Kui saaga VIII episood “Star Wars: Viimased Jedid” (“Star Wars: The Last Jedi”, 2017) linastus, sai kõigile selgeks, et Mark Hamill on tagasi, et teha viimane etteaste Luke Skywalkeri rollis. Ta on kõikide teiste suursuguste tegelaste kõrval “Star Warsi” seeria hing ja süda.

Vaadates Luke Skywalkerit viimases kahes “Star Warsi” filmis, on lihtne unustada, milline noor poiss oli Mark Hamill 1977. aastal linastunud filmis “Star Wars: Osa VI – Uus lootus” (“Star Wars: Episode IV – A New Hope). Ta oli 24-aastane Californiast pärit näitleja, kes oli varem mänginud mõnes telesarjas. Kusjuures talle oli juba määratud roll telesarjas “Eight Is Enough”, aga ta pidi sellest välja vingerdama, et ta saaks mängida Luke’i.

Viimastel aastatel on Hamill pajatanud intervjuudes, et tal oli kunagi suhe nüüdseks meie hulgast lahkunud Carrie Fisheriga, kes kehastas printsess Leiat. Hamill tunnistas, et tema tunded Fisheri vastu ei kadunud kunagi. Ta ütles The Guardianile, et neil oli Fisheriga omavahel tõmme, kuid varasemast kogemusest tundis Hamill, et suhe oleks olnud halb mõte. Küll aga rääkisid nad omavahel näiteks suudlemistehnikatest ja proovisid kõiksuguseid mõtteid järele. Hamill ütleb, et on enda arust küllaltki hea suudleja ja lisab, et ta eelistab pigem seda, et naine tuleb tema juurde ise. Mees meenutas ka seda, et Fisheril olid stseenid Harrison Fordiga, mis nägi ette suudlemist. Režissöör George Lucas hoidis seda aga Hamilli eest saladuses, sest teadis, et see oleks meest häirinud.

Paari nendest ei saanud, aga see-eest said neist väga head sõbrad. Kui Fisher 2016. aasta 27. detsembril suri, tundis Hamill, et oli omadega täiesti läbi. Ta elas Fisheri surma raskelt üle.

Väidetavalt sattus Hamill 1977. aasta 11. jaanuaril autoõnnetusse, kui esimene “Star Warsi” osa oli purki saadud. Õnnetuses said kannatada mehe nina ja vasak põsesarnaluu. Hamill, kellele ei meeldi õnnetusest rääkida, on öelnud, et ta sõitis liialt kiiresti ja jõudes maantee mahasõidukohani, kadus kontroll sõiduki üle. Ta lisab, et jutt vigastustest on ülepaisutatud ja tegelikult murdis ta ainult oma nina.

Samas arvavad “Star Warsi” andunud fännid, et just seetõttu kirjutati esialgse triloogia teise osa “Star Wars: Osa V – Impeeriumi vastulöök” (“Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back”, 1980) ühte alguses olevasse stseeni koht, milles olend lööb Luke Skywalkerit näkku. Nii saaks vähemasti teistsugust ninakuju kuidagimoodi põhjendada.

Hamill on vastukaaluks öelnud, et seda stseeni ei tehtud sellepärast. Samas ütles Carrie Fisher, et Hamill sai õnnetuses kõvasti viga, tema nina oli väga katki ja seetõttu filmiti koht, kus lumekoletis ehk Wampa kolgib Luke Skywalkerit näkku.

Miks seisneb Hamilli populaarsus eelkõige Luke Skywalkeri rollis? Harrison Fordil oli ka küllaltki kaalukas roll, aga tema on tuntud ka paljude teiste väga populaarsete rollide poolest. Hamill on selle peale öelnud, et tal lihtsalt polnud vajadust saada niivõrd tuntud staariks.

1978. aastal abiellus Hamill Marilou Yorkiga, kes on elukutselt hambahügieenik. Nad on siiani abielus, neil on kolm last ja üks lapselaps. Intervjuus on Hamill öelnud, et ei näinud endas kunagi näitlejat. Ta soovis saada animaatoriks nagu Charles M. Schulz ja luua oma maailm. Ta oleks tahtnud oma koju ka stuudiot, et ta oleks saanud olla pere juures.

Lisaks Luke Skywalkeri rollile on Hamill paljudele osadele ka peale lugenud ja olnud väga tegev häälnäitleja. Üheks tuntuimaks rolliks on tal kindlasti "Batmani" põhjal valminud aniamseriaalide Jokker. Hamill tunneb aga oma “Star Warsi” rolli üle suurt uhkust. Ta põhjendas seda nii, et kui 9-aastane laps vaatab talle otsa ja näeb temas kangelast, siis selle peale on raske külmaks jääda.

Allikas: The Vintage News.com