„23. septembril aset leidva väitlusdebatt on pühendatud lõimumisele ja ühiskonna rahvuslikule mitmekesisusele. Noored arutlevad selle üle, kas, kui palju ja millises kontekstis mängib rahvus tänases Eestis rolli ning kas Eesti noored tunnetavad rahvust oma identiteedi osana,“ selgitas kultuuriministeeriumi asekantsler Anne-Ly Reimaa.
Rahvuste päeva tähistamiseks korraldab Eesti Väitlusselts 19.-20. septembril Tallinna Inglise Kolledžis kolmekeelset väitlusturniiri teemal „Rahvus ei loe. Rahvus ei loe?“. 23. septembril kulmineerub väitlusturniir Tallinna Vene Teatris toimuva lõimumisteemalise väitlusturniiri Grand Prix üritusega, kus mõõtu võtavad turniiri parimad võistkonnad. Debatte kommenteerivad kultuuriminister Indrek Saar, ajaloolane David Vseviov ja Tallinna Ülikooli nooremteadur Marianna Makarova.
23. septembril kell 15.00 Vene Teatris toimuvast lõimumisteemalisest väitlusturniiri lõpuüritusest on oodatud osa võtma kõik valdkonnast huvitatud inimesed, aga eelkõige üliõpilased ja noored, kes lõimumise temaatika vastu huvi tunnevad ja soovivad selle edendamisse panustada. Soovijatel palume lõpuüritusele eelnevalt registreeruda rahvuste päeva kodulehel. Registreerumise tähtaeg on 21. septembril ja ürituse kohtade arv on piiratud.
Tähtpäevale eelnevatel ja järgnevatel päevadel toimub lisaks väitlusdebattidele erinevaid üritusi üle Eesti - eri rahvuste kultuuriseltside poolt korraldatud laadad, rahvusroogade ja käsitööteemalised töötoad, kunsti- ja käsitöönäitused ning rahvusmuusika kontserdid jm. Ürituste kohta leiab infot SIIT!

Eestis elavatele rahvastele pühendatud päeva tähistamine sai alguse 2005. aastal, mil tolleaegne rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo kuulutas 24. septembri Eesti rahvusvähemuste päevaks. Rahvuste päevaga meenutatakse Eesti Rahvuste Foorumi esmakordset kogunemist 1988. aasta 24. septembril. Tänavu tähistatakse rahvuste päeva juba üheteistkümnendat korda.