"Tema Majesteet teatab kurbusega oma armastatud abikaasa, Tema Kuningliku Kõrguse prints Philipi, Edinburghi hertsogi lahkumisest," vahendab BBC palee teadaannet. "Tema Kuninglik Kõrgus suri rahulikult reede hommikul Windsori lossis."


Möödunud kuul lahkus 99-aastane prints Philip kuningas Edward VII haiglast, kus ta oli paranemas pärast südamelõikust. See oli Edinburghi hertsogi pikim viibimine raviasutuses - ta viibis haiglas 28 ööd. Prints võeti haiglasse sisse 16. veebruaril, pärast seda, kui ta oli arstile kurtnud halba enesetunnet. Kaks nädalat hiljem viidi ta kiirabiga Londoni St. Bartholomew' haiglasse. Buckinghami paleest öeldi, et teda raviti infektsiooni vastu.

Philip sündis Kreeka ja Taani printsina, kuid 1947. aastal loobus oma tiitlitest, et abielluda Briti printsessi Elizabethiga.

Viie aasta pärast tõusis Elizabeth troonile ning on siiani kõige kauem valitsenud monarh Suurbritannia ajaloos.

20. novembril 1947 abiellus Philip toonase troonipärijanna printsess Elizabethiga. Enne abiellumist pöördus Philip anglikaani usku, loobus nõudmisest Kreeka troonile ning sai Suurbritannia kodanikuks. Ta võttis endale perekonnanimeks Mountbatten ning temast sai Edinburghi hertsog. 1957. aastal sai temast ka Suurbritannia prints.

Elizabethil ja Philipil on neli last, kaheksa lapselast ja kümme lapselapselast. Esikpoeg prints Charles sündis 1948. aasta novembris. 1950. aastal sündis printsess Anne ja 1960. aastal prints Andrew. Prints Edward nägi ilmavalgust 1964. aastal.

Prints Philip oleks 10. juunil tähistanud oma 100. sünnipäeva.

Jaga
Kommentaarid