Kuidas sa jõuad ühe õhtuga nii paljudesse peredesse?

Tegelikult on jõuluvanasid palju, nagu päkapikkegi, kes laste juurde peavad jõudma. Nii me jõuamegi. Nii on, et ega päris igale poole ei jõuagi, mõnele poole viivad päkapikud kingid kuuse alla. Püüame igale poole jõuda, aga päris kõike ei jõua.

Kus sa elad?

Ma elan ikka kaugel-kauge põhjas polaarjoone taga. Kõik jõuluvanad seal ei ela, aga põhjas elab päris palju. Meid on seal väga palju.

Millega sa kingid kohale toimetad?

Meil on erinevaid sõiduvahendeid nagu kõigil inimestel. Vastavalt olukorrale kasutame põtru, lumesaane, ATV-sid, autosid, lennukeid ja ronge. Kõikvõimalikud liiklusvahendid, peaasi, et kingitused lasteni saab viia. Linnades ei saa põtradega sõita, sest põdrad kardavad liiklusmüra. Põtradega saab sõita maal, kus on ilus ja vaikne.

Kust sa endale Äffy nimeks said?

Läksime jõuluvanade meitsrivõistlustele 2005. aastal ja Äffy on Rootsis, 5 kilomeetrit peale põhjapolaarjoont, üks väike küla. Bussiaknast välja vaadates nägin, et OHOO!, milline huvitav nimi. Sealt see nimi alguse saigi - ühest väikesest külast Rootsis.

Kas jõuluvana ka transateenust osutab? Et näiteks, kui ma ostan mõne hange, siis kas taat on nõus ka miski papi eest selle mulle hoovi lennutama?

Noh, selles mõttes, kindlasti on selle jaoks olemas sellised kopp-laadurid ja igasugu ettevõtjad, kes lumega äri teevad. Jõuluvanal on täna ikka teine funtsioon. Pöördu lumekoristusfirmade poole, nemad aitavad mingi papi eest selle kindasti ära teha.

Miks sa hakkasid jõuluvanaks?

Selle jõuluvanaks hakkamisega on selline asi, et tundub, et jõuluvanaks ikka päris hakata ei saa. Selleks peab sündima. See ei ole päris selline amet, et igaüks hakkab jõuluvanaks, nagu vahepeal kõik Soome ehitama läksid, kuigi ehitusest midagi ei tadnud. Hea ja mitte päris hea jõuluvana tunneb selle järgi ära, et heal jõuluvanal on ikka korralik välimus. Paljud lapsedki tulevad mu juurde ja ütlevad: "Kuule, meil lasteias ei olnud küll päris jõuluvana. See oli hoopiski üks onu!"

Kõik ei tohiks jõuluvanaks hakata. Sest tänu meie heale tööle oleme suutnud nii mõnegi lapse lapsepõlve pikemaks venitada. Kehva jõuluvanaga rikutakse paljude laste unistused.

Millal sina tundsid, et sinust võib saada jõuluvana?

Minu habe on kasvanud juba üle 20 aasta. Võib öelda, et olen juba staažikas.

Kas on ka halbu lapsi ja millised nad on?

Noh, eks ikka on. Päkapikud kirjutavad ja annavad sellest märku. Kõik ei ole head lapsed ja jõuluvanale eriti ei valetata ka. Tänagi lähen ühe poisi Rene juurde, kelle kohta on saabunud kiri: "Rene on olnud juba pikemat aega väga paha poiss. Isegi päkapikud ei käi tal külas kommi toomas. Paar päeva tagasi pani oma sussi laua peale, aga kommi pole veel talle siiamaani toonud. Koolis läheb Renel ka ikka väga halvasti, seda ütles mulle ka õpetaja ka. Ja kodus on tal ka kõik halvasti, ta on paha."

Sellepärast ma sel aastal talle kinki ei vii. Kirjas seisab, et ma võiksin talle vitsakimbu viia.

Õnneks seal peres teised lapsed on head lapsed ja ma lähen sinna ikka. Vaevalt, et ma Renele vitsakimbu viin, aga eks jõuluvana muidugi noomib.

Päkapikud näevad ja räägivad sellest jõuluvanale. ja kui Rene ennast ei paranda, siis ei pruugi ta ka järgmisel aastal kinki saada.

Oled sa pidanud reaalselt mõnele lapsele vitsa ka andma?

Ei, seda ei ole veel kunagi vaja läinud. Eks jõuluvana süda murdub. Püüame kerge patsutusega hakkama saada. Õnneks ei ole vitsa kunagi vaja läinud. Olen küll ähvardanud, et võtan rihma maha, aga päriselt rihma pole andnud.

Mida peab tegema, et sinult kingitus välja teenida?

Oleneb, kui suur laps on. Ikka nii nagu alati: ilus korralik salm, laul, tants, mida iganes! On tehtud igasugu etendusi ja asju. Vahest mõnele hästi väiksele lapsele annan pai eest ka kingi, kui ta lubab järgmiseks aastaks kõik ilusti selgeks õppida.

Kas lapsed on ajaga ka laisemaks muutnud?

Lapsed on ikka lapsed ja jõuluvana ootel on nad kõik. Võib-olla mulle satuvad pered, kus jõuluvana tõsiselt oodatakse ja salmid on väga hästi ette valmistatud. Tagasi vaadates ma ei näe laste küll vahet. Kingitused on muutnud nagu aegki muutub. 

Palju on jõuluvana palk?

Jõuluvanal ei olegi palka. Jõuluvanal on tänu ja see, kuidas emme-issiga kokkuleppele jõutakse.