1. Esimese tselluloidist filmirulli arendas 1887. aastal Hannibal Goodwin, kes oli episkopaalkiriku vaimulik New Ark’i linnas New Jersey osariigis Ameerika Ühendriikidest.

2. 1891. aastal esitles Thomas Edisoni firma esimest kinematograafi, mis on liikuvate projitseeritud kujutiste tekitamise seade kinematograafia alguspäevil.

3. Edisoni firma ei valmistanud aga projektorit taasesituseks. Selle asemel sai firma õiguse toota aparaati nimega Vitascope. Tehingu üheks tingimuseks oli, et Edison’i tunnustatakse leiutajana.

4. Edisoni esimeste filmide seas olid kaadrid nabatantsijatest ja taaslavastus Mary Stuarti hukkamisest, mida peetakse ka esimeseks õudussugemetega kaadriks.

5. Peale süüdistusi sündsusetus käitumises suleti 1908. aastal New Yorgis kõik kinematograafia filmisalongid.

6. Paljud tuttavad filmihelid on tegelikult ise tehtud. Näiteks krõbiseva lume häält tehakse jää ja maisitärklisega. Lendavate lindude heli tekitatakse aga nahkkinnast laperdades. Kuidas tekitatakse aga heli, mis kostub, kui filmis lüüakse kellegi pea sodiks? Võetakse jäätunud kapsapea ja lüüakse katki.

7. Kolmkümmend aastat enne esmakordselt sünkroniseeritud heli ja laulmist kasutanud "The Jazz Singer" ilmumist tegi William Kennedy Laurie Dickson lühifilmi, millel oli sünkroonis heli. Filmis kujutati kahte tantsivat meest, kes mängisid viiulit.

8. Heli-illusiooni alla kuulub ka sõna walla. Kui mass inimesi ütleb walla-walla-walla, tekib rääkimisele sarnane pomin.

9. Kinemacolor oli üks esimesi võtteid, millega tekitati optiline illusioon, mis jättis mulje nagu oleks film värviline. Tegelikult näidati filmi läbi pöörlevate punaste ja roheliste filtrite, mistõttu jäi mulje, et film on värviline.

10. Filmiklipi tagurpidi mängimine on tavaline trikk. Näiteks jagas filmis “Kümme käsku” Mooses Punase mere kaheks. Tegelikult filmiti hoopis, kuidas vesi kallati suurde mahutisse ja seejärel mängiti see klipp tagurpidi.

11. Katastrooffilmi “Earthquake” esilinastusel oli heliefektidele lisatud nii võimas bass, et ühel kinokülastajal murdus ribikont.

12. Suur võipopkorn Coca-Colaga sisaldab kokku 1600 kalorit.

13. Paljud kihvtid märulifilmid sõltuvad kaskadööritrikkidest, mis on seotud tulega. Näiteks peab kaskadöör sõitma autoga või mootorrattaga läbi tule. Selleks määrivad nad end külma põletusvastase geeliga kokku ja kannavad mitut kihti spetsiaalset aluspesu.

14. Kui kaskadöör ise peab põlema, kasutatakse lisaks kaitsgeelidele ka kummitsementi, mis on kergesti süttiv. Kui kummitsement põleb, siis eralduvad sellest väga mürgised aurud. Seetõttu proovivad filmirežissöörid teha nii vähe selliseid stseene kui võimalik.

15. Haiõuduka “Lõuad” tegemisel kasutati mehhaanilist haid, mis tõrkus soolase vee tõttu. Niisiis pidi Steven Spielberg asendama hai veealused stseenid selle POV (point of view) kaadritega.

16. Neli innovaatorit, kes leiutasid IMAX-formaadi, pidid mingitmoodi jaapanlastest pankuritele muljet avaldama, et nad investeeriksid nende kinomudelisse. Hea mulje jätmiseks renditi uhked kontorid, mis nägid šikid välja.

17. Seejärel kiirustasid kanadalased leiutama süsteemi, mis suudaks filmida kümme korda suuremat formaati kui 35 mm ja täidaks ekraani, mille kõrgus on võrreldav kuuekorruselise hoonega.

18. IMAXi projektor kaalub sama palju kui isane jõehobu, maksab ligikaudu 4,23 miljonit eurot ja selle lamp on nii ere, et kui see ülespidi suunata, näeksid seda austronaudid.

19. Filmid “Apollo 13”, “Armageddon” ja “80 päevaga ümber maailma” on vaadatavad ka NASA kosmojaamas.

20. NASA kosmosejaamas on vaadatav ka näiteks “So I Married an Axe Murderer”.

Allikas: discovermagazine.com