Järgnev nimekiri koosneb välismaistest sportlastest, lauljatest ja näitlejatest, kes tänavusel aastal meie seast lahkusid. Nimekiri pole täielik, vaid toob välja meedias enim tähelepanu saanud staarid.

JAANUAR

Kobe Bryant

Aasta alguses surid traagiliselt 41-aastane Kobe Bryant, kes oli koos 13-aastase tütre Giannaga üks üheksast inimesest, kelle elu helikopteriõnnetusest traagiliselt lõppes.

Foto: Scanpix

Terry Jones

Briti komöödiatrupi Monty Pythoni üks algliigetest on vist kõige enam tutnud Briani emana filmist "Life of Brian". Jones suri 77-aastasena ja tema pere sõnul oli põhjuseks teda pikalt vaevanud dementia.

Neil Peart

Üks legendaarsemaid trummareid, endale bändis Rush nime teinud Neil Peart oli inspiratsiooniks paljudele, seal hulgas Nirvana ja Foo Fightersi ninamehele Dave Grohl. Peart suri ajuvähki, mis tal diagnoositi juba 2016. aastal. Ta oli 76-aastane.

VEEBRUAR

Caroline Flack

Armastatud telesaatejuht ning Briti "Tantsud tähtedega" võitja Caroline Flack oli tuntud oma sooja südame ja siira ellusuhtumise poolest. Küll aga otsus 40-aastane naine endalt elu võtta, kui ta sattus endise poiss-sõbra ründamise eest kohtu alla, ning ta tundis, et ei oleks suutnud negatiivse meediaga hakkama saada.

Kirk Douglas

103-aastasena suri vene-juudi päritolu Issur Danielovitch, kes on paremini tuntud oma lavanime Kirk Douglas poolest. Üle 90 filmis kaasa teinud Kirki kõige tuntum roll on Spartactus. Isa andis pojale Michaelile edasi kire filmitegemise vastu.

Foto: Scanpix

MÄRTS

Kenny Rogers

Kantrimuusika legend Kenny Rogersi karjäär kestis kuus kümnendit ning ta aitas selle aja jooksul muusikastiili edasi viia ja peavoolus populaarsemaks muuta. Tema suurimate hittide hulka kuuluvad "Coward Of The County", "The Gambler" ning "Islands In The Stream". Ta suri 81-aastaselt haiglas, ümbritsetuna oma perest.

James Lipton

Märtsi alguses suri endine näitleja ja akadeemik James Lipton, kes veetis suure osa oma elust õpetades noori näitlejaid seda keerulist ametit tegema. Tema saates "Inside The Actors Studio" käisid aastate jooksul läbi mitmed suured nimed Robert De Niro, Tom Cruise, Meryl Streep, Tom Hanks ja Al Pacino, kes noortele tarkust jagasid. Lipton suri 93-aastasena põievähki.

APRILL

Irrfan Khan

Irrfan Khan oli üks esimesi India näitlejaid, kes läänemaailma filmistööstuses läbi lõi. Šartmantne ja mitmekülgne Khan, kelle karjäär kestis kolm kümnedit, suri 53-aastaselt vähki.

MAI

Iseend rock'n'rolli arhitektiks nimetanud Little Richard, sünnipärase nimega Richard Wayne Penniman, on viiekümnendate hittide "Good Golly Miss Molly", "Long Tall Sally" ja "Tutti Frutti" autor. Ta oli ka üks esimesi muusikuid, kes pandi roki kuulsuste halli 1986. aastal koos Chuck Berry, James Browni, Elvis Presleyi ja Buddy Hollyga.

Pärast kaks kuud kestnud võitlust luuvähiga suri Little Richard 87-aastaselt oma kodus Tullahomas Tennessee osariigis.

Foto: Scanpix

Fred Willard

Neljal korral Emmyle nomineeritud komöödianäitleja Fred Willardi karjäär kestis viis hooaega ning tegi ilma suurel ja väikesel ekraanil. Willardi karjääri tippaeg jääb kaheksakümnendatesse, kuid ta oli relavantne ka 21. sajandil, tehes kaasa filmis "Anchorman" ja telesarjas "Everybody Loves Raymond". Willard suri 86-aastasena oma Los Angelese kodus südamerabandusse.

Jerry Stiller

Jerry Stiller oli Ben Stilleri isa ja tuntud kõige enam George Costanza isa Frankina sarjast "Seinfeld". USA majandussurutise ajal bussijuhi ning perenaise peresse sündinud Jerry Stiller suri 92-aastasena.

Florian Schneider

Koos Ralf Hutteriga 1970. aastal bändi Kraftwerk loonud Florian Schneider inspireeris trummide ja süntesaatoriga loodud muusika saatel paljusid muusikuid, kes tulid pärast neid. Ta lahkus grupis 2008. aastal ning sai 2016. aastal Grammyde elutööauhinna. Bändi sõnul suri Florian Schneider vähki mõned päevad pärast oma 73. sünnipäeva.

Roy Horn

Saksa-Ameerika mustkunstnik Roy Horn, kelle sünnipärane nimi oli Uwe Ludwig Horn, on kõige enam tuntud oma partnerluse eest Siegfried Fischbacheriga, kellega koos esinas ta tihti kasutades suuri kaslaseid. Oktoobris 2003 juhtus aga õnnetus, kui üks tiigrites ründas Royd, murdes tema selgroo ning tekitades mitmeid teisi raskeid vigastusi. Selle rünnaku tõttu ei saanud ta edaspidi korralikult rääkida, kõndida ja liigutada.

Horn suri 75-aastasena koroonaviirusesse.

JUUNI

Joel Schumacher

Peenutsev Joel Schumacher sai tuntuks 1985. aasta filmiga "St Elmo's Fire". Filmis tegid kaasa Rob Lowe, Demi Moore, Emilio Estevez ja Ally Sheedy ning aitas kaasa "Brat Pack" grupi loomisele. Schumacher oli üks üheksakümnendate tuntumaid režissööre. Sel perioodil tegi ta mitu suurfilmi, kaasa arvatud Batmani filmid, mis, tõsi, kriitiliselt just ei hiilanud. Režissöör suri vähki, mis tal diagnoositi 2019. aastal.

Foto: Scanpix

Bonnie Pointer

Bonnie Pointer kuulus bändi The Pointer Sisters ning võitis nende koosseisus ka kolm Grammyt. Bändi suurimateks hittideks on vaieldamatult "Jump (For My Love)" ja "I'm So Excited". Pointer suri 69-aastaselt südamerabandusse.

Sir Ian Holm

Laurence Olivier, Tony ja BAFTA auhinnad võitnud Sir Ian Holm on tänapäevasele filmivaatajale kõige enam tuntud osalemise eest "Sõrmuste isanda" triloogia filmides, kus ta mängis Bilbo Bagginsit. Ta on nomineeritud ka Oscarile 1981. aasta filmi "Chariots of Fire" filmi eest, kus mängis Sam Mussabini nimelist tegelast. Holm suri 88-aastaselt Parkinsoni tõve tagajärjel.

Foto: Scanpix

JUULI

Jack Charlton

Jack Charlton kuulus 1966. aastal MM tiitli võitnud Inglismaa koondisesse ning ta võitis hiljem ka palju fänne iirlaste seas, olles Iiri Vabariigi koondises edukas treener. 23 aastat kestnud karjääri jooksul veetis keskkaitsja terve aja Leeds Unitedis, kelle eest tegi kaasa 773 mängu. Charlton suri 85-aastasena oma Northumberland lümfisõlmede vähki. Ta kannatas ka dementia all.

Kelly Preston mängis Tom Cruise'i kihlatud filmis "Jerry Maguire" ning tegi Arnold Schwarzeneggeri ja Danny DeVito kõrval kaasa filmis "Kaksikud". Preston oli pikalt abielus John Travoltaga, kellega ta osales koos 2018. aasta filmis Gotti. 57-aastase Prstoni surm tuli suure šokina, sest ta ei olnud avalikult oma rinnavähi diagnoosist rääkinud.

Foto: Scanpix

Naya Rivera tegi endale nime muusikalisarjas "Glee", kus ta kuus hooaega mängis Santana Lopezi nimelist tegelast. Californias sündinud näitleja tegi oma filmidebüüdi 2014. aastal õudukas "At The Devil's Door". Näitlejanna hukkus traagiliselt paadiõnnetuses 33-aastasena.

Foto: Scanpix

Ennio Morricone

Maestrona tuntud helilooja Ennio Morricone kirjutas karjääri jooksul üle 400 originaalse filmimuusika, millest kõige tuntum on "The Good, The Bad And The Ugly" teemamuusika. Kahe Oscari, mitme Grammy, Kuldgloobuse ning BAFTA võitja karjäär kestis üle 70 aasta. Ta suri 91-aastasena kukkumise tagajärjel tekkinud tüsistustesse.

AUGUST

Chadwick Boseman

Tõeliselt omapärase näitleja Chadwick Bosemani CV-sse kuuluvad filmid nagu "42", kus ta mängis rassibarjääri murdnud pesapallurit Jackie Robinsoni; korrputsiooniga võitlevat politseid filmis "21 Bridges"; inimõiguste advokaati Thurgood Marshalli filmis "Marshall"; T'Challat ehk Musta pantrit filmis "Must panter" ja "Tasujad"; ning pärast tema surma avaldatud kriitiliselt pärjatud filmis "Ma Rainey's Black Bottom". Boseman suri 42-aastaselt käärsoolevähki.

Foto: Scanpix

SEPTEMBER

Dame Diana Rigg

Dame Diana Rigg kogus oma pika karjääri jooksul fänne mitmest põlvkonnast. Ta tegi läbimurde Emma Peeli rollis 1960. aastatel sarjas "The Avengers" ning noorem põlvkond teab teda Olenna Tyrellina "Troonide mängust". Rigg mängis ka siiamaani ainukest Bondi-tüdrukut Teresa di Vicenzot, kes suutis agent 007 altari ette viia. Rigg suri 82-aastaselt vähki.

OKTOOBER

1930. aastal Šotimaa pealinnas Edinburghis sündinud Sir Sean Connery oli esimene näitleja, kes mängis James Bondi suurel ekraanil. Oma sarmikusega lisas Connery stiilis igasse rollis, kus ta mängis, olgu selleks siis draama, märul või seiklusfilm.

Connery mängis Bondi seitsmel korral, alustades 1962. aasta filmiga "Dr No". Edasi tulid "From Russia With Love", "Thunderball", "You Only Live Twice", "Diamonds Are Forever", "Never Say Never Again" ja "Goldfinger", mida loetakse parimaks Bondi-filmiks läbi aegade.

Sir Sean suri une pealt 90-aastasena Nassaus Bahama saarel.

Foto: Scanpix

Rokilegend Eddie Van Halen, keda loetakse üheks parimaks kitarristiks läbi aegade, moodustas koos oma vendadega bändi 1972. aastal Californias. Bändi suurimaks hitiks jäi 1984. aastal avaldatud "Jump", mis ainuüksi USAs müüs 10 miljonit koopiat. Eddie Van Halen suri pärast pikka võitlust 65-aastaselt vähki.

Conchata Ferrell

Conchata Ferrell mängis komöödiasarjas "Kaks ja pool meest" ninakat majapidajat Bertat. Ta teenis rolli eest ka kaks Emmy nominatsioonis. Farrell suri 77-aastaselt südamerabandusse.

NOVEMBER

Diego Maradona

Eelmisel kuul suri jalgpallilegend ning 1986. aastal Argentinaga MMi võitnud Diego Armando Maradona. Paljude inimeste seas armastatud Maradona paistis palju silma ka oma platsivälise tegevusega ning sai kurikuulsaks just 1986. aastal, kui tema käega löödud värav lõi turniirilt välja Inglismaa. Väidetavalt kümne lapse isa suri 60-aastaselt südamerabandusse.

Foto: Scanpix

David Prowse

David Prowse ei ole küll näitlejana kõige tuntum, aga tema kõige kuulsam rollisooritus on ikooniline. Tema oli näitleja, kes mängid "Tähesõdade" filmides pahalast Darth Vaderit, kellele andis hääle James Earl Jones. Prowse suri lühikese haiguse tagajärjel 85-aastasena.

DETSEMBER

Barbara Windsor

Seebiooperi "EastEnders" täht Barbara Windsor oli brittidel tõeliselt rahvuslik aare. Tema karjäär algas teatrilaval 15-aastaselt ning kestis läbi seitsme kümnendi. Ta suri 83-aastaselt dementia tagajärjel.

Stella Tennant

British Vogue'i esikaanel 23-aastaselt debüteerinud Stella Tennant on brittide üks tuntumaid modelle. Ta on töötanud koos disainerite Gianni Versace, Karl Lagerfeldi ja Alexander McQueeniga ning osales koos Kate Mossi, Naomi Campbelli ja David Gandyga 2012. aasta Londoni olümpiamängude lõputseremoonial. Stella suri ootamatult viis päeva pärast oma 50. sünnipäeva.

Hugh Keays-Byrne

Kahes erinevas "Mad Maxi" filmis kahte erinevat pahalast mänginud briti-austraalia näitleja Hugh Keays-Byrne sündis Indias, elas mõni aeg Inglismaal, kuid veetis enamus oma elust Austraalias. Ta suri 73. aastaselt Austraalia kuldranniku haiglas.

Jeremy Bulloch

Sel kuul lahkus meie seast ka teine "Tähesõdade" legend Jeremy Bulloch, kes mängis pearahakütti Boba Fetti. Ta suri 73-aastaselt Parkinsoni tõve järel tekkinud tüsisustesse.

Pierre Cardin

Itaalias sündinud Pietro Costante Cardin oli tuntud moelooja, kes tegi karjääri Prantsusmaal ning sealse kodakondsuse võtmise järel muutis ka enda nime Pierre Cardiniks. Ta teenis uue kodumaa valitsuselt mitmeid ordenid ja tema nimelised brändid on maailmas ühed tuntumad. Ta suri 98-aastasena Pariisi haiglas. Surma põhjust põhjust pole avaldatud.

Foto: Scanpix