1. Ära räägi mobiiliga või saada sõnumeid või istu Facebookis

Kui kellelgi on sulle midagi tähtsat öelda, siis ta helistab sulle ja loogika ütleb, et lahkud kõne ajaks kinosaalist. Mitte miski ei saa olla nii oluline sõnumites, Facebookis või Instagramis, et pead filmi jooksul 100 korda mobiili välja võtma ja selja taga istuvat rahvast ekraanivalgusega üle valama.

Kui sulle film ei meeldi, siis ei ole selles teised kinokülastajad süüdi, vaid ikka sina ise, sest sina tegid teadliku valiku osta valitud filmile pileti. Keegi teine (eriti sinu selja taga istuvad inimesed) ei pea sinu valede valikute pärast kannatama.

2. Ära too oma lapsi kõrge vanusepiiranguga fiime vaatama

Tänapäeva lapsed vaatavad juba väga noores eas "Elavaid surnuid" ja õudusfilme ning mängivad videomänge, mis on nad juba verisemate filmide suhtes immuunseks muutnud, aga see ei tähenda, et võid oma 10-aastase tütre näiteks alla 14-aastastele keelatud "Seda" või "Blade Runner 2049" vaatama viia, sest esimene on lihtsalt häiriv tema jaoks ja viimane on tõenäoliselt igav ning ta hakkab teisi külastajaid häirima.

Mitte miski ei õigusta olukorda, kus alla 14-aastastele keelatud "Tulnukas: Covenanti" võtab lapsevanem vaatama vaevu üle 10-aastast last. Selles filmis voolas veri ja tulnuka hoopide tagajärjel lendasid soolikad ning ometi võis kinosaalis näha väikest last, kes tuli sinna vanemaga kaasa ja pidid filmis nähtud kiireloomulise, valju ja jubeda õõva kujutamise pärast poole filmi pealt lahkuma.

3. Toit

Jah, kinos võib süüa ja selleks on ka vastavad kohad, aga oma heeringat, suppi või grillkana pole väga mõtet kaasa tassida, sest popkorni lõhnast juba piisab ning keegi ei soovi tunda sinu heeringa võigast lehka oma selja taga.

4. Valjult söömine

Kummikommide kotid ja popkorni karbid krabisevad ja kui sööd oma maiuseid nii nagu oled päev otsa näljas olnud, siis võiks ka teistega arvestada ning mitte krabistada igasuguste kottidega keset kõige vaiksemat ja dramaatilisemat stseeni.

5. Rääkimine

Inimestel on võime sosistada - kasuta seda! Ja kui sinu sosistamine kõlab nagu mõne inimese tavakõne, siis äkki ei räägiks üldse. Jah, sa võid olla kohtingul ja üritad kaaslasele meeldida, aga palun tee seda vaikselt. Kellelegi ei meeldi kuulda sinu jutuajamist, kuigi see on mõnevõrra andestatav kui arutad filmi sisu ja tegelaste üle, aga siiski - ole parem vaikselt.

Kõik sõltub ka tegelikult filmist - kui see on komöödia või märulifilm, kus publik kogu aeg valjult naerab ja kommenteerib, siis räägi palju tahad, aga taaskord - kui film sulle ei meeldi, siis ei tähenda, et võid seda valju rääkimisega teiste jaoks ära rikkuda.

6. Jalgade eesolevale toolile panemine

See on okei, kui alumises reas kedagi pole või on nad sinu jalgadest piisavalt kaugel, aga palun ära tee seda, kui alumise rea ainus vaba koht on sinu ees ja teised peavad istuma sinu jalgade kõrval või tundma ebameeldivaid lõhnu, kui oled otsustanud jalatsid eemaldada.

7. Hilinemine

See on lihtsalt ebaviisakas ja häirib ka teisi, kui jalutad neist mööda.

8. Joomine

Kino ei ole baar, kus käid iga 10 minuti tagant uut õlut ostmas. Ja iga 20 minuti tagant vetsus. Osta endale parajas koguses alkoholi, kui teistmoodi läbi ei saa ja hoia lihtsalt kinni või käi äärmisel juhul ühe korra.

9. Jalaga tooli tagumine

Kui keegi sinu ees ühel hetkel ringi pöörab ja sulle midagi inetut näkku karjub, siis ära karju vastu, vaid saa aru, et tõenäoliselt lõid sa jalaga all istuva inimese tooli seda ise tähele panemata.

10. Kinos ei ole vaja seksida

Mõistame, et see kõlab ahvatlevat ja põnevalt, aga kinos on ka teised inimesed ja keegi ei taha seda pealt näha.

Nii võib.

11. Jalanõud

Äkki ei võtaks jalanõusid ära, sest keegi ei taha, et lisaks õlle ja popkorni lõhnale lisandub ka mõni muu "aroom".

12. Enda järel võiks koristada

Pärast seansi lõppu tekib tunne, et inimesed kallavad sihilikult oma popkorni põrandale, et töötajate elu raskemaks teha. Äkki pole mõtet üldse osta, kui süüa ei oska?

13. Pane mobiil ära

Üks levinumaid helisid kinos istudes on see heli, mida teeb põrandaga kokku puutuv mobiil. Kus te seda hoiate? Kas käetoel? Kas on raske taskusse panna?

14. 3D prillid

Prillide haaramisel võiks ikka sangast kinni võtta ja mitte suruda oma rasvaseid sõrmi klaasile.

15. Söök ja jook

Miks jätta lõpetamata popkorn ja Coca-Cola pingi kõrvale vedelema? Kas rahast pole tõesti kahju?

Lõpetuseks üks parimaid kinostseene filmiajaloos: selle stseeni ajal võis naerda, karjuda ja rääkida.