Legendaarsed FBI eriagendid Dana Scully (Gillian Anderson) ja Fox Mulder (David Duchovny) on tagasi, et uurida salapäraseid, müstilisi ja paranormaalseid juhtumeid, millele keegi teine lahendust leida ei suuda.

Uue hooaja avaosas saavad Mulder ja Scully teada, et nad pole ainsad, kes oma poja Williami jälgi ajavad. See seab nad küsimuste ette, mille tulemusest võib sõltuda kogu maailma saatus.

"Salatoimikute" uus hooaeg on TV3s kohe pärast kolmapäevaõhtust sarja "Selgeltnägijad. Vägevate võitlus".

1. Identiteedivargus

Agendid Dana Scully ja Fox Mulder töötavad FBI eriosakonnas. Küll aga kasutatakse sarjas FBI ehk Federal Bureau of Justice märke, kuna seadus ei luba FBI märke järgi teha.

2. "Voonakeste vaikimine"

Dana Scully tegelaskuju põhineb Jodie Fosteri tegelaskujul Clarice Starling filmist "Voonakeste vaikimine".

3. Voodialune õudus

Neljanda hooaja episood "Home" rääkis verepilastuslikust perest. Tegu oli esimese TV episoodiga, mis sai TV-MA ehk täiskasvanutele mõeldud sisu reitingu.

Episood oli inspireeritud Charlie Chaplini autobiograafiast, mis kirjeldas, kuidas näitleja elas majas, kus elas käte ja jalgadeta inimene, keda tema pere hoidis voodi all peidus.

4. Pool palka

Kui Gillian Anderson alustas 1993. aastal "Salatoimikute" juures, siis maksti talle samade töötundide eest vaid pool palgast, mida David Duchovny teenis. Ta vähendas palgalõhet kolme aastaga.

Ja kui sarja 23 aastat hiljem taas tootma hakati, siis võiks arvata, et Anderson sai algusest peale Duchovnyga sama palka. Tegelikult maksti talle ka 2016. aastal vaid pool meespeaosatäitja palgast.

5. Veel seksismi

Peale palgalõhe langes Anderson võtteplatsil ka seksismi ohvriks. Tal ei lubatud paljudes stseenides Mulderi kõrval kõndida. Andersonile see ei meeldinud ning hiljem seda muudeti.

6. Võtteplatsi muutus

Enamus "Salatoimikute" episoode on filmitud Vancouveris Kanadas. Aga ühel hetkel hakati seda Duchovny nõudmisel tootma Los Angeleses, kuna ta ei tahtnud olla pikalt eemal oma naisest Tea Leonist. Duchovny ja Leoni lahutasid 2014. aastal.

7. Muuseumi eksponaadid

Mitmed sarjast tuntud esemed on nüüd Smithsoniani muuseumis. Nende hulgas Mulderi ja Scully märgid, pilootepisoodi stsenaarium ja Mulderi "I WANT TO BELIEVE" poster.

8. Palju vaatajaid

"Salatoimikud" on USA teleajaloo pikkuselt teine ulmesari. Esimese koha hõivab "Täheväravad SG-1".

9. Sarja idee

"Salatoimikute" looja Chris Carter sai sarja idee, lugedes raportit "päris" tulnukate röövimisest. Enam kui kolm miljonit ameeriklast väidab, et nad on langenud tulnukate röövi ohvriks.

10. Vastupidi

Chris Carter otsustas päriselu ekraanil vastupidiselt kujutada. Kui sarjas on Fox Mulder avatud mõttele tulnukatest ja Dana Scully on skeptik, siis päriselus on olukord vastupidine.