Kokkupuude politseiga

12 aastat tagasi pidas Martin Helme Tallinna vanalinnas kohvikut Martini Jazz Cafe, millega seoses tõi "Pealtnägija" eetrisse ühe pikantse seiga.

"Väga äge koht oli! Iga nädalalõpp oli live-muusika, nädala sees olid siis sellised spontaansed jam-sessionid ja inimestele väga meeldis ja mulle ka väga meeldis — ma olin seal väga rahul," meenutas Martin 2018. aastal kunagist pereäri, mis pidas paraku vastu vaid pool aastat ja läks pankrotti sellises seisus, et firma hinge taga polnud midagi.

Pankrotti menetlenud kohtunikule tundus asi kahtlasena, mistõttu saadeti asi politseisse ning Helme ja tema abikaasa Eeva suhtes algatati kriminaalmenetlus.

"Jah, see oli eriline sigadus. Pankrotipesa, kuhu jääb 3000 või 30 000 krooni ja kus tegelik ainus kahjukannataja olin mina. Pärast seda siis kohtunik algatab kriminaalasja, valesti majandamise paragarahviga sisuliselt, noh ja siis seda kedrati viis aastat. Näen siin taga ka väikest poliitilist ärategemist," ütles ta.

Helme väitis, et aruandlus läks kaduma, sest raamatupidaja jättis selle võla katteks endale. Peotäiest pankrotihaldurile pihku jäänud tšekkidest kõige kummalisemad oli aga naiste stringid ja rinnahoidjad, mis osteti Prismast, ja tütarlaste põlvpükste ning pluusid, mis osteti Rimist.

Helme abikaasa Eeva läks prokuratuuriga raamatupidamise osas kokkuleppele ja tegi sada tundi ühiskondlikult kasulikku tööd. Martin Helme jäi endale tol ajal aga kindlaks ja eitas süüd lõpuni. Helme kutsuti küll mitu korda ülekuulamisele, kuid lõpuks asi aegus ja uurimine lõpetati süüdistust esitamata.

Paar kohtus ülikooli ajal

Kroonika tegi eelmisel aastal suure kokkuvõtte EKRE juhtidest ja nende kaasadest. Selle käigus sai selgeks, et Eeva Helme nõustab kaasat kodus paljudes asjades.

EKRE tolleaegne aseesimehe Martin Helme (43) abikaasa Eeva Helme (43) on sarnaselt mehele õppinud ajalugu Tartu Ülikoolis, mida ta olude sunnil küll lõpetada ei jõudnud, sest pereelu tuli vahele. Just ühised õpingud viisid Eeva ja Martini kokku.

"Olime temaga samal kursusel. Esimesed aastad olime head sõbrad, armastus tekkis meil viimasel kursusel," meenutas Eeva. Ta lisas, et koolitee on tal plaanis uuesti ette võtta siis, kui lapsed on piisavalt suured.

Eeva ja Martin abiellusid 2001. aastal, kiriklikult lasid nad end laulatada 2015. aastal. Neil on viis last: Helena (18), Iris (17), Viktoria (15), Edward (5) ja pesamuna Gloria (ligi 3). Enne Edwardi sündi töötas Eeva Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumis teabejuhina. Selle töö järele igatseb ta nüüdki, kuid on põhirõhu seadnud siiski laste kasvatamisele.

"Keskendun praegu väga kodule ja lastele. Usun, et pole midagi toredamat kui see, et saad enda lapsi ise kasvatada ega pea neid lasteaeda panema," ütles ta.

Lisaks lastega tegelemisele meeldib Eevale aiatöid teha, metsas jalutada ja maalida – see on aastaid tema hobi olnud.

"Maalida meeldib mulle juba keskkooliajast saati. Ainult ütlen ausalt, et viimasel ajal on sellega veidi keerulisem, sest kui sul on kodus pisike laps, siis tekib tahtmatult täiendusi nii pildile kui ka mujale," muigas ta.

Martin Helme on varem rääkinud, et ta olnud kõikide oma laste sünni juures. Ta on ka öelnud, et lapsed on meeste elus stabiliseeriv faktor ning lapsed teevad mehed paiksemaks ja töökamaks ning paneb nad vähem jooma ja vähem ringi hulkuma.

Konkreetse maailmavaatega

Eeva sõnas, et ta on EKRE põhiväärtustega päri, kuid lisab, et iga sõnuvõtuga ei ole ta saanud siiski nõustuda. Ta arvas, et ruumi asju parandada veel on.

Ka abordi lubamise/keelamise osas on tal oma seisukoht. Eeva ei poolda abordi tegemist, kuid mõistab, et ühelgi naisel ei tule selline otsus päevapealt ega kergelt.

"Ma arvan, et sel teemal on raske sõna võtta nii, et sa ühele või teisele osapoolele haiget ei tee. Hetkel läks koalitsioonileppesse sisse punkt, mis pakub suuremat rahastust selle otsuse nõustamisel. Arvan, et kui inimesi moraalselt rohkem toetatakse, siis tulevad ka otsused selgemini. Kui me saame sellega aastas kas või kümmekond aborti ära hoida, siis on sellel suur väärtus," rääkis Eeva.

EKRE uudisteportaal on Eevat kirjeldanud kui sõnakat naisterahvast. Eeva on selle iseloomustusega nõus, kuid märgib, et poliitikasse ta minna ei plaani.

"Mul on olemas kujutlus sellest, milline peaks olema üks naispoliitik. Minul endal aga neid omadusi ei ole. Ma ei taha minna lihtsalt niisama ja lüüa rusikat lauale, sest olen ka Helme. Leian, et see nõuab siiski suuremat pingutust," sõnas ta.

"Ma tunnen ennast tugevamalt tagalas, kus saab justkui poliitikas osaleda, andes vajadusel abikaasale väärt nõu. Ma olen alati Martinile enda arvamused ja ettepanekud välja öelnud, iseasi, kas ta võtab neid kuulda või kui palju ta neid üldse kuulda saab võtta."

"Sõnakas naisterahvas"

Eeva Helme sõnakus tuleb esile ka tema julgusest kaitsta ka nii-öelda vastasleeris olevaid inimesi. Kui EKRE liige Jakko Väli solvas eelmisel aastal varem Keskerakonda kuulunud Evelyn Seppa, siis mõistis Eeva Jakko sõnavõttu hukka.

Eeva ütles Õhtulehe vahendusel: "See on tõsiselt labane avaldus."

"EKRE naised olid hämmingus, kui Ligi nimetas meid rumalateks. Ligi ütelus kahvatub selle avalduse kõrval. Loomulikult oleks õige, kui niisuguse väljaütlemisega inimene jääks ise kõige piinlikumasse olukorda. Tegelikult aga lendab see järjekordselt erakonna liidritele vastu vahtimist ja mõjutab ka parteid tervikuna," sõnas Eeva oktoobris.

Eriolukorra ajal maal

Martin viis oma abikaasa Eeva (43) ning väiksemad lapsed Edwardi (5) ja Gloria (2) Pärnumaale maakoju. Vanemad lapsed Helena (18), Iris (17) ja Viktoria (15) on linnas koduõppel.

Martin ütles aprillis Kroonikale: "Kohati tundub, et näeme nüüd üksteist isegi rohkem, sest varem olid mul ju samuti pikad tööpäevad ja teistel kõigil oma tegemised. Kes käis trennis, kes sõprade juures, kes tegeles mingi kooliprojektiga. Nüüd on kõik kodus ja suhtleme isegi tihedamalt."