"Day Tripper"

John Lennon väitis, et tegemist on narkolauluga. Ta põhjendas seda sellega, et tema ja teised biitlid vajasid pidevalt midagi, et omadega hakkama saada. Lennoni enda sõnul vajas tema aga kõige rohkem igasuguseid aineid, sest ta oli seltskonnast kõige rohkem "peast põrunud".

Lugu räägib aga inimestest, kes arvavad end hipideks ja melomaanideks olevat, kui tegelikult on nad rohkem pühapäevahipid, mitte tõelised asjaarmastajad.

Olenemata sellest, et loo valmimisega läks pisut kiireks, sest tähtajad surusid peale, suutsid McCartney ja Lennon luua hiti, mis esialgu pidi olema singel, kuid hiljem salvestati ka lugu "We Can Work It Out", mida peeti massidele sobilikumaks.

Mõlemad lood pandi ühele paadile ja kuigi "We Can Work It Out" pälvis edetabelites kõrgema koha, siis tema tütarlugu "Day Tripper" osutus kontsertidel ikkagi populaarsemaks. Igal kontserdil sooviti, et biitlid mängiksid muu seas ka seda lugu.

Lugu ilmus 6. detsembril 1965 aastal ja püsis Inglismaa edetabelites omal ajal viiendal kohal lausa kümme nädalat.

VAATA videost kuidas vanameister McCartney 2013 aastal lives taasesitas.

"From Me To You"

See on tüüpiline biitlite lugu ja ühtlasi ka nende teine kõige populaarsem singel. Mis tegi sellest loost aga sellise hiti? Suur osa tunnustust lugude kirjutamise eest läks nii Lennonile kui ka McCartneyle. Küll aga kirjutasid mehed väga harva midagi koos. "From Me To You" on lugu, mille jaoks istusid Lennon ja McCartney koos maha ja tegid koostööd. Tõenäoliselt õnnestus see siis hästi, sest need olid bändi algusaastad ja omavahelisi pingeid oli märksa vähem.

"From Me To You" oli The Beatles'i lugudest number üks hitt Inglismaal. Olenemata sellest, et paljud nende lugudest troonisid edetabelite tippu, siis seda lugu saatis kohe eriline edu. Öeldakse, et "From Me To You" oli biitlite hittlugude reast esimene ja tõenäoliselt lõi soodsa pinnase järgmistele lauludele.

Inglismaal ilmus "From Me To You" 11. aprillil 1963 aastal ja see püsis Inglismaa edetabelite tipus lausa seitse nädalat.

"She Loves You"

Tegemist on südamliku Lennoni ja McCartney kahasse kirjutatud looga, mis on kolmandas isikus. Laulus on mitmeid koht, mis on inspireeritud näiteks biitlite enda ühest teisest loost "Twist & Shout" ja R&B muusikat üldiselt.

Kui hitt oli valmis kirjutatud, asusid biitlid lugu McCartney Liverpoolis asuva kodu garaažis harjutama. Ühel hetkel ilmus uksele McCartney isa, kes küsis poisilt, kas nad ei võiks ometi laulda "Yes, yes, yes", mitte "Yeah, yeah, yeah", sest see on liialt ameerikalik. Seepeale vastas McCartney: "Isa, sa ei saa asjale pihta. Lugu ei töötaks niimoodi."

Kui poisid asusid lugu 1963. aastal lindistama, murdis stuudiosse sisse kamp tüdrukuid. Nad olid valmis milleks iganes, et biitleid näha. Hiljem viis politsei tüdrukud minema.

Olenemata sellest, et "She Loves You" on biitlite üks tuntumaid lugusid, keelati see alguses Ameerikas ära. Hiljem, kui The Beatles sai kuulsamakas ja nad andsid välja loo "I Want To Hold You Hand", lubati esitada ka lugu "She Loves You", mis troonis edetabelite tippu lausa kuus nädalat järjest.

Lugu ilmus 23. augustil 1963. aastal. Vaata videost kuidas nad seda originaalis esitasid!

"I Want to Hold Your Hand"

See on lugu, millega saavutasid biitlid meeletu edu Ameerika Ühendriikides. Kui tavaliselt saadab edu mõnda lugu, millest poleks seda alguses arvanud, siis "I Want to Hold Your Hand" kirjutati spetsiaalselt selleks, et kinnitada kanda Põhja-Ameerika muusikatööstuses.

Ükski Briti bänd pole enne The Beatles'it suutnud saada niivõrd edukaks Ameerika Ühendriikides. "I Want to Hold Your Hand" kõlas 1964. aastal Ed Sullivan šõus. Tõenäoliselt oli see koht, kust sai alguse nende suurem kuulsus, sest šõud vaatas ligi 70 miljonit inimest, mis selleaegne telerekord.

Kui The Beatles'i lugusid esitati varem USA raadiotes, kukkusid nad läbi ja keegi ei paistnud nende vastu erilist huvi tundvat. Samal ajal läheb The Beatles ajalukku veel ühe saavutusega: kui lugu "I Want to Hold Your Hand" hakati raadiost mängima, sai see nii populaarseks, et tõukas edetabelite tipust biitlite endi loo "She Loves You". See on esimene kord Inglismaal, kui üks bänd tõukab uue looga enda vana loo tipust.

Lugu ilmus 29. novembril 1963. aastal ja troonis edetabelite tippu viis nädalat.

"I Feel Fine"

Võiks öelda, et "I Feel Fine" lõi pinnase rock'n'rollile ja valas selle sambad suurepärase kitarririffiga, mis on mõjutanud rokkmuusika ajalugu ja hiljem tehtud lugusid.

See on ka esimene vinüülile salvestatud lugu, milles on kuulda heli tagasisidet ehk audio feedback'i. Tõrge helikvaliteedis tekkis sellest, et Lennon möllas kitarriga, olles ise muusikahoos. Kes tähelepanelikult kuulab, kuuleb originaalsalvestise loo alguses kerget pininat.

Hiljem kasutasid audio feedback'i mitmed rokkmuusika suurkujud nagu näiteks Jimi Hendrix. "I Feel Fine" ilmus 27. novembril 1964. aastal ja püsis edetabelite tipus viis nädalat.

"Yesterday"

Kuna biitlid olid ballaadides amatöörid, siis ei lubanud nad lugu "Yesterday" singlina Inglismaal avaldada, sest neil oleks olnud liialt häbi ja kardeti läbikukkumist. Oldi ju eelkõige tuntud rokilugude poolest.

The Beatles'i produtsent George Martin palus McCartney't, et äkki avaldaks selle loo kas või McCartney soololauluna, sest keegi teine ei soovinud kaasa lüüa. Biitlite mänedžer Brian Epstein lükkas aga pakkumise tagasi. Ta ütles, et tegemist on ikkagi tervikliku bändiga ja nad ei tee eraldi midagi.

Ja kuigi laulu "Yesterday" suhtes oldi väga ebakindlad, siis avaldati see 1965. aastal Ameerika Ühendriikides. Kuna seda saatis meeletu edu, siis avaldati see 1976. aastal ka singlina Inglismaal.

"Yesterday" valiti 1999. aastal BBC Radio 2 hääletuses MTV ja muusikaajakirja Rolling Stone poolt kõikide aegade kõige paremaks looks. 1997. aastal leidis "Yesterday" oma koha ka Grammy Hall of Fame'is.

Lugu ilmus 1965. aasta augustikuus ja see on Inglismaa kõikide aegade parima muusika edetabelis 8. kohal.

"Paperback Writer"

See on lugu, mis tutvustas maailmale The Beatles'ite psühhedeelset ehk teadvust moonutavat või eufoorilist mõnutunnet tekitavat faasi, mille juurde kuulusid aeglased tagavokaalid, mis oli tol ajal muusikatööstuses midagi uut. George Martini sõnul inspireeris biitleid bänd Beach Boys.

Olles teel Lennoni juurde nägi McCartney Ringo Starri lugemas pehmekaanelist raamatut. Seepeale ütles McCartney, et kirjutab loo raamatust. Kui poisid hakkasid lugu salvestama, muudeti isegi Ringo Starri basstrummi.

Tehnilist tuge pakkus poistele Geoff Emerick, kes pani loo salvestamise ajal mikrofoni trummile liialt lähedale ja sai selle eest EMI stuudiolt paraja peapesu, sest liialt suur õhurõhk võib mikrofoni rikkuda. Kuna lugu saatis aga meeletu edu, siis muutis EMI stuudio reegleid ja Emerickil lubati ka edaspidi panna mikrofon trummile väga lähedale. Aga ainult siis, kui salvestatakse mõnda biitlite lugu.

Lugu ilmus 30. mail 1966. aastal ja püsis Inglismaa edetabelites esimesel kohal 10 nädalat.

Proovi ise järele! Kas suudad laulusõnu sama kiiresti nagu The Beatles laulda selles tekstitihedas karaoke versioonis?

"Strawberry Fields Forever"

Selle loo kirjutas John Lennon üksi ajal, mil ta oli Hispaanias ja teistest biitlitest eemal. Kust tuleb aga loo pealkiri? Inglismaal Liverpoolis asus lastekodu nimega Strawberry Field ehk Maasikapõld.

Kuna Lennonil polnud ei ema ega isa ja ta elas oma tädi Mimiga, siis leidis ta lastekodu aedades hingerahu.

Naastes Inglismaale mängis Lennon ülejäänud bändiliikmetele värskelt kirjapandud lugu. McCartney arvas, et see on midagi suurepärast ja kuna parasjagu oli bändiliikmetel aega, otsustati asi linti võtta.

Lugu ilmus 13. veebruaril 1967. aastal ja püsis omal ajal Inglismaa edetabelites üheksa nädalat kaheksandal kohal. Vaata ka taastatud, veidi kummalist, videot.

"A Day in the Life"

Laul tekitas erinevaid vastuolusid, sest arvati, et seal viidati narkootikumide tarvitamisele lausega "I'd love to turn you on", mistõttu keelas loo BBC ära.

Kui George Martin uuris telešõus, mis inspireeris bändi looma albumit "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", ütles McCartney, et selleks olid narkootikumid ja ei midagi muud.

Kuigi Inglismaal ei vaadanud konservatiivne avalikkus albumile hea pilguga, siis Ameerikas troonis see müügiedetablite tippu lausa 15 nädalat. Videos on näha Queensis asuva Shea staadiumil toimunud laulu esitlust ja fännide hullumist.

"Lucy in the Sky With Diamonds"

Olenemata süüdistustest, et lugu oli psühhedeelsest narkootikumist LSD, siis on selle taga südantsoojendav lugu.

Lennoni sõnul pole lugu mitte narkootikumidest, vaid teda inspireeris tema tollal nelja-aastane poeg Julian, kes maalis pildi oma klassiõest ja pinginaabrist Lucy O'Dennellist. Ta kujutas tüdrukut taevas tähtede keskel ja sellest sündis ka loo nimi.

Lennon ja McCartney otsustasid valmistada loo, mis sarnaneb "Alice imedemaal" seiklustega. Loo, kus oleksid kaleidoskoobid ja ajalehetaksod ning muu taoline. Kui Lucy O'Dennell teismelisena seda lugu esimest korda kuulis, ütles ta oma sõpradele, et see on temast. Tüdrukud ei tahtnud aga keegi uskuda ja talle öeldi, et lugu räägib ikkagi LSD tarbimisest. Lucy ei hakanud teistega vaidlema, sest tal oli liialt häbi tunnistada, et ta ei teagi, mis see LSD on.

Lool on ka omamoodi kurb lõpp. Lucy suri 2009. aasta septembrikuus luupusesse, olles vaid 46-aastane. Tema austuseks lasi Julian välja singli nimega Lucy, et avaldada oma kauaaegse tuttava ja vana klassiõe vastu suurt austust.

Lugu ilmus esimest korda 2. juunil 1967. aastal.

Hoolimata videos näidatud psühhedeelsetest kujunditest tead sina, hea lugeja, nüüd tõde!

Allikas: theculturetrip.com


Kui tahad teada, mis lood tulevad esitlusele 14. mail toimuval kontserdil meie oma laulukangelase Stig Rästa ning Ivo Linna, Oliver Kuusiku, Silver Laane ja uustulki Emili Jürgens suust, siis vaata seda SIIT.

Pileti Ekspress Meedia poolt korraldavale kontserdile saad osta aga SIIT.