Üllatav kanditatuur ja kõva valimistulemus

Anu Saagim on oma üllatavalt hea valimistulemuse üle väga õnnelik. Eriti olukorras, kus ta ei kulutanud enda kampaania peale mitte ühtegi senti. "Null aega, raha ja kogemust. Ma peaks ikka mütsi tõstma, et kui ma oleks pastakaid ja märke käinud jagamas, siis ma ei tea," sõnas Anu.

Anu tunnistas "Vikerhommikus", et Roheliste ridades kandideerima ajendas teda vestlus Züleyxa Ismailovaga, kellele ta sõnas, et ei soovi mitte kedagi valida. "Ma olen tüdinenud sellest vassimisest ja valetamisest. Zuzu käis siis välja veksli, et tegelikult oled sa viimaste aastate jooksul suhteliselt roheliseks muutunud," ja ajendas Saagimit Roheliste nimekirjas kandideerima, et siis näiteks enda poolt hääletada.

Saagim tõdes, et tal oli üsna palju tegemist, seega enda piirkonnas ta suurt kampaaniat teha ei saanud. Samas käis ta igal võimalusel Rohelistel abiks muudes piirkondades.

"Raplamaale ma tõesti ei jõudnud. Käisin Muugal, Viimsis ja Pärnumaal. Ausalt, mu vereringes pole seda poliitikageeni. Mul oli muudki teha, mul pole seda poliitikuverd. Kogemata sattusid ka mu tüdrukuteetendused kohtadesse, kus ma ei kandideerinud. Ütleme nii, et ma ei viitsinud," naeris Anu.

Saagim ütles, et inimesed on võimelised muutuma, kuigi ta ei ole kogu elu elanud nn rohelist eluviisi, siis nüüd peab ta ennast muutnud inimeseks.

"Ma pole nii palju heatahtlikke inimesi enda ümber näinud, kui seal Roheliste hulgas. Mu maailmavaade on ka tegelikult roheline, šampanja joomine ei ole ju patt. Ma olen muutunud, kuna olen hakanud mõtlema meie looduse peale."

Saagim tõdeb, et ta on Rail Baltica ja fosforiiditehase vastu. "Ma olen ka Saaremaal näinud, mis lageraiet seal tehakse. Olen ka Tallinnas oma koduõues ennast kastani külge sidunud, et seda maha ei võetaks," toob Anu näiteid enda aktivismist.

Eestlased ei mõista veel "rohelist" mõtteviisi

Saatejuht Taavi Libe uuris Saagimilt, et miks said Kaja Kallase ja Mart Helme taolised poliitikud valimistel nii palju hääli.

"Kallis Eesti rahvas, et olete ikka väga lollid, naiivsed ja rumalad. See maksab teile paarikümne aastaga kätte. Kui te arvate siin, et ma elan oma elukese ära ja pärast mind tulgu või veeuputus. Kui te sellise mõttelaadiga olete, siis siin ei ole päästa mitte midagi. Siis peaksin pigem mina siit ära kolima. Täna ei peagi kaugele minema, Skandinaavias on sellest juba aru saadud, et see roheline mõtteviis on see õige. Kahju, et eestlased pole selleni jõudnud. Raha on see, mis on oluline ja mida kummardatakse," nendib Saagim.

Roheliste ridadest ei kavatse naine esialgu lahkuda, kuid europarlamendi valimistel ta kandideerima ei hakka. Õhtulehte loodab ta oma saateid taas tegema minna. "Ka seda ma nüüd peaksin mõtlema. Mul on paar head saadet seal, mida ma hea meelega teeksin."

Rahapakke pakkuvad ärimehed

"Mind üllatas see, et meil raha küll ei olnud, aga soost ujusid välja ärimehed, kes olid nõus meie kampaaniat suurte rahadega toetama, aga palusid lõpetada see Rail Balticust jahumine. Siis ma mõtlesin küll, et what the fuck (mida perset - toim.) , et kas inimesed ongi nii müüdavad," ja täpsustas, et pakkumine tehti tervele erakonnale.

"Ei, see ei tulnud isegi kõne alla. Vastus oli meie poolt kohe "ei". See on hämmastav, et sellise pakkumisega tullakse. Kõik on ju meil mõõdetav rahas. Reformierakond ütleb siin tagasihoidlikult, et nad kulutasid valimistele 1.2 miljonit. See on vale, nad kulutasid poole rohkem. Loomulikult ootavad need ärimehed nüüd neilt teeneid tagasi. Et siis Eesti metsast puhtaks, jõed ja järved võib ju ära saastada, mis ikka muretseda nende tulevaste põlvede pärast, siis ju meid enam ei ole," utreerib Saagim.

Rohelised ei ole ostetavad

Saagim arvab, et Roheliste esinaine Zuzu Izmailova on Tallinna linnavolikogus adekvaatselt tööga hakkama saanud. "Ta suutis selle Reidi teel midagigi välja võidelda, et seda rohelist ala tuleb oluliselt rohkem, kui oli algselt ette planeeritud."

"Nad ei ole ostetavad. Seal oli nüansse ja seiku, kus nad oleks võinud ära anda küünekese, aga nad ei teinud seda, mina oleks isegi küünekese andnud," tõdes Anu.

Saagim sõnas, et teda on kandideerima kutsutud ka varem, kuid aatelise inimesena ei ole ta suutnud minna ja rääkida valijatele midagi, millesse ta ise ei usu.

"Roheliste juttu ma päriselt usun, mul oli inimestega nende teemadest nii lihtne rääkida. Teiste erakondade mõttelaadi ma ei esinda," tõdes Saagim ja lisas, et kohtumistel valijatega õnnestus tal kümmekond inimest kindlasti rohelise mõtteviisi juurde tuua.

Anu Saagim kogus valimistel rohkem hääli kui näiteks Lagle Parek, Marek Reinaas, Rene Tammist, Andrus Vaarik, Juku-Kalle Raid, Kalle Klandorf, Merle Jääger, Tiina Kangro, Jüri Kuuskemaa, Märt Sults, Marianne Mikko, Siim Valmar Kiisler jne.

Kuula täispikka intervjuud allpool!