Esimesena meenub Birgitile reisile tagasi mõeldes hirm, aga mitte niivõrd sealse olukorra, vaid hoopis lendamise ees. "Mul on meeletu lennuhirm ja kuna seda toimus seal palju-palju, siis paratamatult meenub esimesena see," avab Birgit oma mälestuste laeka. Ta tunnistab, et ohtu oli tunda pidevalt ja kohapeal loeti esinejatele ka sõnad peale. "Meil polnudki võimalust kuidagi käske-keelde eirata, sest meiega oli saatja pidevalt kaasas. Ja kui liikusime ühest punktist teise või lennu ajal nii helikopteris kui lennukis olid kuulikindlad vestid seljas. Väga lahe kogemus minu jaoks oli võimalus sõita suure soomukiga, aga mul pole aimugi, kuidas seda tegelikult nimetatakse," avaldab Birgit naiseliku häbelikkusega.

Kuna muusikutel avanes lisaks äärmiselt tavapäratus kohas esinemisele võimalus on ka missioonil viibijatega suhelda, siis meenutab Birgit, et vesteldi täiesti tavapärastest asjadest, mis toona Eestis aktuaalsed olid. "Publiku vastuvõtt oli väga positiivne, minu muusika oli küll pisut liiga emotsionaalne ja tekitas poistes koduigatsust," mõtiskleb ta tagantjärele. "Neile oleks meeldinud ikka midagi lõbusat, mis mõtted just kodust eemale viiks," analüüsib ta, kuid tõdeb, et liiga vähe aega oli kava käigu pealt muuta.

"Lava, kui sellist, tegelikult polnudki. Kui ma õigesti mäletan, siis see oli selline kõrgem lavakujuga kohalikust moonsandist tehtud ala," muigab ta eriliste esinemistingimuste üle, aga kinnitab, et kõik sujus väga hästi. Staabist neid välja ei lubatud, aga relvi tutvustati küll, mis Birgiti bändimeestel otseloomulikult silmad särama pani ja huvi äratas.

Lauljatar ei arva, et oleks tõenäoline meie piirkonnas kasvav poliitiline pinge, ta usub asjaga seonduvate inimeste ütlusi avalikkusele, kuid kinnitab sellegipoolest, et oma kodust ei lahkuks ta mingil juhul. Siiski ei pane ta pahaks, kui teised juhtumisi teisiti mõtlevad. "Ma leian ,et sõjavägi ja kõik sellega seonduv on väga individuaalne, on mehi, kes on selleks sündinud ja mehi, kes pole. Kardan samas, et neid, kes on sündinud selle jaoks, on ikka päris vähe," arvab Birgit.

Eesti muusikutest on lähetuses viibinud järgmised artistid:

Eda-Ines Etti ja Pearu Paulus - Bosnia 2001
Meie Mees - Kosovo 2004
Blacky - Kosovo 2006
Vanilla Ninja - Iraak 2007
Tanel Padar and the Sun - Iraak 2008
Untsakad - AFG 2009
Jaan Tätte - AFG 2009
Birgit Varjun - AFG 2010
Marvi Vallaste ja Kristjan Kasearu - AFG 2011
Lenna Kuurmaa - AFG 2011
Belka - AFG 2012
Traffic - AFG, Mai 2012
Metsatöll - AFG, Jaanuar 2013
Tartu Rock tantsutüdrukud ja Comedy Estonia (Stewart Johnson, Louis Zezeran) - AFG 2013
Winny Puhh - AFG, Märts 2014

(Info: Kaitseministeerium)