Oscar antakse Wajdale üle akadeemia 72. auhinnatseremoonial 26. märtsil Los Angelesis, ütles akadeemia president Robert Rehme.

Wajdale elutööauhinna andmise poolt hääletas akadeemia nõukogu, ütles Rehme ja lisas, et poola rezhissööri filmid tegid temast "miljonitele sõjajärgse Euroopa inimestele vapruse ja lootuse sümboli".

"Demonstreerides Euroopa hinge ülevaimaid kõrgusi ja tumedaimaid sügavusi on ta ärgitanud kõiki meid oma inimlikkuse tugevust proovile panema. Wajda kuulub Poolale, aga tema filmid on osa kogu inimkonna kultuuriaardest," sõnas Rehme.

Wajda oli Teise maailmasõja ajal 16-aastaselt vastupanuvõitleja ja õppis hiljem Lodzis Riiklikus Filmikoolis.

Tema rezhisöörikarjäär algas 1955. aastal filmiga "Põlvkond", millele järgneisid "Kanal" (1957) ja "Tuhk ja teemandid" (1958), mis kõik jutustavad Teisest maailmasõjast ja selle järelmõjudest.

Solidaarsuse liikumist käsitlev "Raudmees" (1981) kandideeris parima välismaise filmi Oscarile.

Tema 1990. aasta teost "Korczak" (1990) peetakse üheks paremaks holokausti käsitlevaks Euroopa filmiks.

Ühtekokku on Wajda teinud 44 filmi, millest kolm - "Raudmees", "Tõotatud maa" (1975) ja "Wilko neiud" (1979) - on esitatud parima välismaise filmi Oscarile, kuid ükski neist ei ole seda saanud.

Elutöö-Oscariga satub Wajda aga auväärsesse seltskonda, kus on juba ees Michelangelo Antonioni, Akira Kurosawa, Satyajit Ray ja Orson Welles.