Millest selline kingitus? Strider, kes on ka Tiibeti toetustegevuste koordinaator Eestis, väisas kevadel koos Eesti delegatsiooniga Indiat ja kohtus seal Tiibeti võimuladvikuga alates presidendist, parlamendispiikrist ja parlamendi liikmetest kuni dalai-laamani välja. Viimane mainis siis, et kui India, kus Tiibeti eksiilvalitsus praegu asub, peaks ta riigist välja heitma, eelistaks ta pelgupaigana Eestit. Nimelt on Tiibeti olukord praegu varasemast kehvem, sest Hiina ja India suhted on paranenud ning India survel on Tiibeti eksiilvalitsus pidanud mitmeid üritusi ära jätma.

Kui tõsiselt oma muheda oleku poolest tuntud dalai-laama enda väljaütlemisi Eestiga seoses mõtles, teab vaid tema ise, kuid Eesti-teemalised kingitused võttis ta hea meelega vastu. „Nüüd Riias meenutasin Tema Pühadusele kameie Indias tema residentsis toimunud vestlust ja kutsusin teda Eestit külastama 2019. aastal. Eesti sai ju saja-aastaseks!“ sõnab Roy.

Dalai-laama on siin käinud kolm korda, viimati aastal 2011, kui ta kohtus mitteametlikult ka president Toomas Hendrik Ilvese ja teiste siinsete ning Tallinna saabunud Läti ja Leedu poliitikutega.