Merle Liivand, vahepeal viidatud talle ka kui merineitsile, on Floridas elav ujuja ning instruktor, kes on aastate jooksul sooritanud mitmeid suuremaid ja väiksemaid väljakutseid.

2019. aastal püstitas Merle Liivand Californias merineitsikostüümis ujudes 10 kilomeetrisel distantsil maailmarekordi ajaga kaks tundi, 54 minutit ja seitse sekundit. Järgmisel aastal astus ta sammu edasi ning võttis ette 20 kilomeetrit. Miami rannas ujudes võttis tal distantsi läbimine kuus tundi, kaheksa minutit ja 27 sekundit.

Merle koos linnapeaga (paremal). Foto: Instagram

Mis on merineitsi stiilis ujumine? Reeglite järgi ei tohi kasutada oma käsi ning kogu jõud tuleb kalasabakujulisest kostüümist. Merle sai sellega imeliselt hakkama ja püstitas maailmarekordi.

Ühtlasi väljastas Miami Beachi linnapea Dan Gelber avalduse, andes teada, et 17. aprill on edaspidi Merle Liivandi päev.

Merle rääkis ka sellest, kuidas on pikalt kestnud kriis mõjunud merele: "Ma tahan tähelepanu suunata asjaolule, et COVID-19 pandeemia ajal on merevees näomaske rohkem kui kunagi varem."

"Mul oli viimased kuus kilomeetrit 20 sõlme tuuled ja ma olin nii väsinud, aga mind motiveeris teadmine, et mind ja mu missioonitunnet on toetamas maailma parim tiim ja teadmine, et on ka mu sünnipäev. Oma päev oli boonus," ütles Merle Liivand päev pärast saavutust Kroonikale.

Foto: Erakogu