24.2–4.3 toimunud Porto rahvusvaheline filmifestival Fantasporto on suur ajalooline filmifestival, mida korraldatakse alates 1981. aastast. Sel aastal linastus festivali programmis „Apteeker Melchiori“ triloogia ning festivalil oli filme esitlemas režissöör Elmo Nüganen.

„Fantasporto festival näitas Melchiori triloogiat tervikuna, kolme osa järjest. Istusin saalis ja mõtlesin veel, et vaat kui suur huvi neil ikkagi on ja rahvast on palju. Kõik oli väga hästi. Ja siis tuli üllatus,“ kommenteeris eile õhtul Portugalist koju jõudnud Elmo Nüganen.

Festivalil viibis ka Eesti suursaadik Portugalis, Lissabonis resideeruv Moonika Kase, kelle jaoks oli suur rõõm, et „Apteeker Melchiori“ triloogia jõudis Fantasporto festivalile, kus nii film kui ka režissöör Elmo Nüganen võeti soojalt ja tunnustusega vastu. „Eesti ja Portugal asuvad geograafiliselt teineteisest kaugel: üks ühes ja teine teises Euroopa otsas. Seda suurem on rõõm, kui meie Eesti kultuur ja lood siia kaugele ulatuvad ja esile tõusevad. „Apteeker Melchiori“ filmid tõid muu hulgas Portosse kohale Tallinna vanalinna,“ sõnas Kase.

Lisaks „Apteeker Melchiori“ triloogiale on Elmo Nüganen lavastanud mängufilmid „Nimed marmortahvlil“ (2002), „Meeletu“ (2006) ja „1944“ (2015). „Nimed marmortahvlil“ hoidis Eesti kinokülastusrekordit kuni 2016. aastani (168 743 vaatajat) ning „1944“ oli Eesti ametlik kandidaat Ameerika Filmiakadeemia parima rahvusvahelise mängufilmi auhinnale. Elmo Nüganen on näitlejana kaasa teinud mitmes mängufilmis, sealhulgas „Mandariinid“ (rež Zaza Urushadze), „Puhastus“ (rež Antti Jokinen), „Seenelkäik“ (rež Toomas Hussar) ja „O2“ (rež Margus Paju).

Elmo Nüganeni uusim mängufilm, keskajast inspireeritud krimitriloogia kolmas osa „Apteeker Melchior. Timuka tütar“ jõuab kinodesse üle Eesti 14. aprillil.