Ajakirjanik Martin Bashir pani viis päeva tagasi ameti maha, kuna usutakse, et ta kasutas pettust, et printsess Diana intervjuuks nõusse saada, vahendas BBC.

Varasemalt on prints Harry meediat ebaprofessionaalsuses ja ebaeetilisuses süüdistanud. See oli ka üks põhjuseid, miks ta koos abikaasa Meghan Markle'iga otsustas UKst lahkuda.

Prints Williami puhul arvati, et tema on ema surma ja kogu selle ümber lahvatanud skandaali selja taha jätnud, kuid intervjuu asjaolude avalikuks tulemisel on William oma meelt muutnud.

Ta ütles avalduses, et see intervjuu mõjutas tugevasti tema vanemate omavahelisi suhteid ning praktiliselt süüdistas BBC-d oma vanemate lahutuses.

"Aga mind kurvastab kõige enam asjaolu, et kui BBC oleks juba 1995. aastal kaebuseid uurima hakanud, siis oleks minu ema teadnud, et teda peteti," sõnas William.

"Teda ei vedanud alt vaid allumatu reporter, aga ka BBC bossid, kes karmide küsimuste esitamise asemel otsustasid mujale vaadata."

Sisejuurdlus näitas, et Martin Bashir meelitas Diana venda krahv Charles Spencerit end oma õega tutvustama, näidates talle võltsitud dokumente, mille kohaselt maksti teatud indiviididele, et printsess Dianat jälgida.

Ja William usub, et see valearusaam mõjutas sügavalt seda, kuidas Diana intervjuu ajal Bashiri küsimustele vastas. Printsi arvates ei ole intervjuu legitiimne ning seda ei tohiks enam kunagi näidata.

"Intervjuu lõi vale narratiivi, mille pealt BBC ja teised on veerand sajandi vältel kasu lõiganud," sõnas William.

Bashir on sõnanud, et dokumentide võltsimine oli rumal asi, mida teha, aga ta ei usu, et see mõjutas kuidagi tema otsust intervjuud andma.

BBC-l olevat ka Diana enda kirjutatud kiri, milles printsess ei kahetse antud intervjuud ja kus ta kinnitab, et Bashir ei näidanud talle võltsitud dokumente.

Kuid BBC-s sisejuurdluse läbi viinud Lord Dyson arvab, et Bashir näitas neid dokumente Charles Spencerile, mille abil kaudselt mõjutas Dianat, kuni viimane nõustus intervjuud andma.

BBC oli juba 1995. aastal kõigest sellest teadlik, aga otsustas oma au päästmiseks kõike varjata ja oma töötajat kaitsta. Krahv Spencer tõstatas eelmisel aastal uuesti selle teema ning uute asitõendite olemasolul on politsei pettust uurima hakanud. See võib tulevikus viia BBC administratsiooni reformideni.