1. "Flubber" (1997)

Legendaarne Robin Williams kehastab leiutajat, kelle jaoks on leiutamine päevade üks põhiosa. Nagu leiutajatel ikka, juhtub ka temal ükskord väike valearvestus ja tulemuseks on kummist moodustis, kes hirmsasti oma elu elama tahab hakata.

2. "Kallis, ma kahandasin jõmpsikad" (1989)

2000ndate alguses näitasid telekanalid sageli selle eeria filme. Neist esimene "Kallis, ma kahandasin jõmpsikad" räägibki täpselt sellest, kuidas leiutajast pereisa ehitab masina, mille abil saab asju kahandada. Kuid asjaolude kokku langemisel, kahandab ta üks päev kogemata oma, arvasite ära, jõmpsikad.

3. "Tagasi tulevikku I-III"

1985. aastal kohtusime esimest korda kuulsa leiutaja Doc Browni ja nooruki Marty McFLyiga, kes üheskoos alustasid reisimist nii tulevikku kui minevikku. "Tagasi tulevikku“ seeria filmid kuuluvad senini filmiklassikasse ja on kindlasti leiutamishuviliste lemmikud.

4. "Robotid" (2005)

Oleme jõudnud animatsioonide lainele. Noor robot Rodney, kes on ühtlasi ka leiutaja, tahab oma väikelinnast minema saada ja panna end proovile suures robotlinnas. Muidugi mõista, ei ole suurlinnas asjad nii lihtsad ja noorele robotile tulevad ette katsumused ja seiklused uue sõbra Fenderiga.

5. "Jimmy Neutron" (2001)

Just see sama Jimmy Neutron, keda Eesti Televisioonis kunagi nähtud sai. Kuid sellest vaprast väikesest leiutajast on tehtud ka täispikk animatsioon. Sarjast juba mäletame, et Jimmy oli üks väike tark poiss, kes suutis kõik leiutised elama panna. Suveõhtuks on mõnus aeg meenutada Jimmyt ja tema seiklusi.

6. "Taevast sajab lihapalle" (2009)

Kas poleks tore, kui toidu pärast ei peaks enam muretsema. Kui see langeks otse taevast sulle kätte. Nii juhtubki 2009. aasta animatsioonis, kus mitte kõige edukam leiutaja paneb selle juhtuma. Lisaks lihapallidele langeb taevast ka nii mõndagi muud. See on animatsioon, mida tühja kõhuga vaadata ei soovita.

7. "Willy Wonka ja šokolaadivabrik" (1971)

Šokolaadivabrik ja leiutamine. Kuidas need kokku käivad? Eks ikka nõnda, et Willy Wonka šokolaadivabrik pole mingi tavaline vabrik, vaid kõik toimibki seal leiutiste toel. Üks leiutis põnevam kui teine. Kui esimene on vaadatud, soovitame vaadata ka 2005. aasta uusversiooni "Charlie ja šokolaadivabrik".

8. "Kõurikud" (1985)

Üks filmiklassikasse kuuluvatest filmidest, kus noored asjalikud kõurikud seiklevad ringi ja satuvad sekeldustesse, kus ainult üksteise abiga välja saab. Üks kõurikutest on Data, noor leiutaja, kelle mõtted ja leiutised päästavad noorukeid nii mõnestki olukorrast.

9. "Tondipüüdjad" (1984)

Kuidas kummitusi kätte saada, kui mitte hoopis uutmoodi leiutiste abil? See järjekordne kuulus film toob kindlasti vihmasesse suveõhtusse palju mõtteid ja elevust. Ehk film paneb mõtte jooksma ja saate perega omad leiutised kummituste püüdmiseks välja mõelda.

10. "Kadedus" (2004)

Kadedus on hirmus asi. Eriti, kui su hea töökaaslane leiutab pihusti, mis paneb koera väljaheited kaduma ja saab sellega rikkaks. Kuidas küll sellise leiutisega rikkaks saada ja mida õpetab film ka kadedusest, seda uuri lähemalt juba filmist.