seetõttu hakatakse ülemäära alkoholi jooma, meelemürke kasutama, samuti liigselt sportima või lisatakse arsenali uued hobid: mootorratas, langevarjuhüpped, tänavakaklused ja mida kõike veel. Selge sõnum, et vaja on probleemiga sügavalt tegeleda.

Ületöötamine viib ainult inimese nüristumiseni, nii et temast pole enam kellelegi kasu. Niisiis, tundke ära, millal stress hakkab liiga tegema, küsige nõu ja abi sellega tegelemiseks ning saage abi.

PS! Aga päris lõppu üks täiesti universaalne tarkus ka, sõltumata ajast, kohast, meelispuhkuseviisist, rahakoti võimalustest, lemmikäpist või kasutada olevast vabast ajast. See on Heineken Closer. Kui ükskõik milline töö osa eeldab arvutiga toimetamist, polegi sul aja mahavõtmiseks vaja rohkem, kui Heineken Closerit. Heineken 0.0 Closeriga lahti ja sinu arvuti sulgub automaatselt ise, sundides sind aega maha võtma. Sest töötamine on küll vahva, aga puhkus.. see on midagi veelgi enamat.

Heineken Closer

Jaga
Kommentaarid