10. "Ürghirm" ("Primal Fear",1996)

Olen kohtufilmide suur austaja, sest need filmid kipuvad pakkuma just seda ootamatut lõppu, mis muudaks vaataja jaoks kõike ning suu vajuks lahti. Richard Gere on edukas advokaat, kes võtab vastu juhtumi, kus aeglasema taibuga hea südamega altaripoissi süüdistatakse preestri jõhkras mõrvas. Pealtnäha lihtne protsess muutub järjest enam ja enam sügavamaks ning hakkab pinnale tulema asju, mille jaoks ei ole keegi selles filmis valmis. Tõeline maiuspala, sest lõppu on väga raske ette näha.

9. "Ahvide planeet" ("Planet of the Apes",1968)

Tänapäeval juba äärmiselt tuntud lõpplahendus, mis tollel ajal oli totaalne pomm. Isegi praegu, kes ei ole seda filmi näinud või sellest kuulnud, ei oota midagi sellist. Uus versioon koos Mark Wahlbergiga lõpeb natukene teisiti, kuid idee jääb samaks. Film räägib grupist astronautidest, kes õnnetuse tagajärjel eksivad kosmosesse ära ning satuvad planeedile, kus domineerivad inimese moodi rääkivad ja mõtlevad ahvid. Äärmiselt põnev ja hästi tehtud film pakub lahenduse, mis jääb kinomaailmale meelde veel väga pikaks ajaks.

8. "Seitse" ("Se7en",1995)

"Mis on kastis?" on see suur küsimus, millele see film peab vastama. Kas vaataja on selle jaoks valmis? Väga dramaatiline ja huvitav film, mis oli kaua aega minu üks lemmikuid filme üldse. Film räägib kahest detektiivist, üks algaja ja teine karjääri lõpetav. Natukene enne pensionile minekut ilmub välja väga jõhker sarimõrvar, kes tapab seitsme surmapatu järgi erinevaid inimesi. See David Fincheri meistriteos hoiab algusest kuni lõpuni põnevil ning kaasa elamas, vaikselt kerides selle salapärase lahendusi. Tunnistan, et ei oodanud seda lahendust kohe üldse mitte, sest film ei anna mitte mingisuguseid vihjeid. Kes veel ei ole seda filmi näinud, siis pole enam mõtet oodata.

7. "Kuu" ("Moon",2009)

See Duncan Jones'i ("Warcraft: Algus") film räägib üksikust astronaudist kuul, kes on olnud oma töökohal juba peaaegu kolm aastat. Iga hetk on täis saamas tema lepinguline töömaht ning on saabumas aeg minna koju. See film on totaalne ulmefilmide pärl, kus Sam Rockwelli sooloesinemine on tõeline tase ja nauding. Tunnistan, et filmi lõpp on arusaadav, kuid piisavalt masendav, et peale esimest korda suutis mind endast välja viia. Imeliselt üles ehitatud film, mida kindlasti peaks vaatama iga ulmefilmide sõber.

6. "Psühho" ("Psycho",1960)

Kes ei teaks sellist filmi nagu "Psühho"? See Alfred Hitchcocki filmiklassika on niivõrd tuntud sisuga, et isegi inimesed, kes ei ole seda (või mõnda uuemat versiooni) näinud, teavad selle šokeerivat lahendust. Film räägib sekretärist, kes varastab oma tööandjatelt suure summa raha. Ta põgeneb selle rahaga kõrvalisse motelli, mida juhib noor mees ning tema domineeriv ema. Mis sündmuselt sealt edasi arenevad, jätan iga inimese vaadata, kuid kindlasti olge valmis üllatuma kui mingisugusel põhjusel veel ei ole kuulnud selle filmi lõpust.

5. "Memento", 2000

See film väärib vaatamist paljudel põhjustel peale oma ootamatu lõpu. Tegemist on minu jaoks täiesti unikaalse ülesehitusega, kus film on jaotatud osadeks. Esimene osa on viimane ja kõik ülejäänud osad on segamini enne seda. Tegelikult siiski on tegemist üllatusliku algusega, kuid vaataja näeb seda filmi lõpus. Film räägib mehest, kes ei saa tekitada endale uusi mälestusi, seega iga hommik on samasugune. Mees üritab leida oma naise ja lapse mõrvarit ja selle jaoks jätab ta endale vihjeid tätoveeringutega ja fotodega. Tunnistan, et ei oodanud mitte midagi sellist.

4. "Teised" ("The Others", 2001)

Vägagi üllatav õudusfilm on äärmiselt psühholoogiline ning omab müsteeriumi ja thrilleri iseloomujooni, mis teeb sellest ühe tõeliselt hirmutava filmi, mida üksinda kodus vaadata. Film keskendub perekonnale - ema ja kaks valgustundlikut last. Nende suures ja uhkes majas on kindlad reeglid, kuidas käituda ja olla, kuniks ühel päeval hakkavad majas juhtuma kummalised asjad. Kas tegemist on kummitustega? Kes peaks hetkel otsima head õudusfilmi, mida vaadata, siis see müstiline thriller sobib ideaalselt. Esimest korda vaatasin seda üksinda kodus...ei soovita seda varianti.

3. "Tavalised kahtlusalused" ("The Usual Suspects", 1995)

Väga palju parodeeritud film, millest stseene ja ideesid kasutatakse veel tänapäevalgi. Väga suure pommina ilmunud Bryan Singeri film on tõeline kriminull, kus thrillerit ja põnevust on ojadena. Film räägib õhku lastud laevast, mille tagajärjel on suur hunnik laipu. Ainukene ellujääja on pool lombakas kohalik kurjategija, kellel on jutustada imeline lugu viiest mehest ja kohtumisest politseis üles joondamisel. Üldiselt suurepärast filmi saadab hea dialoog, oivaline näitlemine ning kaasakiskuv lugu. IMDB on filmile hindeks 8,7 punkti, mis on selge märk sellest, et selliseid filme ei tule iga aasta.

2. "Kaklusklubi" ("Fight Club", 1999)

Jällegi on tegemist David Fincheri filmiga, mis suutis eelmise aastatuhande lõpus kukutada väga palju suid. Minu silmis kindel 10/10 film on oma ülesehituselt ideaalne, mis ei anna selget vihjet lõpus oleva kõike pea peale keerava pöörde kohta. Film räägib uimasest ja tüdinenud kontoritöötajast, kes otsib viisi kuidas oma elu põnevamaks muuta. Ühel päeval kohtab mees mässajat nimega Tyler Durden ning mitte miski ei ole enam sama. Ei ole seda filmi veel näinud? Kadestan, sest ootamas on suurepärane film ning veelgi parem üllatus selle lõpus.

1. "Kuues meel" ("The Sixth Sense", 1999)

See M. Night Shyamalani film on tõeline geeniuse töö ja uhkus. Kuigi ma ei ole sellele andnud kümmet punkti, ei vähenda see kuidagi filmi andekust oma ülesehituses. Peale esimest korda vaatamist ja suu ammuli kukkumist on raudne soov see film üle vaadata ning kontrollida, et kas tõepoolest oli kõik selliselt. Nii see on, olen seda paar korda ise teinud ning natukene piinlik on ka, sest kõik vihjeid olid olemas. Film räägib laste terapeudist, kellel on noor patsient, kes usub, et suudab näha ja rääkida surnud inimestega.