28. ja 29. juulil saab Viljandi pärimusmuusika festival atmosfäärilise pikenduse öise muusika ja kunsti näol, mil toimuvad festivali ametlikud järelpeod ühisnimetajaga Viljandi Folk Afterparty. Neil kahel õhtul esitatakse muusikat nii elavate etteastete kui plaadimuusika vormis ja luuakse Lennukitehase hoovi õuele eri vormides installatsioonid, mille keskmeks saab olema kunstniku Miks-On loodud valguseinstallatsioon TULI, millele pani õla alla kodumaine mineraalvee tootja Värska.

Viljandi Folk Afterparty üks peakorraldaja Heidy Purga on Viljandi pärimusmuusika festivaliga seotud olnud aastaid — DJna: “Installatsiooni TULI idee ja inspiratsioon on järg eelmise aasta festivali järelpidude teemale VESI.”

Kui Pärismusmuusika festivali seekordset järelpidu ette valmistama hakati, polnud põhikujundit keeruline otsida: “TULI kannab endas nooruse energiat ja uljust ning on ühtlasi käepikenduseks Folgi noortekesksusele.”

Valguse-ja kunstiinstallastioonide autor Miks-On räägib: “Olen installatsioonide läbivaks detailiks põiminud tuleelemendi sümboolikat, mis kandub mõtteliselt üle Folgi seekordsele noorte temaatikale. Just noortega assotseerus mul Lennukitehase hoovi ülesseatavate kujunditega 3 steretüüpi: unistajad, kelle mõtted lendavad linnutiivul; tegutsejad, kel kuldsed käed ning kahe jalaga maa peal olevad ratsionalistid.”

“Minu installatsioonis on tulel metamorfoosne tähendus — tuli sümbioosis monumenataalkunsti modernsete taiestega — on emotsioonide kandja ja ühendaja, mõtete tekitaja”, lisab kunstnik Miks-On.

Installatsioon saab teoks tänu kodumaisele mineraalveetootjale Värska. Urmas Jõgeva, Värska Vesi juhatuse esimees: “Loomulikult oleme rõõmsad, kui saame Värska Originaaliga põnevatele kultuuriüritustele kaasa aidata. Folk on oluline kultuurisündmus. Meil on hea meel olla festivali järelpeo ametlik vesi, esindame kohalikku päritolu. Lisaks on Värska Originaalil ka eriline mineraalide sisaldus, mida leidub ainult Värskas!”

Muusikalise programmi sisustavad läbi kahe õhtu live esinemistega Eva Talsi ja Sander Mölder ühise etteastega, Silver Sepp ja Ruslan Trochynskyi, SU-MU ning eriprojekt Jäger Brassband. Läbi ööde ja ruumide kõlavad DJ setid melomaanidelt Heidy Purga, Bombossa Brothers, BertOnBeats, Dave Storm, P.Julm, Ale Castro, Still Out, Keshob, Ats, Erkin Antov ja Kersten Kõrge.

“Viljandi, Folk, Lennukitehas on sel aastal taas ainulaadse võimaluse andnud, et luua uusi kooslusi kaasaegse kunsti, muusika ja looduse vahel. Et sellest võiks tekkida midagi uut, mingi lisaväärtus, midagi, mida pühitseda. Ma loodan väga, et see pakub publikule rõõmu,” jagab mõtteid üks peakorraldaja Heidy Purga.

Viljandi Folk Afterparty peoõhtud toimuvad 27. ja 28. juulil Viljandi Lennukitehase hoovis. Kahe õhtu pilet eelmüügis 15€, ühe õhtu pilet eelmüügis 8€, kohapeal õhtune pääse 10€-12€, Viljandi pärimusmuusika festivali passi omanikele 10€. 
Viljandi Folk Afterparty üritusega saab kursis hoida ametlikus kanalis,