1. "Tõeline visadus" ("True Grit")

"Tõeline visadus (1969) - RT: 90%

"Tõeline visadus" (2010) - RT: 96%

Ameerika kultusrežissööride Joel ja Ethan Coeni ("Fargo", "The Big Lebowski", "No Country for Old Men", "Inside Llewyn Davis") uus nägemus 1969. aasta "Tõelisest visadusest" ("True Grit"), mille peaosas oli rolli eest parima meespeaosa Oscari võitnud John Wayne, pole küll otseselt parem kui originaal, vaid pigem teistsugune. Mõlemad on omamoodi suurepärased filmid, aga mina eelistan 10 Oscarile kandideerinud 2010. aasta versiooni, milles rolli eest Oscarile kandideerinud Jeff Bridges teeb oma karjääri parima osatäitmise.

2. "Džungliraamat" ("The Jungle Book")

"Džungliraamat" (1967) - RT: 86%

"Džungliraamat" (2016) - RT: 95%

2016. aasta "Džungliraamat" on fantastiliselt ilus, ilmekas ja kõnetab isegi neid, kes hoiaksid hea meelega lastefilmidest eemale. Kõiksugused loomad on lausa lausa hirmutavalt reaalsed ning efektide abil loodud džungliseiklus nii hoogsalt üles võetud, et isegi kõige skeptilisem jalg hakkab lakkamatu tempoga kaasa tatsuma. Tegu on küll Disney produktsiooniga, kuid erinevalt 1967. aasta animatsioonist on uues filmis kõigest paar laulu. Need sobivad loo konteksti ideaalselt, sest ühte esitab legendaarne komöödianäitleja Bill Murray ja teist ikooniline Christopher Walken.

3. "Minu verine valentinipäev" ("My Bloody Valentine")

"Minu verine valentinipäev" (1981) - RT: 50%

"Minu verine valentinipäev" (2009) - RT: 57%

Võibolla oli asi selles, et filmi peaosas oli seriaali "Supernatural" staar Jensen Ackles või hoopis selles, et see oli 3D formaadis, aga see on igal juhul parem kui 81. aasta Kanada õudusfilm. Teiste õudusfilmide seast see väga silma ei paista, kuid on siiski väga tõhus valemipõhine slasher, milles oli ka piisavalt palju verd ja soolikaid.

4. "Hullud" ("The Crazies")

"Hullud" (1976) - RT: 56%

"Hullud" (2010) - RT: 71%

Varalahkunud zombifilmide isa George A. Romero oli suurepärane režissöör, kuid ka temal jagus filme, mida ei saanud just heaks pidada. Üks neist oligi 76. aasta "The Crazies", mis sarnanes Romero teistele zombifilmidele, kuid seekord läks linnarahvas hulluks sõjaväe poolt kogemata valla lastud bioloogilise relva pärast. Romerole omaselt oli filmis allegooria valitsuse ja sõjaväe hoolimatust suhtumisest oma rahva suhtes, kuid seda käsitleti üsna jämedalt ning filmi "hullud" meenutasid Romero kõiki teisi zombisid.

Breck Eisneri 2010. aasta uusversioon suutis needsamad hullud muuta oluliselt hirmsamaks ja filmi oluliselt pingelisemaks, kuigi kaduma läks nii allegooria kui ka sügavamad teemad, aga õnneks olid peaosades alati vaimustavad Timothy Olyphant ("Justified") ja Radha Mitchell ("Pitch Black", "Silent Hill"), kes muutsid filmi oluliselt paremaks elamuseks.

5. "Mehaanik" ("The Mechanic")

"Mehaanik" (1972) - RT: 40%

"Mehaanik" (2011) - RT: 52%

Pole mingit kahtlust, et Charles Bronson oli omal ajal tõeliselt huvitav märulistaar ning Jason Statham on seda samuti, kuigi ei saaks öelda, et ta oleks just väga huvitav. Olgu, kuidas on, aga 2011. aasta "Mehaanik" on filmina oluliselt meelelahutuslikum kui 1972. aasta oma, aga seda peab tunnistama, et Bronson oli siiski peaosalisena siiski oluliselt parem.

6. "See" ("It")

"See" (1990) - RT: 61%

"See" (2017) - RT: 88%

2017. aasta "See" ("It") on õudusklassiku Stephen Kingi samanimelisel romaanil põhinev õudusthriller, mis ammutab ainestikku ka 1990. aastal televisiooni jaoks loodud miniseriaalist, mis vastutas praeguse põlvkonna koulrofoobia (klounide hirm) eest. Miniseriaal on jätnud paljudele tugevaid mälestusi kui üks hirmsamaid filme, mis kunagi tehtud, kuid paraku pole selle õudus hästi säilinud ning tänased žanristandardid teevad tollest keskpärase põneviku.

Uus "See" ("It") on kvaliteetfilm, mis säilitab Stephen Kingi stiili, hoiab esialgse miniseriaali nostalgiat ning toob suurepäraselt tegevustiku üle tänapäevasesse ülikriitilisse keskkonda. "See" on meelelahutuslik koletisefilm, mis pakub mitmekihilist õõva, keerulisi karaktereid ning ebamugavustunnet väga ootamatutest kohtadest.

7. "Vabaliikumises" ("Footloose")

"Vabaliikumises" (1984) - RT: 53%

"Vabaliikumises" (2011) - RT: 69%

1984. aasta "Footloose" jäi meelde, sest peaosas oli Kevin Bacon. 2011. aasta "Footloose" jäi meelde, sest see oli ka filmina vaadatav.

8. "Ihukaitsja" ("Yojimbo") ja "Peotäis dollareid" ("A Fistful of Dollars")

"Ihukaitsja" (1961) - RT: 97%

"Peotäis dollareid" (1964) - RT: 98%

Pole mingi saladus, et legendaarse Sergio Leone ja Clint Eastwoodi "Peotäis dollareid" ("A Fistful of Dollars") on Akira Kurosawa 1961. aasta klassiku, samuraifilmi "Yojimbo" mitteametlik uusversioon. "Yojimbo" tootnud Toho kaebas filmitegijad isegi kohtusse, mis klapiti siiski ära kohtuväliselt ja lõppes sellega, et Toho sai "Peotäis dollarite" kassatulust 15%.

Kurosawa kiitis Leone filmi küll heaks, aga ütles, et see oli siiski tema film ja Leone tegi tema filmist lääne vesternite stiilis uusversiooni. Leone üritas järgnevatel aastatel kahe filmi seoseid kustutada, kuid Christopher Fraylingu kirjutatud biograafilises raamatus "Sergio Leone—Something To Do With Death" tehti väga selgeks, et "Peotäis dollareid" oli otseselt mõjutatud Kurosawa filmist.

Mõlemad on siiski suurepärased filmid ja kuuluvad klassikute hulka. Seda näitab ka RT 1% suurune vahe.

Samas on Jaapani samuraifilmidel, vesternitel ja spaghetti-vesternitel (neil olid enamjaolt Itaalia produtsendid ja režissöörid) väga palju ühist - lääne filmitegijad laenasid elemente aasia omadest ning tegid ka mitmeid ametlikke uusversioone, nagu "The Seven Samurai" (1954, Kurosawa) ja "The Magnificent Seven" (1960, Struges) ja "The Magnificent Seven" (2016, Fuqua).

9. "Ookeani 11 - kõrged panused" ("Ocean's Eleven")

"Oceani 11" (1969) - RT: 48%

"Oceani 11" (2001) - RT: 82%

Paljud tõenäoliselt ei teagi, et Steven Soderberghi 2001. aasta "Ocean's Eleven", millel oli hämmastav kohalik pealkiri "Ookeani 11 - kõrged panused", on tegelikult uusversioon 1969. aastal ilmunud samanimelisest filmist, kus mängisid peaosi Peter Lawford, Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis, Jr. ja Joey Bishop. Film oli vaadatav ainult näitlejate pärast, sest nad olid omal ajal ju suured staarid.

Uusversioonis olid samuti peaosades oma ja ka praeguse aja staarid George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Don Cheadle, Andy García ja Julia Roberts, aga film ise oli Soderberghi juhtimise all väga stiilne ja suurepäraselt lavastatud komöödia, mille kordusväärtus püsib siiani. Seda tõestas ka kaks järge ja juunis linastuv lisaosa "Oceani 8".

10. "Mees, kes teadis liiga palju" ("The Man Who Knew Too Much")

"Mees, kes teadis liiga palju" (1935) - RT: 86%

"Mees, kes teadis liiga palju" (1956) - RT: 91%

Alfred Hitchcock pole sugugi ainuke režissöör, kes on teinud omaenda filmist uusversiooni, aga kindlasti on ta üks vähestest, kes suutis filmi veel paremini teha.

1934. aasta "The Man Who Knew Too Much" oli Hitchcocki karjääri üks edukamaid ja enimkiidetumaid filme. Tema lavastatud uusversioon oli samuti edukas, kuid lisaks kõigele võitis ka parima filmilaulu Oscari.

Hitchcock on ise öelnud, et 35. aasta versioon teht andeka amatööri poolt, aga 56. aasta oma taga seisis juba professionaal.