Homse presidendi vastuvõtu eel meenutame, missugused olid kahe aasta tagused kõige suuremad moeapsud. Valikut hindas legendaarne moepolitsei Urmas Väljaots.

URMAS ja KATRIN KRUUSE Tartu linnapea Urmas Kruuse tavapäraselt stiilse kaasa Katrini sametkangast lilla kostüüm on omamoodi sensuaalne – keha ligi ja alt laienev, pihalt kinni seotud pärlitikandiga paelaga. Nagu mõnest Pariisi sajandialguse salongist. Kuid samet on väga kapriisne materjal, nii on suurem ka oht mõjuda selles salongidiiva asemel salongidiivanina. Pealegi on sameti DNAsse sisse kodeeritud teatraalsus. Kui valemisse lisada karusnahksed kätised, mõjub see pigem nagu kassikostüüm operetist „Cats“, millel on parem koht Estonia laval kui saalis.

GUNNAR ja HELI KRAFT Sangarit juhtiva Gunnar Krafti kaasa Heli säras oma kuldses kangas nagu hõbepaberisse mähitud pühademuna Ostankino 1987. aasta uusaastaprogrammis. Pinnaefektidega kangas tekitas kuu topograafiat meenutavaid krouse, volte, künkaid ja sügavikke. Kui kanga kuldsel kuumaastikul möllab selline varjudemäng, siis kaotab see ka igasugused kehavormid ja -kumerused.

KALEV MARK KOSTABI ja GREESI LANGOVITSH Kunstnik Kalev Mark Kostabi ja tema muusa Greesi Langovitsh moodustavad ekstravagantse paari. Omanäoliselt ja kreatiivselt Langovitshilt ei ootakski, et ta enda isikupära hülgaks ja malbeks lumehelbekeseks ümbersündinuna kätlustseremooniale lendleks, kuid Drakula surnuist tõusnud mõrsja kostüümis on ta kui hundikarja eksinud lambuke ja seda ei lunasta nende silmis ka Chaneli kaelakee.

TARMO ja MERLE TAMMISTE Narva linnapea Tarmo Tammiste ja tema kaasa mängivad perebändi. Kumb lööb trummi, kumb puhub pasunat, seda ei teagi, kuid kollase- kleidivoodriga-kollane- särk harmooniastrateegia mõjub isetegevuslikult nagu rajooni taidlusrühm – kas kummitas oht, et muidu ei leiaks üksteist enam inimsummas üles? Presidendi vastuvõtt pole koht, kus peaks pihik lõhki pingutama, näitamaks oma üliloovat mõtlemist või veel hullem – nalja tegema. Siis tekkis veel küsimus, et miks kollane ja mitte roheline? Kas keskerakondlik poliitik saadab subliminaalseid sõnumeid reformile?

MADIS ABEL ja ALEKSANDRA GALKINA Maailmameistritest võistlustantsijad Madis Abel ja Aleksandra Galkina moodustasid õhtu ühe säravaima noorpaari. Neil peaks ju olema kapp pilgeni täis kauneid kontsakingi ja pika kleidi kogemust – miks ometigi tuldi vastuvõtule nagu äärelinna keskkooli lõpupeole? Kleidi pikkuse üle noorte hingedega norima ei hakka, aga kingaogad, platvormtallad ja valge värvus vajutavad kõigile stiili- ja etiketikonnasilmadele korraga ja nii tugevasti, et ei saa mitte vaiki olla.

MARY ja EERIKNIILES KROSS Poliitik Eerik-Niiles Krossi kaasa Mary elavhõbedaselt küütlev kleidikangas oli iseenesest efektne, kuid sellele tegi 1–0 ära kobrutavate äärtega õlasall, mis daamil järel lendles nagu draakonisiksakiline saba. Kandja tundis end selles silmanähtavalt hästi ja heatujuliselt, kuid kõigil kutsutuil oli statisti osa selles riiklikus reality-TV-projektis. Seepärast võiks ju olla oluline ka hetkega tekkiv mulje, teades, et eetriaeg piirdub paari sekundiga.

SIRET KOTKA ja MARTIN REPINSKI Riigikoguja Siret Kotka valge ja klassikaliselt tagasihoidliku lõikega kleidi muutis eriliseks muidugi rinnale nööbitud Jüri Arraku sinistes toonides kunstitöö. Isamaaline ja aatetiine mõte on žestina nunnu, kuigi kitšivaldkonda vajuv ja mõjus telepildi vahendusel arusaamatult ning loosunglikult, eriti poliitiku seljas. Tunne, nagu osaleks valimismiitingul ja vaataks tema puust-ja-punaseks primitiivset vali-mind-sõnumiga T-särki. Ei mingit sügavust, rafineeritusest rääkimata.

OUDEKKI-KERSTIN LOONE ja MARCO MONTANARI Inimese kohta, kellel puudub muusikaline kuulmine, öeldakse, et talle on elevant kõrva peale astunud. Huvitav, et pole välja mõeldud sarnast võrdlust, mis stiilikonteksti sobiks. Riigikoguja Oudekki-Kerstin Loone on panustanud kõigile kaartidele: läikivad kingad, ehted-aksessuaarid, efektne kangas. Olgugi, et viimane on lõikelt suviselt rannakleidilik ja muretult kirju. Lisaks meenub sellega ka üks teine, paar aastat tagasi meediaärevust tekitanud siksakiline kleidišokk. Samuti töötab see hästi näitamaks, et must sobib paljuga, kuid siiski mitte kõigega, nagu näiteks vikerkaaregammas geomeetria. Ega siis kuldset moeteoreemi „Vähem on rohkem“ ole laste hirmutamiseks välja mõeldud.

HEIDY PURGA ja JAANUS ROHUMAA Heidy Purga on tuntud moelemb ja läbi aastate silma paistnud märkimisväärse stiilitajuga. Kuid äkki on Riigikogu paksud seinad ajanud stiilikompassi segadusse ja osad signaalid jäävad kivimüüride vahele kinni, mitte nagu ennist kreatiivsemas seltskonnas, muusikute keskel ja Eesti Laulul? Vaatamata imekaunile pastelses gammas orgaaniliselt voolavale kangamustrile, mõjub materjal kimonolõikelise kleidina liiga jäigalt ja oma ootamatutes proportsioonides teeb Purga siluetile komplimendi asemel pigem karuteene.

Jaga
Kommentaarid