"Kõigepealt on mul heameel teada anda, et TV3 sellekevadise suursaate „Maskis laulja“ hooaeg on filmitud ja selle vaatajate ette jõudmist ei väära enam ükski kriis. Meil on varuks ka üks positiivne üllatus, nimelt selgub saate võita 3. mai õhtul telefonihääletuse tulemusel ja vaatajad saavad otsustada, millise maski taha varjunud staari esitus neile kõige rohkem meeldib ja kes saab Maskis laulja esimese hooaja võitjaks," alustab Kummer positiivsel noodil ülevaadet.

Kummer tõdeb, et TV3-e saadete tootmist mõjutab koroona üsna vähesel määral, sest paljud saated on GO3-s ja Elisa Elamuses ettevaadatavad ja sellest tulenevalt on enamik meie kevadhooaja saateid varem valmis salvestatud ja ka monteeritud. ""Padjaklubi", "Surmasuust pääsenud", "Võimalik vaid Venemaal" ja "Kaks kanget Jaapanis" on valmis ja jõuavad eetrisse plaanitud mahus.

Kummer toob näite, et "Joel Ostrati suur õhtusöök" õnnestub neil ka hooaja lõpuni veel valmis teha, seda lihtsalt muutunud tingimustes. "Täna on eetris osa Teet Margna ja Kristjan Jõekaldaga, mis on salvestatud täpselt koroonakriisi alguses ja seal piirdub lugu sõprade õhtusöögiga. Aga alates järgmisest saatest toimetatakse valminud õhtusöögid juba inimestele koju. Täpselt nii, nagu praegusele ajale kohane ja iga külaline saab ikkagi hinded ja hooaja lõpuks tekib ka edetabel."

Kannatavad enim kaks

"Koroonakriisi liikumis- ja kogenemispiirangute tõttu ei saa tootjafirma aga filmida lõpuni Kättemaksukontori hooaega ja kevadhooaeg jääb nelja episoodi võrra lühemaks kui oli algselt planeeritud," selgitab ta, et inimeste tervis on kõige tähtsam ja kuna "Kättemaksukontori" rollides on ka riskigruppi kuuluvaid inimesi, siis tehakse kõik, et need inimesed saaks kodus olla.

"Lisaks on "Kättemaksukontor" paljude võttekohtadega seriaal, mida filmitakse muuhulgas ka avalikus ruumis ja kehtestatud kogunemispiirangute tingimistes ei ole võimalik praegu seda jätkata," selgitab ta.

Ka saate "Tallinna kodanikud" kevadhooajast lükkub kolm saadet sügisesse, sest linnaelu on suhteliselt vaikne, koolid on kinni, liiklus hõre ja ühistransport tühi. "Sügisel alustame seevastu planeeritust varem, et kohe septembri alguses, kui linnaelu rütm taastub olulistel teemadel kaasa rääkida. Loodetavasti saab sügiseks taas reisida ja Mihkel Raud naaseb ekraanile," sõnab ta.

Nimelt saabus sel nädalal uudis, et Raud naasis keset hooaega pere juurde Chicagosse ja saade läks Revo Raudjärve juhtimisel hoopis eetrisse.

Kaua kestab Skype-televisioon?

"Vaatajanumbrid näitavad, et inimesed vaatavad ka erinevate videokõnerakenduste salvestuste abil tehtud saatelõike ja ma ei ole märganud, et vaatajad lahkuks mõnelt saatelt Skype-intervjuu alguses," sõnab ta, et teletegijatele ootamatult tulnud väljakutse uues vormis intervjuusid teha vaatajanumbritele mõjunud pole.

"Inimeste tervist tuleb hoida ja paljud on iseendale kehtestanud karmimad karantiinitingimused kui valitsus ette kirjutab ning soovivad filmimistel füüsiliselt mitte osaleda. Ma mõistan neid inimesi täielikult. Samas ma ei saa öelda, et ma massilisest SkypeTVst vaimustuks," räägib ta isiklikust vaatenurgast, et kuigi alguses tundus see nii tegijatele kui vaatajatele uus ja huvitav, siis kehva kvaliteediga pilt ja hakkiv heli ei tee rõõmu, kui vaataja on harjunud särava pildi ja mõnusate ja hästi kulgevate stuudiovestlustega.

"TV3 eetris ei ole SkypeTV-d väga palju, kõige rohkem päevakajalistes saadetes, "Seitsmestes", "Duublis" ja "Tallinna kodanikes". Ma olen nende saadete tegijatel soovitanud võimalusel siiski inimesi ka stuudiosse kutsuda. Loomulikult järgime me selle käigus kõiki kehtestatud reegleid," kinnitab ta, sest pidevalt saabuvad telekanalitele täna ikka etteheitvad kirjad sel teemal.

Kummer ei usu, et hakkiva pildi ja sageli katkendliku jutuga Skype-televisiooni annabki atraktiivseks muuta. "Ma ei tea, ma ei usu sellesse, et seda väga teha saab - televisioon on ikka suur ja särav. Kui koju sunnitud inimesed istuvad praegu tundide kaupa videocon-idel, siis ma tõesti ei usu, et keegi eelistaks seda ka harjumuspärastele telesaadetele. Elu on näidanud ka seda, et mujal maailmas tehtud koroonatelevisioon, mis on valminud zoomi, Skype jm selliste rakenduste vahendusel, on läbi kukkunud ja inimesed tüdinesid sellest üsna kiiresti. Mina loodan, et me saame üsna pea tagasi pöörduda tavalisse elurütmi," jääb ta lõpetuseks optimistlikuks.