Briti tänavakunstniku Banksy taies ilmus mahajäetud Readingi vangla seinale 1. märtsil. Juba veel enne seda, kui ta võttis maali omaks, arvati, et see kuulub talle. Maal kujutab põgenevat vangi, kes võis olla kaks aastat seal vangis veetnud kirjanik Oscar Wilde. Trükimasin, millega koos vang põgeneb, on ära soditud ning sinna peale on kirjutatud "Team Robbo", kirjutas BBC.

Robbo oli tänavakunstnik, kes suri 2014. aastal. Tal oli pikalt kestnud tüli Banksyga.

Banksy

Rivaliteet algas 2009. aastal, kui Bristolist pärit Banksy maalis üle Camdenis, Regenti kanali kõrval asuva Robbo märgise, mis oli seal 1985. aastast.

Justiitsministeerium, kellele Readingi vangla kuulub, on situatsioonist teadlik, aga ei soovi seda kommenteerida.

Päev pärast Team Robbo sümboolika tekkimist märkas vangla turvateenistus, et üks kohalik mees püüab maali puhtaks pesta. Mõni tund hiljem oligi Robbo seinalt maha pestud.

"Olin äärmiselt pettunud, kui nägin, mis oli juhtunud," sõnas 30-aastane Robbie Hiller. "Ma tean Banksy lugu, aga see ei anna inimestele õigust seda teha. Mõtlesin, et tulen siia ning annan endast parima, aga keegi teine peab trükimasinaga tegelema. Mina ei oska seda teha," ütles ta.

Kohaliku linnavolikogu liige Karen Rowland sõnas, et kuigi maali rikkumine on väikestviisi tragöödia, ei saa nad suurt midagi teha, sest vangla kuulub justiitsministeeriumile.

Readingis asuv Rabble'i teater andis Facebookis teada, et ministeerium keeldub maalile kaitset pakkumast. Nüüd näitab vaid aeg, mis Banksy taiesega edasi saab.

Mõne aasta eest müüdi üks Banksy maalidest oksjonil ühe miljoni naela eest. Kohe pärast tehingu sooritamist, oksjonihaamri langemist hakkas maal ennast ise hävitama - kunstnik oli raami sisse ehitatud paberihundi. Omanik aga ei pidanud kurvastama, sest see temp suurendas maali väärtuse kahe miljoni naelani.