Hakkasid blogi pidama. Mis sind inspireeris ja ajendas seda tegema?

Blogi pidasin ka varem, aga siis tuli igasuguseid muid asju vahele ja mul ei olnud lihtsalt aega enam sellega tegeleda, kuid blogi kirjutamine on tõusev trend ja väga paljud kirjutavad blogi.

Mida blogimine sulle annab ja kuhu tahad jõuda?

Arvan, et blogimine annab mulle võimaluse öelda, mida asjadest arvan. Olgu need siis head või halvad. Üldiselt meeldib mulle kirjutada igapäevaelust ja sellest, mis mind õnnelikuks teeb või siis häirib. Seda, kuhu ma sellega jõudma peaks, ei oska öelda. Teen seda hetkel lihtsalt ajaviiteks.

Mõned inimesed ütlevad, et blogimine on surnud ja noored ei loe enam blogisid. Kelle blogisid sa loed ja mida blogimisest arvad?

Need inimesed, kes nii arvavad, on ilmselt elanud teki all, sest hetkel on blogimine väga moes. Mulle meeldib lugeda Marimelli blogi, sest see on aus ja seal on vahel ka natuke irooniat. See ajab mind muigama.

Viimasel ajal on räägitud ka sellest, et kolisid Soome. Kirjutad sellest ka oma blogis. Kui kaua oled tänaseks Soomes elanud?

Soomes olen hetkel elanud aasta ja pool.

Milline oli esmamulje, kui sinna püsivalt elama läksid?

Eks alguses oli ikka veider. Hakkasin enda ümber asju väga palju võrdlema. Nüüdseks olen ka siin leidnud need head ja ilusad asjad mida nautida.

Kuidas oled rahul eluga Soomes?

Olen eluga Soomes väga rahul ja hetkel ei tea, kas kunagi kodumaale püsivalt naasen. Elu siinpool lahte on kindlasti erinev ja avatum. Kuna minu maailmavaade on avatud ja olen positiivne inimene, siis Soome sobib mulle elamiseks ideaalselt.

Kui võrdled Eestit ja Soomet, siis mis on sinu jaoks peamised erinevused?

Kui ma võrdlen Eestit ja Soomet, siis Eesti on kindlasti konservatiivsem. Inimesed kardavad uuendusi ja seetõttu on Eesti jäänud ka pisut aja hammasratta vahele kinni. On positiivne, et Eesti on uuenduste poole teel. Selleks läheb lihtsalt veel aega.

Konservatiivseid inimesi leidub ka Soomest, kuid avatud inimeste osakaal on kõvasti suurem. On näha, et inimesed tunnevad ennast vabanama. Kedagi ei huvita nahavärvus, orientatsioon või riided, mida kannad.

Enda kogemusest Soomes elades võin märkida, et kui ütlen, et elan mehega, siis mitte keegi ei tee nägusid. Eestis sain postikasti aga vihakirju.

Toit on paljude inimeste jaoks alati kuum teema. Kuidas on lood Soomes?

Rääkides toidust on siin kallis ja alguses oli keeruline poodi minna. Ei teadnud ju, mis maitseb hästi ja mis mitte. Eestis olles teadsin kohe, et võtan selle leiva ja vorsti. Siin pidin aga nii-öelda kohanema. Soomes on ka Eesti poed, kus saab osta Eesti tooteid ja vahel olen seal isegi käinud, kuid need on sama kallid kui tavaline toidupood Soomes.

Toitudest kõige kallim on lõhe ja veiseliha ning kõik, mis on kodumaine. Ütleme nii, et 20 euro eest saab Eestis kotitäie sööki, aga Soomes vaevalt pool sellest. Teisisõnu kulub raha imekiiresti.

Poodidest kõige odavam on S-Market ja Lidl. Mina üldiselt külastan neid poode, sest siis tean, et selle raha eest saan midagi lubada ja külmik on enamvähem täis. Restoranides ja kohvikutes einestamine on kallis. Pead arvestama vähemalt 50 eurot nägu, kuid ma usun et Soome inimesele on see okei, sest sissetulek on suurem kui Eestlasel.

LOE Vaido blogi SIIT