Selline on just paljude naiste kogemus sotsiaalmeedias. Nad avavad Facebook Messengeri, Instagrami või mõne muu platvormi ning neid ootab sõnum: "Hei, musi. Kas seksi saab?" Ja seda täiesti võõralt mehelt, kes võib olla vanuse poolest isa või vanaisa eest. Mehed ütlevad enda õigustuseks, et nad tegid nalja või siis, et kurdavad, et paljud naised on niikuinii raha peale väljas ja kuidas muidu sellised "välja juurida", kui seda otse ei tee.

Instagramis on lehekülg @seepoleokei, kus sarnase sisuga sõnumid üles laetakse. Lehekülje eesmärgiks on suurendada teadlikkust selle probleemi osas ning püüda see ükskord ära lõpetada.

Lollus ei ole ravitav

Sarnased kogemused on olnud ka paljudel Eestimaa tuntud naistel. Instagramis tegutsev Aleksandria Mironjuk sõnas, et nalja võib teha ning samuti võib kommentaaride ja pick-up line’idega olla loominguline, kuid piiri peab taluma.

"Piiritunnetus on meil kõigil erinev. Seega, kui inimene pole kindel, kuhu maani teisel piir täpsemalt jookseb, tuleks olla oma sõnavõttudega ettevaatlik. Vastasel juhul võib see olla teisele äärmiselt solvav, ebamugav ning ebameeldiv," ütles Aleksandria.

"Arvestades, et meie riigipiiri kaitse on aastatega korralikult tugevnenud, olen mina samuti suuteline mõne isehakanud piiriületajale vastu astuma ja saan kenasti vastulausega hakkama, kui seda peaks vaja minema. Eks siis näis, kellele lõpuks "ebamugav" olukord ja kohkunud nägu ette jääb," lisas ta.

Aleksandria saab meestelt kirju iga päev. Mōni päev rohkem, mõni vähem. Üldiselt on need pigem positiivsema alatooniga, nt kui ilus ta on vms. Vahepeal tuleb ka korralike "kilde", mis paneb ta lausa kõva häälega naerma.

"On ka mitmeid kordi, kus avan postkasti ja mul hakkab lihtsalt kurb või lausa rõve, sest mulle lihtsalt ei mahu pähe, kuidas keegi saab selliseid asju kirjutada. Nt on kirjutatud - "paks lehm", "näed välja nagu imeksid iga päev erinevat riista", "mine iluoperatsioonile" jne," jagab Aleksandria oma kogemust.

Ta toob ka mõned näited talle saadetud kirjadest. Brand Love, kellega üks meesterahvas Aleksandriat võrdleb, on USA pornostaar.

Foto: Erakogu

Foto: Erakogu

Foto: Erakogu

"Õnneks olen aastatega paksu naha kasvatanud ning sellised madalalaubaliste kommentaarid siiski mind väga ei kõiguta. Saan aru, et ravimeditsiin on tänapäeval uskumatult hea, kuid "lolliks olemise" vastu pole ravi siiani leiutatud. Peab ka neid mõistma, kes selle all kannatavad," ütles Aleksandria teravalt.

Aleksandria leiab, et see inimeste kontingent, kes sotsiaalmeedias nilbusi kirjutavad, ei erine väga palju klubi käperdajatest ega teistest ahistajatest. Antud tüüpi inimesed muutuvad sääraseid tegevusi tehes ajaga aina julgemaks ning need sõnumid sotsiaalmeedias võivad kulmineeruda hoopis palju tõsisemateks tagajärgedeks. Nilbitsejad tuleks tugevamalt vastutusele võtta juba ajal, mil nad sõnumeid saadavad.

Aleksandria toob väga värkika näite, kuidas selliste meestega hakkama saada. "Kui sind kõnetab ööklubis kodanik, kellel kolm nööpi eest lahti, varasemalt olnud valge triiksärk seljas, millest nüüd on järel vaid rummimustriline marlitükk.. Ja lajatab enda arvates fantastilise solvanguga, siis vaadata temast mööda nagu vaataks bussis sõites läbi akna varest, kes üritab halastamatult burgeripaberist viimast salatit kätte saada, kuid asjatult. Ka tema väsib lõpuks ja läheb omateed. Ei maksa oma energia raisata," sõnas Aleksandria.

Nende nilbitsejate nimede avaldamine ei lahenda Aleksandria jaoks probleemi, kuid leiab, et nimede avalikustamine oleks igati põhjendatud.

"Juba kasvõi sellepärast, et kaitsta teisi nende eest nii sotsiaalmeedias ning teadvustada, kellest hoiduda. Lisaks - äkki tuleb piinlikusest ka nilbitsejal mõistus koju, et tema tegevus pole okei ning lõpetab tegevuse," usub Aleksandria.

Aga ega ta tunneli lõpus valgust ei näe. Loota, et see lõppeb, on tema sõnul sama, kui novembrikuus aknast välja vaadata ja loota, et järgmisel päeval tuleb 30 kraadi sooja.

"Elu on näidanud, mida rohkem lollustele/solvangutele vastad, saavad osad inimesed sellest motivatsiooni juurde ja ei saa arugi, et selline käitumine pole okei. Selleks olengi tavaliselt jätnud reageeringuta igasuguste saiapeade vastused. Endal lihtsam, kui sellele närve ei raiska," sõnas ta.

"Kui pingutad ja oled targem, tuleb ka aeg, kus sellised mehed jäävadki oksa alla sitsima, kui samal ajal ronin ise oksalt oksale aina kõrgemale. Mõni tihane oksal ka nende lollide pähe oma menüü lõpuks langetabki. Eks siis näha, kui mõnus neil endil ole," leiab Aleksandria.

Helen Kõpp

Leidsid valukoha

Tõsielusaatest "Prooviabielu" tuntud ja nüüd OnlyFans lehel tegutsev Helen Kõpp sõnas, et tema kogemused on natuke erinevad kui teistel naistel. Heleni kogemus on see, et meestele meeldib teda ette kujutada tema kauge eksi ehk Kalvi-Kallega seksimas.

"Nende nilbus avaldub viisil, et nad kirjutavad mulle mu eksi nime kuhugi, lisades midagi näiteks genitaalide kohta. Eks nad ole avastanud mu hella koha. Mu nimetatud ekskaaslane on keegi, kelle suhtes olin sunnitud võtma vastu otsuse ta täielikult oma elust elimineerida. Seega on minu jaoks päris rõve, kui nad teda mulle nina alla hõõruvad, lisades väljendeid nagu "võmp, vänt, riist, munn" ning kirjeldades slängis suguakti. See on äärmiselt nilbe ja jälk!" sõnas Helen.

Ta talub selliseid nilbuseid igapäevaselt. Helen annab oma parima, et seda ignoreerida, kuid ükskõik, mis teemal ta internetis sõna võtab, siis keegi ikka kommenteerib tema eksi ja võimaliku suguakti teemal tema postitusi.

"Samamoodi kuhugi minnes, kus võivad olla võõrad purjus inimesed, hüüavad nad mu eksi nime, lootes sel viisil mulle püksi pääseda. Näiteks täna (eile - toim) lisasin ühte Facebooki gruppi postituse, et saada abi, ning esimesed kommentaarid jälle olid ropult mu eksi mainivad," tõi Helen näite oma igapäevaelust.

"Ma talun sellist nilbust kahjuks igapäevaselt juba aastaid. Ma ei teagi, mida teha. Kohati ajab selline jälkus nutma, kohati ma ei tee välja, aga räigelt vastik on see küll. Ma leian, et naised ei tohiks seda kannatada. Kuid mu meelest on see mingi järgmine haige tase tuua oma nilbetesse ütlemistesse ekskaaslane mängu," sõnas ta.

Helen Kõpp arvab, et nende sõnade taga on kadedus ja mõistmatus, kuidas Helen oli koos sellise "tolvaniga" nagu Kalvi-Kalle, kuid ütleb neile ära. “Arvan ise psühholoogiliselt lähenedes, et need mehed alateadlikult tunnevad ju, et neile olen ma ei öelnud, sest olin sellise tolvaniga koos, aga nendesuguseid tolvaneid ei tahagi," usub ta.

Sellega annab Helen neile mõista, et nad on samal pulgal või isegi madalamal kui Kalvi-Kalle ning see ajab neil harja punaseks.


Kurdi mängimine aitab

Tõsielusaatest "Rannamaja" tuntud Merylin Nau sõnas, et tema jaoks jookseb nilbuse piir sealt, kui mees ei arvesta tema tunnete või vajadustega ning hakkab peale suruma midagi, mis on talle isiklikult ebamugav.

"Muidugi pole ainult mehed sellised. Naisi on ka, kuid siiski mehed teevad seda rohkem," ütles ta.

Merylinil on vedanud, et ta pole meestelt väga nilbeid kirju saanud ning tihti aitab ka nendele mitte reageerimine.

"Inimesi on erinevaid, kuid ma ei lase mitte kunagi inimestega endaga halvasti ümber käia ega manipuleerida. Ma näen inimesi haigelt läbi, ma ütlen et see on erakordne omadus või talent, mis võib ühel inimesel olla," ütles ta.

Merylin lisas: "Ma tean oma väärtust ning oskan õigel aja ära kõndida, kui mulle isiklikult midagi ei sobi. Ma tunnen, et seda energiat õhkab ka teistele ning mõistetakse, et mulle pole vaja rõvedusi kirjutada, sest sa ei saaks elusees minu tähelepanu sel viisil."

Merylin Nau leiab, et selliste meeste ja naistega, kes teistele nilbeid ja solvavaid sõnumeid saadavad, tuleks käituda nendest mitte välja tehes. Kui suheldakse sotsiaalmeedias, siis nendele mitte vastu kirjutada.

"Kui juhtuda niisugusesse situatsiooni ka päris elus, siis kurdi mängimine aitab ka. Inimene väsib ära lõpuks ja kõnnib minema. Peab õppima ise enda eest seisma ning julgema kohe välja öelda, kui midagi on valesti, mitte viriseda mitu kuud hiljem, et juhtus selline lugu. Hiljem ei saa enam midagi muuta või tõestada," ütles "Rannamaja" Merylin, kuid sõnas, et on ka erandeid.

Merylin jagas ka kogemust sellest, kuidas sõiduõpetajad oma naisõpilasi ahistavad. Ta ütleb, et sellises olukorras on vaja kohe sõiduõpetajale midagi öelda, et tema sõnad ja liigutused ei ole okei.

"Ning kui panebki sulle käe jala peale, siis julge kõrvakiil anda. Ma garanteerin, et see õpetaja enam ei ligine sulle. Ma küll teeks nii, aga ma olen metslane ka kui vaja," ütles Merylin naerdes.

Ühe lahendusena kogu nilbete kirjade saatmise kultuuri muutmiseks oleks sõnumite saatjate nimede avalikustamine ja nende häbiposti panemine. Kahjuks keelab seda isikukaitse seadus. Kui aga seda takistust poleks, siis usub Merylin, et see võiks lahendus olla, kuna keegi ei taha, et neid hiljem perverdina teatakse.

"Jällegi on ka erandeid. Mõnda inimest ei koti see üldse nagu ka teatud pettureid. Mina ütleks psühholoogilisest vaatenurgast seda, et sellised mehed on meeleheitel ja nad ei saa muud moodi naisi. Nad ei julge läheneda vastassoole päris elus ning enamjaolt otsivad seda internetis, arvates, et naistele see meeldib kui nii räägitakse. Kahju muidugi," ütles Merylin.

Ta leiab, et sellistele meestele võiks luua mingisuguse koolituse, kus neile õpetada, kuidas naistele läheneda ning aidata neil leida enesekindlus.

"See aitaks päris palju, ma arvan," usub Merylin Nau.

Mehed pelgavad

Üks inimene, kes eestlaseid koolitab ja seksi teemal harib, on Epp Kärsin. Tema ütles, et ka talle on sarnase sisu ja tooniga sõnumeid saadetud, aga need on pärast Õhtulehes ilmunud artiklit, kus ta ütleb, et tal on end armukesteks pakkuvatest pervertidest kõrini, suuresti lõppenud.

EPP KÄRSIN

Kärsin usub, et on palju mehi, kes muidu kardavad naistele läheneda ja läbi sotsiaalmeedia kanalite on julgem seda teha. Ilmselt paljud kontod on anonüümsed ehk kasutatakse varjunimesid ja laenatud profiilipilte.

Kärsin leiab, et mehed väljendavad nii oma seksuaalseid fantaasiaid ja sõnumeid saates püüavad ka kellegi võrku püüda.

"Kahtlustan, et need mehed, kes on ääretult tagasihoidlikud ja hirm silmast silma kohtumiste ees, teevad seda läbi sõnumite," leiab Kärsin.

"Olen ka ise saanud nilbeid kirju ja alasti pilte, aga ma ei pööra neile tähelepanu ning pigem tunnen kaasa, et keegi sellisel viisil kontakti otsib. Eks need kurvad ja üksikud hinged ole, kes soovivad läbi sellise käitumisviisi tähelepanu saada," ütles Amare Luna seksuaalkoolitusettevõtte loonud Epp Kärsin.